Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο αγώνας για τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εξετάσεων έφερε αποτέλεσμα

Η προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι θα διεξαχθούν, τελικά, επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις τον Σεπτέμβρη για τα παιδιά που αρρωσταίνουν στην κανονική διάρκεια των εξετάσεων, είναι μια κατάκτηση που ήρθε αποκλειστικά από τους αγώνες, τις κινητοποιήσεις των μαθητών για το θέμα αυτό. Είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση είχε πρόθεση να καταργήσει τις επαναληπτικές εξετάσεις και αναγκάστηκε να κάνει ελιγμό κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι μέχρι πρόπερσι στις πανελλαδικές εξετάσεις ίσχυε το παλιό σύστημα που περιελάμβανε επαναληπτικές εξετάσεις, ενώ πέρσι και πάλι ίσχυσαν οι επαναληπτικές εξετάσεις καθώς ακολουθήθηκε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου οι υποψήφιοι μπορούσαν να διαλέξουν να δώσουν εξετάσεις είτε με το παλιό είτε με το νέο σύστημα. Ηταν γνωστό και νομοθετημένο ότι από φέτος θα ίσχυε ο νόμος Αρβανιτόπουλου στον οποίο δεν προβλέπονταν επαναληπτικές εξετάσεις και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έκανε μικροαλλαγές σε λεπτομέρειες αυτού του νόμου, ωστόσο δεν επανέφερε τη δυνατότητα των επαναληπτικών εξετάσεων.

Από τα παραπάνω και μόνο, γίνεται φανερό ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν ήταν η διεξαγωγή των επαναληπτικών εξετάσεων. Αισιοδοξούσε ότι διά της σιωπής και της απραξίας, οι επαναληπτικές εξετάσεις θα καταργηθούν χωρίς αντιδράσεις. Ωστόσο, το θέμα δεν έμεινε εκεί. Μαθητές σε διάφορες πόλεις της χώρας άρχισαν να κινητοποιούνται με αιχμή το θέμα των εξετάσεων και τη διεξαγωγή των επαναληπτικών. Στις αρχές Φλεβάρη, το θέμα απασχόλησε τη συζήτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Εκεί ο υπουργός, Κ. Γαβρόγλου, είχε «επιχειρηματολογήσει» για τις επαναληπτικές ως εξής: «Οντως υπάρχουν παιδιά που αρρωσταίνουν, όμως, υπάρχουν και παιδιά που εκμεταλλεύονται αυτήν τη δυνατότητα (...) Πέρυσι έγιναν επαναληπτικές εξετάσεις για όλα τα μαθήματα. Ο αριθμός ήταν τεράστιος! (...) Οσον αφορά τις επαναληπτικές, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε να γίνει υπουργική απόφαση, που να λέει ο υπουργός θα αποφασίζει για τις επαναληπτικές. (...) Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση. Δυστυχώς, δεν βρίσκουμε λύση. Υπάρχουν και παιδαγωγικοί λόγοι γιατί, εν πάση περιπτώσει, αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν επαναληπτικές (...) Υπάρχουν και νομικοί λόγοι. Υπάρχει μια διεθνής εμπειρία, η οποία δεν είναι ευαίσθητη σ' αυτό το πράγμα». Είναι, δηλαδή, παραπάνω από ξεκάθαρο ότι ο υπουργός τάχθηκε κατά των επαναληπτικών, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του κόστους τους(!), επικαλούμενος νομικούς, παιδαγωγικούς λόγους, αλλά και τη διεθνή εμπειρία. Αντίστοιχα, ο υφυπουργός Παιδείας, Κ. Μπαξεβανάκης, σε άλλη συζήτηση, είχε πει ότι «αυτές οι εξετάσεις είναι εισαγωγικές και είναι λογικό να μην υπάρχει διαδικασία επαναληπτικών εξετάσεων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους διαγωνισμούς για προσλήψεις όπου και εκεί δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και όποιος δεν προσέρχεται χάνει την ευκαιρία (!)». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ήταν εντελώς αποφασισμένη για την κατάργηση των επαναληπτικών. Μέχρι και υπονοούμενα περί υποκινούμενων μαθητικών κινητοποιήσεων άφηνε το υπουργείο Παιδείας σε δελτίο Τύπου του για το θέμα...

Ομως, οι μαθητές δεν κάθισαν στ' αυγά τους. Συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, αναδεικνύοντας το πρόβλημα και τις κλιμάκωσαν αποφασιστικά πατώντας πάνω στο δίκαιο αίτημά τους. Γιατί ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει εμπειρία από τις πανελλαδικές εξετάσεις, γνωρίζει ότι είναι μια πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία που καλούνται να τη διαχειριστούν δεκαοχτάχρονα παιδιά και οι ειδήσεις για ασθενοφόρα που καλούνται στα εξεταστικά κέντρα να μεταφέρουν μαθητές που λιποθυμούν από το άγχος και την πίεση είναι πράγματι λίγες, αλλά εμφανίζονται με μια σταθερότητα τα τελευταία χρόνια. Πόσο μάλλον που η κυβέρνηση αρνείται επίσης να ικανοποιήσει το αίτημα για κατοχύρωση της βαθμολογίας μαθημάτων που θα έδινε τη δυνατότητα τουλάχιστον στους μαθητές να μπορούσαν να δώσουν εξετάσεις την επόμενη χρονιά σε ένα ή δυο μόνο μαθήματα, χωρίς να αναγκάζονται να τα ξαναδίνουν όλα από την αρχή... Απ' όλα τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι οι αποφασιστικές μαθητικές κινητοποιήσεις και το δίκαιο των αιτημάτων τους ήταν αυτό που ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει μεταστροφή και να αναγκαστεί να ανακοινώσει τη διεξαγωγή τελικά των επαναληπτικών εξετάσεων. Κι αυτό επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα μέσα από αγώνες κατακτώνται.


Γ. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ