Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Απελευθέρωση» της Ενέργειας σημαίνει ενεργειακή φτώχεια για το λαό

Καταψήφισε το ΚΚΕ το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν στον τομέα των ΑΠΕ και της «ενεργειακής αποδοτικότητας»

Στην πολιτική της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της Ενέργειας εντάσσεται το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της «ενεργειακής αποδοτικότητας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψήφισης του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου, χτες, στη Βουλή. Ο Ν. Καραθανασόπουλος συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ καταψηφίζει το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας γιατί εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ και για τα ενεργειακά ζητήματα και της "απελευθέρωσης" της αγοράς. Αποτελεί συνέχιση της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που πιστά ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «το συγκεκριμένο μνημόνιο επί της ουσίας αποτυπώνει την πολιτική των «απελευθερώσεων» και ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της Ενέργειας, με τα σημαντικά προβλήματα που αυτή επιφέρει, στην ενεργειακή ασφάλεια, στα ζητήματα των δικτύων και της προστασίας τους, του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξής τους, στα ζητήματα του ενεργειακού μείγματος και της εισαγωγής καυσίμων, στους ίδιους τους εργαζόμενους, με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την εντατικοποίηση, και βεβαίως στα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία πληρώνουν πανάκριβα την ηλεκτρική ενέργεια. Ηδη την τελευταία δεκαετία το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 157% διατηρώντας τα σκήπτρα σε επίπεδο ΕΕ, με αποτέλεσμα ένα 30% να ζει υπό καθεστώς ενεργειακής φτώχειας. Με την πολιτική της ΕΕ, στο όνομα αξιοποίησης των ΑΠΕ, που έγιναν και η κερκόπορτα για να διεισδύσουν και ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ένα πολύ ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα. Από αυτήν την άποψη ως ΚΚΕ καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο μνημόνιο».

Αναφερόμενος εξάλλου στις εξελίξεις στη ΔΕΗ αλλά και στην κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση άλλα αστικά κόμματα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «σήμερα κάποιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την πορεία της ΔΕΗ, όταν είναι φανερό ότι η ΔΕΗ ιδιωτικοποιήθηκε, όταν είναι φανερό ότι η ΔΕΗ λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αυξάνοντας την τιμή του ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά, όταν είναι φανερό ότι η ίδια η ΔΕΗ και επί των κυβερνήσεών τους και επί των ημερών τους απελευθέρωσε τις εργασιακές σχέσεις, ανέτρεψε τα εργασιακά δικαιώματα, επέτρεψε στους εργολάβους να μπουν στις λειτουργίες της».

Για τους δασικούς χάρτες

Εξάλλου, τοποθετούμενος σε τροπολογία της κυβέρνησης στο παραπάνω νομοσχέδιο που αφορά τους δασικούς χάρτες, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι η εν λόγω τροπολογία αντιμετωπίζει επιδερμικά μόνο κάποια ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα. Υπογράμμισε ότι συνολικά η διαμόρφωση των δασικών χαρτών γίνεται στη βάση του δασοκτόνου νομικού πλαισίου των προηγούμενων κυβερνήσεων, το οποίο διευκολύνει την αλλαγή χρήσης γης, τη συγκέντρωσή της σε όλο και πιο λίγα χέρια και την εμπορευματοποίηση της γης. Τέλος, ζήτησε να αποσυρθεί η παράγραφος 4 της τροπολογίας, με την οποία η κυβέρνηση εξαιρεί από τους δασικούς χάρτες γεωργικές εκτάσεις οι οποίες κηρύχθηκαν αναδασωτέες, δίχως όμως προηγουμένως να έχει αποσαφηνιστεί διαχρονικά ο χαρακτήρας τους, μέχρι την τοποθέτηση αρμόδιων επιστημονικών φορέων επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Οπως σημείωσε, από τη συγκεκριμένη τροπολογία μπορεί να διαμορφωθούν προϋποθέσεις αποχαρακτηρισμού αναδασωτέων εκτάσεων από τις πυρκαγιές του 2007.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μονιμοποιηθούν τώρα οι 5ετείς, 7ετείς και εποχικοί πυροσβέστες(2022-07-27 00:00:00.0)
Η απολιγνιτοποίηση θα έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους(2020-05-06 00:00:00.0)
Τσακωμοί για το μοντέλο «απελευθέρωσης» που συμφέρει το κεφάλαιο(2017-09-30 00:00:00.0)
Προσπάθεια διορθώσεων, ίδια ουσία...(2017-03-15 00:00:00.0)
Σε εισπρακτικές εταιρείες οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί(2017-03-09 00:00:00.0)
«Νομιμοποιούνται καταπατήσεις»(2007-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ