Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Στη Γαλλία έλειψε και λείπει η φωνή ενός ΚΚ με επαναστατική στρατηγική

Συνέντευξη στον ρ/σ «Real» παραχώρησε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης, απ' όπου και τα ακόλουθα αποσπάσματα για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών:

«Οι υποψηφιότητες στα ποσοστά τους φαίνεται να έχουν μικρές αποκλίσεις, εκτιμούμε ότι δείχνουν τις σφοδρές αντιθέσεις στους κόλπους της αστικής τάξης. Αποτυπώνονται στα προγράμματά τους οι προβληματισμοί των επιχειρηματικών ομίλων της Γαλλίας, για το ρόλο της Γαλλίας την επόμενη περίοδο. Ιδιαίτερα έχει να κάνει με την ισχύ και την επιρροή των γαλλικών ομίλων στο πλαίσιο της ΕΕ. Και ξέρετε, σε όλη την προεκλογική περίοδο φανερώθηκαν σχεδιασμοί του κεφαλαίου, όπως η επαναδιαπραγμάτευση του ρόλου της Γαλλίας στην Ευρωζώνη, η αναζήτηση συμμάχων γι' αυτό το σκοπό, επιδιώκοντας να αποσπάσει περισσότερο, κύρια από τη Γερμανία, που κερδίζει σήμερα περισσότερο στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, στο όνομα της "εθνικής κυριαρχίας" σχεδιάζονται και εναλλακτικές επιλογές που συζητούν για έξοδο της Γαλλίας απ' την ΕΕ, ένα άλλο νόμισμα ή υποτίμηση του ευρώ, με την αναζήτηση άλλων συμμαχιών. Η αλλαγή του νομίσματος εκτιμάμε ότι δεν σημαίνει κάποια φιλολαϊκή πολιτική - έχει ανοίξει σχετική συζήτηση και στην Ελλάδα - και νομίζουμε ότι χωρίς να έχει ο λαός την εξουσία στα χέρια του, τέτοιου είδους προτάσεις μπορείτε να τις βρείτε στα προεκλογικά προγράμματα αρκετών υποψηφίων, το είδαμε και από την Λεπέν και απ' τον Μελανσόν, που μάλιστα εδώ στην Ελλάδα χαίρει της εκτίμησης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΛΑΕ, αλλά και του κόμματος της Κωνσταντοπούλου.

Εκτιμούμε και είναι καθαρό ότι στη Γαλλία έλειψε και λείπει η φωνή ενός Κομμουνιστικού Κόμματος, με επαναστατική στρατηγική, διδαγμένο απ' την πορεία μετάλλαξης του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι γνωστή η πορεία του όλα αυτά τα χρόνια, που έχει απολέσει τους δεσμούς με την εργατική τάξη της χώρας του. Και στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες, μιλώντας και για τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό των πολιτικών δυνάμεων, οι λέξεις έχουν χάσει το όνομά τους. Είναι ενδεικτικό ότι "αριστερά" εννοεί κάποιος ακόμη και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Απ' αυτή τη σκοπιά, πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις προς το συμφέρον των εργατών, του λαού στη Γαλλία, μπορεί να έρθουν από την άνοδο της ταξικής πάλης, τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του. Και το διπολικό σύστημα, τα εκβιαστικά διλήμματα που αναπαράγονται και απ' το εκλογικό σύστημα των δύο γύρων, σε κάθε περίπτωση έχουν στόχο να διευκολύνουν και να διασφαλίσουν ότι την επόμενη μέρα σε μια ισχυρή καπιταλιστική χώρα θα είναι υποψήφιος αυτός που εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ