Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια σε «καλό κλίμα» και με συνεχιζόμενες συγκλίσεις

Οι αντιλαϊκές «συγκλίσεις» και το «θετικό κλίμα» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, σηματοδοτούν νέα επίθεση στο λαό
Οι αντιλαϊκές «συγκλίσεις» και το «θετικό κλίμα» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, σηματοδοτούν νέα επίθεση στο λαό
Σε «καλό κλίμα» και με βήματα «προόδου» εξελίσσονται οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου στις Βρυξέλλες, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, με κεντρικούς άξονες το νέο αντιλαϊκό «δημοσιονομικό πακέτο» (καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου και των καταβαλλόμενων συντάξεων), τα ζητήματα της Ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις και βέβαια τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις «στρώνεται το χαλί» για την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα, σε μια εξέλιξη που συνδυάζεται με την περαιτέρω «πρόοδο» των αντιλαϊκών παζαριών, αλλά και με την παροχή νέων διαβεβαιώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των διεργασιών γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Πέμπτη, αναμένεται η κοινή δήλωση των «θεσμών» του κουαρτέτου, στην οποία αναμένεται να καταγραφεί η πορεία των αντιλαϊκών παζαριών στις Βρυξέλλες.

Στο μέτωπο της φοροληστείας του λαού θεωρείται βέβαιη η περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου στο εύρος 5.600 - 5.900 ευρώ από το 2019, ενώ τα παζάρια συνεχίζονται γύρω από τα λεγόμενα «αντίμετρα», που βέβαια αφορούν σε «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, και της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, καλλιεργείται το έδαφος για την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων στο εσωτερικό αστικό πολιτικό σκηνικό, με έμφαση βέβαια την υπερψήφιση των προνομοθετημένων αντιλαϊκών μέτρων και από την πλευρά της ΝΔ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε «θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιον τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα».

Σε κάθε περίπτωση, τα αντιλαϊκά παζάρια θα συνεχιστούν και μετά το κλείσιμο της τρέχουσας «αξιολόγησης» με πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων σε «μεσοπρόθεσμη περίοδο» μετά το 2018, αλλά και για το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, που αναμένεται να κλειδώσει προς το τέλος του τρέχοντος μνημονίου. Πρόκειται, δηλαδή, για ανοιχτά ζητήματα και για αντιλαϊκές εκκρεμότητες, που συνδέονται, έτσι κι αλλιώς, με την όποια επόμενη κυβερνητική διαχείριση.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έβγαλε από το κάδρο τα σενάρια για τους υποτιθέμενους «αστερίσκους» της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης «κοινής διακήρυξης» των κρατών - μελών της ΕΕ, λέγοντας ότι «δεν θα έπρεπε να συγχέονται ζητήματα του ελληνικού προγράμματος με τους επικείμενους εορτασμούς στη Ρώμη».

Τρέχουν οι αντιλαϊκές διεργασίες

Στις 7 Απρίλη, συνεδριάζει στη Μάλτα το συμβούλιο Γιούρογκρουπ. Κομβικό σημείο των αντιλαϊκών διεργασιών θεωρούνται οι ανακοινώσεις της Γιούροστατ (22/4) σχετικά με τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών στην ΕΕ, και βέβαια και της Ελλάδας, με έμφαση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, από το οποίο θα προκύψει και το τελικό ύψος των «πρωτογενών πλεονασμάτων» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016.

Οι συζητήσεις για το νέο μνημόνιο του ΔΝΤ με το ελληνικό κράτος ενδέχεται να ξεκινήσουν στα «γεμάτα» στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού στην Ουάσιγκτον στις 21 - 23 Απρίλη. Με βάση και τα παραπάνω, γίνεται φανερό το γεγονός ότι το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» σχετίζεται και με τις διεργασίες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που επίσης φαίνεται να καταλήγει με μια ακόμη αντιλαϊκή συμφωνία.

Αναδιαρθρώσεις μηχανισμών της ΕΕ

Tην εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα είναι «μέρος της λύσης» στο αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα «25 χρόνια της Συνθήκης του Μάαστριχτ», στις Βρυξέλλες, επισήμανε πως ο ESM μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον σε έναν οργανισμό που θα προσομοιάζει με το ΔΝΤ, επισημαίνοντας πως μετεξέλιξη θα απαιτούσε μια αλλαγή στη Συνθήκη του ΕSM και πιθανότατα και αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ