Σάββατο 4 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με το βλέμμα στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου

Σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» συγκυβέρνησης και κουαρτέτου συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από το χρονοδιάγραμμα και την εξειδίκευση των νέων αντιλαϊκών μέτρων, και όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι - υπό όλες τις συνθήκες - θετική από μόνη της, όπως είναι και ένα βιώσιμο και δίκαιο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Τα παραπάνω συνθέτουν τις παρεμβάσεις με άμεσο «όφελος» στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου, με επίκεντρο την παραπέρα συμπίεση του αφορολόγητου ορίου καθώς και των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, ενώ βέβαια το αντιλαϊκό πακέτο συμπληρώνεται από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες στην προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το επίπεδο, ο Τ. Βίζερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», επικέντρωσε στις «πολιτικές στην αγορά εργασίας που αποτελούν επίσης ένα σημαντικό μέρος των συζητήσεων» καθώς και «στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων», ενώ ειδική έμφαση έδωσε στα ζητήματα της Ενέργειας, τονίζοντας ότι «στο θέμα των ενεργειακών πολιτικών (...) ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες», το ζητούμενο είναι να επέλθουν «τα οφέλη των διαρθρωτικών μέτρων που αυξάνουν τον ανταγωνισμό».

Μνημόνια διαρκείας με ή χωρίς το ΔΝΤ

Ο Τ. Βίζερ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε χαρακτηριστικά πως «κάποιοι, εντός και εκτός Ελλάδας, ονειρεύονται ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ», λέγοντας ότι χωρίς το ΔΝΤ, το τρέχον πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πλέον, και πιθανότατα θα δρομολογηθεί η τροποποίηση της συνθήκης του ESM με πιθανό αποτέλεσμα ένα νέο πρόγραμμα το φθινόπωρο.

Δίνοντας το χαρακτήρα του κατεπείγοντος στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, σημείωσε πως «η αναμονή μέχρι το φθινόπωρο θα ήταν καταστροφική αλλά και ανόητη». Ταυτόχρονα, εκτίμησε πως οι χαμηλοί ρυθμοί ανάκαμψης στην Ευρωζώνη θα συνεχισθούν μεσοπρόθεσμα, με διαφοροποιημένο αντίκτυπο ανά χώρα.

«Αντισταθμιστικά» για το εγχώριο κεφάλαιο

Αναφερόμενος στα λεγόμενα «αντισταθμιστικά» μέτρα, έκανε λόγο για την «ποιότητα των λεγόμενων επεκτατικών μέτρων», ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει «να υποστηρίζουν την ανάπτυξη με έναν οικονομικά υγιή τρόπο», δείχνοντας ουσιαστικά προς την κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων στις ισχυρές επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με το παραπάνω, τόνισε πως «οι στόχοι για την απασχόληση στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η συγκυβέρνηση παζαρεύει δάνειο με την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο βέβαια της προώθησης των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Α. Μπράιτχαρτ, σημείωσε πως «οι ελληνικές αρχές έχουν επισημάνει ότι θα ήθελαν να προωθήσουν περαιτέρω ενεργές πολιτικές απασχόλησης και μια από τις οδούς είναι η προσέγγιση της Παγκόσμιας Τράπεζας», τονίζοντας ότι με τη στήριξη της Επιτροπής «πολλές από αυτές τις πολιτικές έχουν ήδη εφαρμοστεί στο παρελθόν», ενώ υπενθύμισε πως «ήδη έχουν χορηγηθεί κεφάλαια στην Ελλάδα για ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας».

Σχετικά με τα παζάρια για τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως «είναι ακόμα πολύ νωρίς για περισσότερες λεπτομέρειες».

Από τα παραπάνω, ανάγλυφα προκύπτει ο κατάφωρος εμπαιγμός της συγκυβέρνησης γύρω από τα λεγόμενα αντισταθμιστικά, ενόψει, βέβαια, της επιβολής των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Η ατζέντα του ΣΕΒ

«Κυβέρνηση, επιχειρηματική κοινότητα και επενδυτικές τράπεζες ας προκρίνουν έργα με εμπορική αξία (να υπάρχει δηλαδή προσδοκώμενη κερδοφορία) και ας αναζητήσουμε χρηματοδότηση και επενδυτές στην παγκόσμια αγορά».

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε χτεσινή ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο ίδιος ανέφερε ότι «το Δημόσιο όχι μόνο δεν έχει χρήματα αλλά ούτε και θα μπορεί να δανεισθεί για πολλά χρόνια, παρά μόνο για να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος, προσθέτοντας: «Να εμπιστευθούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και ας αφήσουμε όσους μπορούν να επιχειρήσουν, και έχουν λεφτά να επενδύσουν, να το πράξουν επιτέλους».

Πρόκειται για τα μεγάλα «εμβληματικά έργα» που έχει προτείνει η πλευρά του ΣΕΒ και που βέβαια θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο πλαίσιο της λεγόμενης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Η λίστα του ΣΕΒ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

-- Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, υδατοδρόμια.

-- Διασύνδεση δικτύων ηλεκτρισμού Ελλάδας - Ιταλίας και ηπειρωτικής Ελλάδας - Κρήτης.

-- Πάρκα εφοδιαστικής αλυσίδας (Θριάσιο στην Αττική και Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη).

-- Υδρευση - αποχέτευση - άρδευση - διαχείριση αποβλήτων - επεξεργασία λυμάτων.

-- Ψηφιακές υπηρεσίες παντού (εφοδιαστική αλυσίδα, επιχειρηματικές συναλλαγές, Δικαιοσύνη, λιμάνια, τελωνεία, πολεοδομία, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, τράπεζα γης, δασολόγιο, σύστημα διαχείρισης δασών).

-- Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου (αλλαγή πλαισίου αδειοδότησης και χωροταξικού σχεδιασμού).

-- Δημιουργία Τεχνόπολης στην Αττική για την εγκατάσταση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και για την εγκατάσταση ερευνητικών ιδρυμάτων μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των πανεπιστημίων, νοσοκομείων και εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών (κλινικές δοκιμές, κ.τ.λ.)

-- Ανάπλαση αστικών οικιστικών και εμπορικών περιοχών σε παρακμή με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων, αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου (από Πειραιά μέχρι Σούνιο) για οικιστική και ξενοδοχειακή εκμετάλλευση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ