Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Χρειάζεται ξεσηκωμός ενάντια στην πώληση ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ

Πανεργατικό ξεσηκωμό ενάντια στην πώληση ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ σαλπίζει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας. Καλεί τον εργαζόμενο λαό να δώσει απάντηση στην πολιτική συγκυβέρνησης - ΕΕ με τη μαζική συμμετοχή του στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 7 Απρίλη που θα γίνουν σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα, αλλά και να κλιμακώσει τον αγώνα για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, που προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να γίνουν ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν.

Με ανακοίνωσή του το ΣΕΕΕΝ θυμίζει τις δραματικές επιπτώσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αλλά και συνολικά ο λαός εξαιτίας της μέχρι σήμερα πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, και σημειώνει: «Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο άνεργος από την πώληση της ΔΕΗ, αντί γι' αυτό θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο ιδιωτικός υπάλληλος. Αντίθετα, θα χαθούν θέσεις εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Η μείωση των μισθών στον κλάδο της Ενέργειας θα πιέσει όλους τους κλάδους προς τα κάτω. Το σύνολο των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών θα βιώσουν μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια. Το τελευταίο παράδειγμα με την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή με την αδυναμία κάλυψης της ανάγκης της θέρμανσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού είναι χαρακτηριστικό. Δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης που θα πληρώσει πιο ακριβά την ύδρευση αν τα υδροηλεκτρικά περάσουν σε ιδιώτες.

Η ιδιωτικοποίηση προχωράει για να πάρουν κομμάτι από την πίτα νέοι μονοπωλιακοί όμιλοι που το μόνο μέλημά τους είναι να αυξήσουν την κερδοφορία τους πατώντας στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Πλέον έχουμε εμπειρία από τον αγώνα που δόθηκε ενάντια στο σχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ". Χιλιάδες εργαζομένων και λαού συμμετείχαν στις πύλες των ΑΗΣ και στις πλατείες, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία για το δικαίωμα στη δουλειά, στο αξιοπρεπές μεροκάματο, φθηνό ρεύμα, μετεγκαταστάσεις κ.ά. Ομως, πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν (βουλευτές, περιφερειάρχης, δήμαρχοι, εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές) στο μυαλό τους δεν είχαν τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού αλλά πώς θα φέρουν στην κυβερνητική εξουσία τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει η κυβέρνηση, να έρθει η ιδιωτικοποίηση με άλλο τρόπο (ΝΟΜΕ) και να καταλήξουμε μετά από 2 χρόνια στο ίδιο σχέδιο που είχαν φέρει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, κόμματα τα οποία έσπευσαν να παρουσιάσουν το δικό τους πρόγραμμα για την ιδιωτικοποίηση, στηρίζοντας τους δικούς τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Επιβεβαιώνεται η άποψη ότι όσο η Ενέργεια αποτελεί εμπόρευμα, όσο ο κλάδος λειτουργεί με βάση το κέρδος, όποια κυβέρνηση και να έρθει το μόνο που θα αλλάξει είναι το ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κερδών».

Κόντρα σε αυτήν την προοπτική, καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

  • Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Καμία παράδοση λιγνιτωρυχείων, ΑΗΣ και υδάτινου δυναμικού σε ιδιωτικούς ομίλους. Ακύρωση όλων των νόμων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αποκλειστικά Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.
  • Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους φτωχούς αγρότες.
  • Αμεσα μαζικές προσλήψεις στη ΔΕΗ ΑΕ με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών. Δημιουργία 5ης φυλακής στα ορυχεία. Αμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού 2007 - 2008.
  • Ανάκτηση των απωλειών σε μισθούς για το σύνολο του προσωπικού. Κατώτατος μισθός 751 ευρώ. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το προσωπικό χωρίς εξαιρέσεις (οκταμηνίτες, εργολαβικοί). Να δοθεί τέρμα στην απλήρωτη εργασία στις εργολαβίες.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας υψηλού επιπέδου για το σύνολο του προσωπικού. Να προσληφθεί το σύνολο του απαιτούμενου προσωπικού σε γιατρούς και νοσοκόμους. Μελέτη για συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ λόγω συνθηκών εργασίας. Δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή.
  • Αμεσα να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις σε Ποντοκώμη, Αγίους Αναργύρους και Ακρινή. Μελέτες βιωσιμότητας για οικισμούς που βρίσκονται δίπλα στη δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ