Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Εγγυητές της αντιλαϊκής πολιτικής «βρέξει - χιονίσει»...

Eurokinissi

Επίμονες διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις στο εγχώριο κεφάλαιο ότι κυβέρνηση και ΝΔ θα κάνουν ό,τι περνάει απ' το χέρι τους για να υλοποιηθεί αλλά και να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια η αντιλαϊκή πολιτική, δίνουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και ΝΔ, με αφορμή τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει ότι «παλεύει για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», που θα φέρει νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων με αιχμή τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό, τον τομέα της Ενέργειας. Η ΝΔ - ανεξάρτητα από τα φραστικά παιχνίδια περί μη ψήφισης αυτών των μέτρων - λέει ξεκάθαρα ότι «το κράτος έχει συνέχεια», δηλαδή, εάν αναλάβει την αστική διακυβέρνηση, θα εφαρμόσει τα μέτρα. Κοινός παρονομαστής και για τους δύο, αλλά και για άλλα αστικά κόμματα που περιμένουν για να συνεισφέρουν στο αντιλαϊκό έργο, η στρατηγική σύμπλευση στην εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου για ανάκαμψη των κερδών του.

Αλλωστε, το ζήτημα της συναίνεσης, προκειμένου να κλείσουν τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης σε βάρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, συντηρείται σκόπιμα και από τις δύο πλευρές, καλλιεργώντας κλίμα αναγκαιότητας ενός τέτοιου ενδεχόμενου για το «καλό της χώρας», που όμως καταλήγει σε έναν ωμό εκβιασμό του λαού.

Πιο συγκεκριμένα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ανέφερε: «Στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές με τη λήψη αποφάσεων, ώστε στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντός ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου και με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ευελπιστούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, της οποίας η βούληση και η προσήλωση στην επίτευξη συμφωνίας αναγνωρίστηκε με σαφήνεια στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα τερματίσει την πρακτική της άσκοπης κωλυσιεργίας», πρόσθεσε. Αφού εξήγησε ότι στόχος είναι αρχές Απρίλη, πριν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, να υπάρξει μια συνολική συμφωνία, επανέλαβε ότι «η ευθύνη για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν ανήκει μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας βιώσιμης συνολικής συμφωνίας, αλλά και στους δανειστές...».

Μάλιστα, στη βάση αυτής της «απολογίας», κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «αντί να στηρίζει τη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση, υπονομεύοντας έτσι την πορεία της διαπραγμάτευσης». Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να ζητηθεί απ' τη ΝΔ να αποδεχτεί τη συμφωνία, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και πως αν το ΔΝΤ ή οποιοσδήποτε άλλος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική δέσμευση της αντιπολίτευσης, «δεν έχει παρά να το πει ευθέως», αν και «το τι θα ζητήσει το ΔΝΤ από τη ΝΔ είναι ζήτημα του ΔΝΤ και της ΝΔ και δεν έχει απολύτως καμία νομική συνέπεια».

«Κόφτες» στο διηνεκές

Την ανάγκη επίτευξης συναίνεσης πάνω στα προτάγματα του κεφαλαίου υπερασπίστηκε εκ νέου ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης. Ενώ, σχολιάζοντας την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει τα μέτρα, δήλωσε πως «υιοθετώ την κουβέντα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι πρόκειται για τζάμπα μάγκα». Στη συνέντευξή του χτες στο «STAR», φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να τραβήξει έως το Σεπτέμβρη, κάτι που ο ίδιος αργότερα διέψευσε, δηλώνοντας ότι στην ερώτηση εάν τελικά μπορεί να φτάσει και Σεπτέμβρη η συμφωνία, απάντησε: «Το απευχόμαστε και εργαζόμαστε ακριβώς για το αντίθετο. Εδώ μιλάμε για συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα».

Σε συνέντευξή του στον «Real FM», ο Δ. Παπαδημούλης προσθέτει ότι «όσο καθυστερούμε ο λογαριασμός ανεβαίνει, καθώς η αστάθεια και η αβεβαιότητα κάνουν ζημιά στην οικονομία» και πως υπάρχουν «και κάποια ανησυχητικά σημάδια, όπως είναι η μείωση των καταθέσεων που έχει καταγραφεί στο πρώτο δίμηνο του 2017 και είναι "καμπανάκι"». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται και υπέρ ενός μόνιμου δημοσιονομικού «κόφτη», λέγοντας: «Είμαι υπέρ της ιδέας, στη συζητούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, να μπει ακόμα και δημοσιονομικός κόφτης, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση».

Η ΝΔ και η «συνέχεια του κράτους»

Διαβεβαιώσεις ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση ό,τι - πιθανά - καταψηφίσει σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση, δίνουν στελέχη του κόμματος. Ενδεικτικά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι «η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία, διότι τα μέτρα θα είναι και μετά τη θητεία της παρούσης κυβερνήσεως». «Πάντα λέμε ότι οι υπογραφές που βάζει μια ελληνική κυβέρνηση δεσμεύουν την ελληνική Δημοκρατία και άρα η όποια επόμενη κυβέρνηση πρέπει να τις λαμβάνει υπόψη. Να μην ανησυχούν οι κ. Σαπέν και Σόιμπλε για τη συνέχεια του κράτους», ανέφερε.

Στο μεταξύ, οι διαβεβαιώσεις και οι εγγυήσεις των αστικών κομμάτων προς το μεγάλο κεφάλαιο δεν περιορίζονται μόνο στο ζήτημα της «αξιολόγησης» και των αντιλαϊκών μέτρων που πρέπει να παρθούν, αλλά και σε άλλα μέτωπα. Ετσι, στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, με την Βρετανίδα πρέσβη Kate Smith, συζητήθηκε η αναμενόμενη ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και η διαμόρφωση των σχέσεων ΕΕ - Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την «πάγια και αταλάντευτη θέση της ΝΔ υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην πρωτοκαθεδρία του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Παράλληλα, εξετάστηκαν και οι από τούδε και πέρα προοπτικές των ελληνοβρετανικών σχέσεων.

Αργότερα το απόγευμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε στην ετήσια εκδήλωση του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου, βάζοντας κι αυτός πλάτη στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της ισχυροποίηση στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω οικοδόμησης αξόνων με άλλα κεφάλαια της περιοχής, της προσπάθειας για ενίσχυση των διμερών μπίζνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ