Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλαγή κουλτούρας...

Μιλώντας προχτές σε ημερίδα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει «αλλαγή κουλτούρας ως προς την αντιμετώπιση της δυναμικής του σύγχρονου κόσμου», προσθέτοντας (σύμφωνα με την «Αυγή») ότι «το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων προσφέρεται γι' αυτή την αλλαγή και μπορεί να γίνει βασικός μοχλός για την αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας». Από εκεί το πήγε, από εκεί το έφερε, ο υφυπουργός το ξεφούρνισε το μυστικό: Τέρμα οι αγκυλώσεις απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα ήρθε η ώρα για «αλλαγή κουλτούρας», γιατί μόνο έτσι μπορεί να πάρει μπρος η οικονομία. Στην πραγματικότητα, «αποφθέγματα» όπως αυτό του Πιτσιόρλα στόχο έχουν να προετοιμάσουν το έδαφος για το νέο μπαράζ των ιδιωτικοποιήσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις. Η ΔΕΗ ΑΕ είναι μια τέτοια περίπτωση, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μια άλλη και ακολουθούν πολλές ακόμα. Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε πολλά στην αντιπαράθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις πάνω στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, για να εγκλωβίσει και να χειραγωγήσει το λαό, ο αρμόδιος υφυπουργός προαναγγέλλει τώρα «αλλαγή κουλτούρας». Μόνο που αυτήν την «αλλαγή» την έχει ήδη δει ο λαός, τόσο με τον Πιτσιόρλα, που ήταν επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ πριν γίνει υφυπουργός, όσο και με τις ιδιωτικοποιήσεις που πήγαν ένα βήμα πιο πέρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ΟΛΠ ΑΕ.

Περαστικά τους

Τις προηγούμενες μέρες, η «Καθημερινή» και ο ΣΚΑΪ αναρωτιόνταν πονηρά γιατί η Βουλή ενεπλάκη στο Μουσείο για τον Νίκο Μπελογιάννη, αφού αυτός καταδικάστηκε και εκτελέστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας, η οποία από τότε δεν κρίθηκε σε κανένα άλλο δικαστήριο, άρα η καταδίκη του ισχύει και σήμερα! Χτες, η «Καθημερινή» το «απογείωσε» κυριολεκτικά, ζητώντας να μάθει αν το όπλο του Μπελογιάννη, που βρίσκεται στο Αρχείο του ΚΚΕ, έχει δηλωθεί στις αρχές και αν έχει υποστεί «τις κατάλληλες αλλαγές ώστε να μην είναι λειτουργικό»! Στην πρώτη περίπτωση, αναζητούν άλλοθι στη Βουλή για να υπενθυμίσουν ότι όπως τότε, έτσι και σήμερα, το αστικό κράτος δεν πρόκειται να ανεχτεί Μπελογιάννηδες, ούτε βέβαια το Κόμμα που τους ανέδειξε. Στη δεύτερη περίπτωση δείχνουν απλά την ανησυχία, την απογοήτευση και το φόβο τους για το γεγονός ότι οι ιδέες και οι αξίες του ΚΚΕ διατηρούν στο ακέραιο την ικανότητα να «βρίσκουν στόχο», ενώ οι ίδιοι θα ήθελαν να τις βλέπουν σκουριασμένες και καταδικασμένες σε αφλογιστία. Εμείς τίποτα άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε για την περίπτωσή τους, πέρα από το να ευχηθούμε στην «Καθημερινή» και στον ΣΚΑΪ «περαστικά τους».

«Ανάγκη» και «πόλεμος»

Την ώρα που η εργοδοσία της Τράπεζας Αττικής εκβιάζει εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» αλλιώς θα απολυθούν, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, σε ένα ακόμα «μνημείο» του εργοδοτικού συνδικαλισμού, καταγγέλλει τη διοίκηση της Τράπεζας, γιατί η προαναγγελία έγινε «αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά», με τρόπο που... «δυναμιτίζει το κλίμα ηρεμίας και εσωτερικής συνοχής που έχει ανάγκη η Τράπεζα αυτήν την ευαίσθητη περίοδο», κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «πρωτοφανή και ανεξήγητη απόφαση που εκθέτει κατ' αρχήν τη Διοίκηση της Τράπεζας»! Πέφτουν από τα σύννεφα αυτοί που τόσον καιρό κάνουν πλάτες στις «εθελούσιες»! «Πρωτοφανής και ανεξήγητη», για την ΟΤΟΕ, η επίθεση του κεφαλαίου στους εργαζομένους, οι εκβιασμοί και οι απολύσεις, «εθελούσιες» ή μη, στις τράπεζες και σε όλους τους κλάδους, στο φόντο μάλιστα προωθούμενων αναδιαρθρώσεων! Πού ακούστηκε να «δυναμιτίζεται το κλίμα ηρεμίας και εσωτερικής συνοχής», δηλαδή η σιγή νεκροταφείου απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας για την εξασφάλιση της οποίας τόσο πασχίζουν οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές, με γνώμονα τις «ανάγκες των τραπεζών»; «Σε ετοιμότητα "πολέμου" η ΟΤΟΕ», τιτλοφορείται η σχετική ανακοίνωση. Πολέμου, πράγματι. Μόνο που είναι πόλεμος απέναντι στους εργαζόμενους, απέναντι στη συνειδητοποίηση ότι τίποτα θετικό δεν έχουν να περιμένουν από τη στοίχιση πίσω από τις ανάγκες του κεφαλαίου, πόλεμος απέναντι στη συνειδητοποίηση ότι «τα συμφέροντα της εργοδοσίας οδηγούν συνολικά σε μεγαλύτερη εκμετάλλευση», όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, αποτυπώνοντας καθαρά την άβυσσο που χωρίζει τις δύο γραμμές στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ετοιμάζουν «σαφάρι»

Υψηλούς στόχους θέτει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όπου έχουν μεταφερθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη όλων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς με υπηρεσιακό του έγγραφο ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ζητάει να ανέλθουν στις 6.000 τη μέρα οι εντολές κατάσχεσης που εκδίδουν αθροιστικά οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες σε βάρος καταθετών με ληξιπρόθεσμα χρέη στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τους αμέσως επόμενους μήνες, χιλιάδες οφειλέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με απειλές και εκβιασμούς από τις τράπεζες και το ΚΕΑΟ για να «τακτοποιήσουν» υποχρεώσεις στις οποίες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Κι αυτό αφορά κυρίως αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, που συσσώρευσαν χρέη ιδιαίτερα στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και τα ελάχιστα, αν υπάρχουν κι αυτά. Θυμίζουμε ότι στο ΚΕΑΟ εντάσσονται πλέον και χρέη κάτω από 5.000 ευρώ, που σημαίνει η «μαρίδα» των οφειλετών, οι οποίοι, στην καλύτερη περίπτωση, κάτω από τον εκβιασμό της τράπεζας, θα κόψουν και από τα στοιχειώδη για να κάνουν κάποια ρύθμιση με το ΚΕΑΟ. Επομένως, ανεξάρτητα από το πότε θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα γι' αυτούς που πραγματικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, χρειάζεται να υπάρχει επαγρύπνηση για οργανωμένες παρεμβάσεις, καθώς υπάρχει κόσμος που μπορεί να του στερήσουν ακόμα και το φαΐ για μερικές εκατοντάδες ευρώ, την ώρα που οι μεγαλοεπιχειρήσεις χρωστάνε στο ΙΚΑ σχεδόν 8 δισ. ευρώ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1896 Πεθαίνει ο πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης.

1943 Συνέρχεται η πρώτη Πανηπειρωτική Συνδιάσκεψη ανταρτών και συγκροτείται το Στρατηγείο Ηπείρου του ΕΛΑΣ με τα Αρχηγεία: Τζουμέρκων, Γκραμπάλας - Καλαμά Σουλίου.

1945 Συγκροτείται από τις δυνάμεις του ΕΑΜ στο συνδικαλιστικό κίνημα ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ). Το πρόγραμμά του περιελάμβανε: «Την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας των συνδικάτων από κάθε κρατική και κεφαλαιοκρατική επέμβαση και επιρροή στην εσωτερική τους ζωή, να καταργηθεί το σύστημα των διορισμών στις διοικήσεις των συνδικάτων, την αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των εργατών στα συνδικάτα τους, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργατών να εκλέγουν και να ελέγχουν τις διοικήσεις των συνδικάτων τους, την κατάργηση της υποχρεωτικής κράτησης της συνδρομής των εργατών προς τα συνδικάτα, να ξαναγίνουν τα συνδικάτα όργανα υπεράσπισης των άμεσων και των γενικότερων συμφερόντων των εργαζομένων».

1947 Επίθεση μοναρχικών στα τυπογραφεία της εφημερίδας του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας του ΚΚΕ «Αγωνιστής». Εκτελούν τρεις από τους τυπογράφους και τραυματίζουν επτά. Οι δολοφονημένοι τυπογράφοι είναι οι: Γ. Βουτσάς, Μ. Διακάκης, Μ. Μαγούλας.

1952 Η ώρα είναι 3 μετά τα μεσάνυχτα, το ημερολόγιο γράφει 30 Μάρτη 1952. Στις φυλακές της Καλλιθέας επικρατεί νεκρική σιγή. Ακούγονται τα βαριά βήματα του δεσμοφύλακα. Φτάνει στο κελί του Νίκου Μπελογιάννη. Το ξεκλειδώνει, τον ξυπνάει. Δίπλα του στέκει, όπως ένα μακάβριο φάντασμα, ο βασιλικός επίτροπος συνταγματάρχης Αθανασούλης. Διαβάζει στον Μπελογιάννη την απόφαση να τον οδηγήσουν μαζί με τους συγκρατούμενούς του Ν. Καλούμενο, Η. Αργυριάδη και Δ. Μπάτση, στην εκτέλεση. Στις 3 και 20 η φάλαγγα βγήκε από τις πόρτες των φυλακών κατευθυνόμενη με δαιμονισμένη ταχύτητα προς τον «συνήθη τόπο των εκτελέσεων», στου Γουδή.

Το απόσπασμα παρατάσσεται με τα όπλα «επί σκοπόν». Είναι σκοτάδι ακόμα. Οι αρχιδήμιοι στρέφουν τους προβολείς των αυτοκινήτων στα πρόσωπα των μελλοθανάτων. Ωρα 4 και 12 λεπτά. Ακούγονται οι δολοφονικές ομοβροντίες. Το έγκλημα της κυβέρνησης Πλαστήρα ολοκληρώθηκε. Οι εφημερίδες θα γράψουν, ότι ο Μπελογιάννης είχε ακούσει ήρεμος, μ' ένα πικρό χαμόγελο, την καταδίκη του σε θάνατο, αποχαιρέτησε τους συγκρατουμένους του στις φυλακές και μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια. Ζητωκραύγασε για το ΚΚΕ και έπεσε από τις σφαίρες του αποσπάσματος. Ηταν 37 χρόνων.

1970 Στην επέτειο της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κηρύσσουν 24ωρη αποχή από το συσσίτιο και διήμερο πένθος για τα θύματα της χούντας.

1992 Πεθαίνει ο Ελληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, που έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππου Β' στη Βεργίνα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org