Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Παρουσίασε τον επενδυτικό «παράδεισο» σε ξένες διπλωματικές αρχές

Τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και το νομοθετικό «οπλοστάσιο» που βάζει στα χέρια των ομίλων, διαφημίζει η κυβέρνηση για την προσέλκυση κεφαλαίων
Τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και το νομοθετικό «οπλοστάσιο» που βάζει στα χέρια των ομίλων, διαφημίζει η κυβέρνηση για την προσέλκυση κεφαλαίων
«Το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα: Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, Επενδυτικά Κίνητρα, Εργα Μεγάλης Κλίμακας» τιτλοφορείτο «ενημερωτική εκδήλωση» που διοργάνωσε χτες στην Αθήνα η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Απευθυνόταν στις ξένες διπλωματικές αρχές στην Ελλάδα, «στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ευρύτερου σχεδίου ανάδειξης του επενδυτικού περιβάλλοντος, των δυνατοτήτων της χώρας μας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και με σαφή στόχο την επικοινωνιακή διάχυση και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας», όπως αναφερόταν στο σχετικό ενημερωτικό.

Υπολογίζεται ότι την εκδήλωση - όπου παρουσιάστηκε ανάγλυφα ο επενδυτικός «παράδεισος» που έχουν διαμορφώσει για το κεφάλαιο οι αντεργατικές ανατροπές και οι υπόλοιπες «μεταρρυθμίσεις» των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης - παρακολούθησαν πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών από 58 χώρες.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο γγ ΔΟΣ, Γ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι τα τελευταία δυο χρόνια επιταχύνονται οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν φιλικότερη στις επενδύσεις, πιο εξωστρεφή προς τις διεθνείς αγορές». Αναπτύσσοντας, δε, τα πλεονεκτήματα της χώρας, εστίασε στη γεωγραφική θέση και τα χαρακτηριστικά της ως «νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να αναδειχτεί σε κόμβο για εμπόριο, υπηρεσίες, Ενέργεια, διαμετακόμιση.

Το «επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας» ανέλαβαν να παρουσιάσουν αναλυτικότερα:

Ο Λ. Λαμπριανίδης, γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος μίλησε για τα πλεονεκτήματα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας και τα κίνητρα για προσέλκυση επιχειρήσεων και προώθηση σχεδίων του κεφαλαίου, ανάμεσα στα οποία κατονόμασε το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει «υψηλής ποιότητας /μέσου κόστους» ανθρώπινο δυναμικό. Οτι αυτή τη στιγμή στη χώρα κυριαρχούν «χαμηλές τιμές» για αγοραστές και «επενδυτές». Οτι η ίδια η χώρα αποτελεί «φάρο σταθερότητας» για την ευρύτερη περιοχή και ότι η κυβέρνηση προώθησε και προωθεί παραπέρα μεταρρυθμίσεις που κάνουν το περιβάλλον ευνοϊκότερο για τις επιχειρήσεις. Εξηγώντας τα «κίνητρα» που παρέχει ο «αναπτυξιακός νόμος» 4399/2016, απαρίθμησε φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις που να καλύπτουν και το κόστος για τις δημιουργούμενες νέες θέσεις εργασίας, σταθερό φορολογικό καθεστώς για 12 χρόνια, ταχεία αδειοδότηση. Εστιάζοντας στους τομείς προς υποστήριξη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, από εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού και «καινοτόμες» επιχειρήσεις μέχρι τις «μεγάλης κλίμακας επενδύσεις», εμπορικές επιχειρήσεις, τουριστικά - ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μονάδες παραγωγής και διανομής Ενέργειας.

Η Αγγέλα Μιχαλοπούλου, διευθύντρια Μονάδας Προσέλκυσης Επενδύσεων του Enterprise Greece, μίλησε για αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς μια οικονομία βασισμένη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ανάμεσα στα τέτοια μέτρα ανέφερε την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τις ρυθμίσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, την υιοθέτηση «φαστ τρακ» διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις ξένων επιχειρήσεων. Εστίασε κι αυτή, με τη σειρά της, στην «ύπαρξη προσωπικού σε ανταγωνιστικό κόστος», εξηγώντας ότι λόγω της κρίσης ο επίδοξος επενδυτής μπορεί να βρει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό σε χαμηλότερες τιμές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρθηκε, επίσης, σε «στρατηγικά επενδυτικά σχέδια», όπως την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, τον TAP, τις ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και του Αστέρα Βουλιαγμένης. Μίλησε, εξάλλου, για ευκαιρίες που ανοίγονται σε τομείς όπως Τουρισμός, Ενέργεια (π.χ. νέες υποδομές για διακίνηση φυσικού αερίου και εξορύξεις), logistics (με βάση και τη σημαντική γεωγραφική θέση της χώρας και ευκαιρίες να ανοίγονται, όπως είπε, σε κεντρικά και περιφερειακά λιμάνια, το σιδηροδρομικό δίκτυο, τον αερολιμένα Αθηνών) αγροτική παραγωγή και τρόφιμα, τεχνολογίες πληροφορικής (με κύριο πλεονέκτημα το υψηλής ποιότητας καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό).

Τέλος, ο Γ. Παπαγεωργαντάς, στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ που ανέλυσε τη λειτουργία του ως φορέα, π.χ. υλοποίησης 35, μέχρι στιγμής, ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Σημείωσε ότι οι επενδυτές θέλουν να εκμεταλλευτούν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας για πρόσβαση μεταξύ τριών ηπείρων, αναδεικνύοντάς την διεθνώς σε κόμβο διαμετακόμισης, να εκμεταλλευτούν επίσης το γεγονός ότι εντός ΕΕ και Ευρωζώνης προβάλλει ως πυλώνας σταθερότητας και κράτους δικαίου. Επεσήμανε ότι είναι ή ακολουθούν προς παραχώρηση σε επενδυτές δομές όπως ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Εγνατία οδός, ΟΛΘ, η μαρίνα Αλίμου (η μεγαλύτερη στην Ανατολική Ευρώπη) κ.ά.

Ακολούθησε συζήτηση, με εκπροσώπους ξένων διπλωματικών αποστολών, όπως την πρέσβειρα του Ισραήλ να ζητά διευκρινίσεις για το με ποια κίνητρα επιλέγονται εταιρείες από το εξωτερικό προς επιδότηση. `Η τον πρέσβη του Καναδά να ζητά επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ξένων επιχειρήσεων. Και τον Κινέζο πρέσβη να προτείνει αντίστοιχη παρουσίαση να γίνει στην Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ