Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ «ΟΧΤΩΒΡΗ» ΚΑΙ 100ΧΡΟΝΑ ΚΚΕ
Ενα ιστορικό και πολιτιστικό πανόραμα στο χώρο που διεξάγεται το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ

Ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ
Ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ
Μ' ένα πανόραμα της εκατόχρονης ιστορικής πορείας του ΚΚΕ και συνάμα με τα 100χρονα από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση θα συναντηθούν οι σύνεδροι και οι προσκαλεσμένοι στη σημερινή έναρξη των εργασιών του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος. Από την είσοδο ακόμα, στο αίθριο, η βάση της ορειχάλκινης μορφής του Λένιν είναι πλαισιωμένη με τη φράση «100 χρόνια Οκτώβρης 1917» κεντημένη με βότσαλα. Στην είσοδο των γραφείων της ΚΕ λειτουργεί ήδη μια μεγάλη έκθεση εντύπων σχετικών με τα εκατόχρονα της Επανάστασης (από τα πρώτα έντυπα που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας έως τις σύγχρονες εκδόσεις), ενώ σε μεγάλα ταμπλό καταγράφονται στιγμές του «Οχτώβρη». Ανάμεσα στα έντυπα διακρίνουμε την έκδοση του 1921 με τίτλο «Τι είναι ο ιμπεριαλισμός», όπως και το «Τι να κάνουμε;» σε έκδοση του 1928. Ξεχωρίζει το έντυπο «Η ζωή όπως την είδα στις Σοβιετικές χώρες», με συγγραφέα τον Γιάννη Ιωαννίδη, του 1930 από τις Εκδόσεις Ιατρικής Κινήσεως!

Αυτά τα νέα αποκτήματα συμπληρώνουν τη μόνιμη έκθεση υλικών από την Ιστορία του ΔΣΕ και τη συνολική πορεία του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας, που λειτουργεί εδώ και καιρό στην είσοδο των γραφείων της ΚΕ του Κόμματος, με ένα οπλοπολυβόλο να δεσπόζει στην ειδική προθήκη.

Τρεις ενότητες συγκροτούν τη νέα μεγάλη έκθεση που λειτουργεί στο φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων: Σε 10 ταμπλό συμπυκνώνεται η εκατόχρονη Ιστορία του ΚΚΕ, ενώ σε μια σειρά προθήκες παρουσιάζονται υλικά από το Αρχείο του ΚΚΕ, όπως επίσης και υλικά από τη δράση του Κόμματος στην παρανομία. Μια μεγάλη έκθεση εικαστικών πλαισιώνει την ιστορική αναφορά.


Στα ταμπλό βρίσκουμε ιστορικά στοιχεία από την περίοδο ίδρυσης του ΚΚΕ και τους πρώτους αγώνες του εργατικού κινήματος έως και τον Μάη του '36. Ακολουθεί η ενότητα της Αντίστασης στην τριπλή κατοχή, ο ηρωικός Δεκέμβρης του '44 και η εποποιία του ΔΣΕ. Ξεχωριστή ενότητα αφιερώνεται στην περίοδο της παρανομίας 1950 - 1974 και η ιστορική αναφορά συνεχίζεται με τα υλικά από τους αγώνες στη μεταπολίτευση που φτάνουν έως την επικράτηση της αντεπανάστασης το 1991. Μια τελευταία ενότητα αναφέρεται στους σύγχρονους αγώνες του εργατικού κινήματος και τις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις.

Στις προθήκες με τα υλικά από το Αρχείο του ΚΚΕ βρίσκονται ντοκουμέντα που πρώτη φορά εμφανίζονται δημόσια, όπως το «Βιβλίον Κομμουνιστών» που τηρούσε η Ασφάλεια, ή τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι σύντροφοι για την παραγωγή πλαστών εγγράφων (εντυπωσιάζει η μήτρα της στρογγυλής σφραγίδας του υπουργείου Εσωτερικών). Μια διπλή προθήκη είναι αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη με γραπτά του, τόσο από την περίοδο στο βουνό όσο και της περιόδου του στρατοδικείου.

Η έκθεση εικαστικών απλώνεται σ' όλο το χώρο, με τον «Αρχάγγελο» του Τάσσου να δεσπόζει στο κέντρο κι έναν μεγάλο πίνακα του Σικελιώτη να τον πλαισιώνει. Ανάμεσα στα έργα ο Αρης φτιαγμένος από τον Μίμη Φωτόπουλο από εκατοντάδες μικρά κομματάκια γραμματόσημου και βεβαίως ο «Φοίνικας», το έργο της Ζιζής Μακρή από τις Φυλακές Αβέρωφ. Σε ξεχωριστή προθήκη υπάρχουν δημιουργίες του Δημήτρη Γιολδάση από το αρχείο που έχει παραχωρηθεί στο ΚΚΕ.


Εκθεση εικαστικών με θέμα τους αγώνες του λαού
Εκθεση εικαστικών με θέμα τους αγώνες του λαού


Στην Ιστορία του ΚΚΕ αφιερωμένη η έκθεση στο φουαγιέ
Στην Ιστορία του ΚΚΕ αφιερωμένη η έκθεση στο φουαγιέ


Στον Οχτώβρη αφιερωμένο το αίθριο
Στον Οχτώβρη αφιερωμένο το αίθριο

Στη μια από τις δύο προθήκες προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη υπάρχει και το πιστόλι του
Στη μια από τις δύο προθήκες προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη υπάρχει και το πιστόλι του

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ