Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Παραπέρα διευκολύνσεις στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία η «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ», η οποία αφορά «τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών.

Η Οδηγία αφορά τη διευκόλυνση της διασυνοριακής διακίνησης χρήματος στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διευκολύνει πιο συγκεκριμένα την πρόσβαση «καταναλωτών», δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τραπεζών, όπως η χρήση λογαριασμών για πληρωμές, τη σύγκριση των τελών που πληρώνουν για αυτές τις υπηρεσίες ώστε να επιλέγουν την πιο συμφέρουσα προσφορά, ενώ προβλέπεται παράλληλα η ανεμπόδιστη διασυνοριακή δράση των «παρόχων», δηλαδή των χρηματοπιστωτικών φορέων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, το διασυνοριακό άνοιγμα τέτοιων λογαριασμών κ.ο.κ.

Με λίγα λόγια, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η Οδηγία απορρέει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ελεύθερη δράση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού και γι' αυτό «σε κάθε περίπτωση το βασικό που θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένο, είναι το κέρδος των τραπεζικών ομίλων και των παρόχων. Και αυτό το κέρδος θα προέλθει από τους εργαζόμενους καταναλωτές αυτών των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Μπορεί ενδεχομένως στην αρχή για ένα μικρό διάστημα οι τιμές για ορισμένες υπηρεσίες να μειωθούν πρόσκαιρα, όμως με την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, τη συγκέντρωση της πίτας σε λίγα χέρια, τα τέλη θα πάρουν και πάλι την ανηφόρα».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι, ενώ καταψηφίστηκε από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή με την αιτιολογία ότι είναι «γραφειοκρατική διαδικασία».

«Βροχή» τροπολογιών

Το νομοσχέδιο συνοδεύτηκε από 17 τροπολογίες, από τις οποίες ορισμένες ήταν ολόκληρα νομοσχέδια. Χαρακτηριστικά, στο νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, όπου αντί για το διορισμό μόνιμου προσωπικού στην Ειδική Εκπαίδευση προβλέπει ότι θα μετατίθενται εκεί καθηγητές που θα... «περισσεύουν» και χωρίς τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται.

Η κυβέρνηση απέρριψε ταυτόχρονα την τροπολογία που είχε καταθέσει σε αυτό το νομοσχέδιο το ΚΚΕ, η οποία προέβλεπε ακριβώς την κατάργηση της ρύθμισης για τοποθέτηση προσωπικού χωρίς προσόντα στην Ειδική Εκπαίδευση.

Το ΚΚΕ υπερψήφισε την τροπολογία που αφορά την παραχώρηση του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. «Εμείς συμφωνούμε», σημείωσε ο Σ. Βαρδαλής, «και θα την ψηφίσουμε. Ηθελα, όμως, από αυτό το βήμα να πω τα εξής. Θέλουμε ιδιαίτερα να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους και τον λαό της δυτικής Θεσσαλονίκης και να τους ζητήσουμε να συνεχίσουν τον αγώνα για να διεκδικήσουν επαρκή και πλήρη χρηματοδότηση, αποκλειστικά από κρατικούς πόρους, της δημιουργίας πάρκου πρασίνου και αναψυχής. Γιατί τόσο ο πρωθυπουργός στη φιέστα τις προάλλες, όσο και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, με τις δηλώσεις τους, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στη χρηματοδότησή του, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανταποδοτικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ