Σάββατο 4 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για την παρέμβαση στον τομέα του διαδικτύου

Θα ήθελα να αναφερθώ στην πολιτική προώθησης των θέσεων του Κόμματος προς το λαό, ειδικά στον τομέα του διαδικτύου. Αν και έχουμε κάνει βήματα προς τα μπρος, ειδικά με το portal «902.gr», εντούτοις είμαστε ακόμα πολύ πίσω σχετικά με τις δυνατότητές που υπάρχουν.

Η απόφαση του Κόμματος το 2007 για αποχή των μελών από το Facebook αποδείχτηκε, κατά τη γνώμη μου, λανθασμένη. Την κρίσιμη περίοδο 2010-2012, πολλοί σχηματισμοί εκμεταλλεύτηκαν τα social media και κυρίως το Facebook, ενώ το ΚΚΕ ήταν απών. Τα αποτελέσματα τα είδαμε στις εκλογές του Ιουνίου 2012, καθώς η πολύπλευρη επίθεση δεν είχε καμία απάντηση από πλευράς μας.

Το Κόμμα μας έχει την πιο καθαρή θέση για έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού. Ομως, ενώ πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας ενημερώνονται μέσω social media, εμείς αρνούμαστε να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας. Την ίδια ώρα, αστείοι σχηματισμοί αυξάνουν τη δύναμή τους χωρίς να έχουν να πουν τίποτα, απλά έχοντας παρουσία στα social media. Κλασικό παράδειγμα η Ενωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη, που με μια απλή «συγγνώμη» από τον κ. Μητσικώστα τον έβαλε στο προσκήνιο και η σωστή χρήση των social media τον έφερε στη Βουλή.

Ακόμα πιο θλιβερό παράδειγμα, η προπαγάνδα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Η ρατσιστική προπαγάνδα περνάει και μέσα από απλό κόσμο, ενώ εμείς είμαστε απών. Πολύς κόσμος που δεν συμπαθεί τη Χρυσή Αυγή, κοινοποιεί θέσεις όπως για παράδειγμα «δεν πάει το παιδί του Ελληνα στον παιδικό σταθμό γιατί πάνε όλα τα παιδιά των Πακιστανών» ή φωτογραφίες από τον ISIS όπου ανήλικος κρατάει κομμένο κεφάλι και έχει υπότιτλο «ο νέος συμμαθητής του παιδιού σου». Μην μας κάνει λοιπόν εντύπωση πώς ο φασισμός βρίσκει έδαφος στη νεολαία, μιας και εμείς δεν είμαστε εκεί για να το αποτρέψουμε.

Παρόμοια κατάσταση σε ενημερωτικές ιστοσελίδες μεγάλης επισκεψιμότητας. Παράδειγμα το «news247.gr». Οταν υπάρχει θέμα σχετικό με το ΚΚΕ, αρκετές φορές παραποιείται η θέση του Κόμματος. Το χειρότερο όμως συμβαίνει στα σχόλια αναγνωστών. Ανεξαρτήτως θέματος, πάντα θα υπάρχουν αντικομμουνιστικά σχόλια, από πολύ γελοία, όπως για παράδειγμα το ότι ο Λένιν ήταν υδροκέφαλος, μέχρι σοβαροφανή που είναι και πιο επικίνδυνα. Ετσι πολλοί πιστεύουν ότι το ΚΚΕ αρνείται τον οικονομικό έλεγχο από το ΣΔΟΕ, ότι το ΚΚΕ θέλει να κυβερνήσει και δεν έχει πρόγραμμα διακυβέρνησης και πολλά άλλα. Συχνά θα δεις και σχόλια για τον λιμό στην Ουκρανία, το Κατίν, τον «κόκκινο φασισμό» και άλλες ανιστόρητες θέσεις. Επίσης σε αυτόν τον τομέα είμαστε απών, με εξαίρεση ελάχιστους μεμονωμένους φίλους μας.

Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, να αναφέρω ένα παράδειγμα. Ετυχα σε συζήτηση παραμονές του δημοψηφίσματος, γνωστή μου ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ. Ξέρω ότι δεν είχε κακόβουλο σκοπό, απλά το διάβασε στο διαδίκτυο. Εγώ αντέδρασα και δεν έγινε ζημιά. Εάν όμως δεν ήμουν εκεί; Σε πόσες περιπτώσεις δεν ήταν κάποιος φίλος ή μέλος του ΚΚΕ για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να παραποιούνται οι θέσεις του ΚΚΕ και εμείς να είμαστε απών;

Μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012 και πριν τις εκλογές του Ιουνίου, εμφανίστηκε ένας πλαστός λογαριασμός της ΚΕ στο Twitter. Μέχρι την πρώτη διάψευση περίπου 12 ώρες μετά, ο λογαριασμός αυτός δέχθηκε χιλιάδες ακόλουθους, κατατάσσοντάς τον σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους λογαριασμούς στο Twitter. Αν και ήταν φανερά προβοκατόρικος, το γεγονός αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει πολύς κόσμος που διψάει για τις θέσεις του ΚΚΕ και εμείς αρνούμαστε να συμμετάσχουμε. Δεν φτάνει μόνο το portal. Ολα έχουν τη σημασία τους στη διαδικτυακή παρουσία μας.

Ο κύριος αντίλογος είναι ότι το Facebook μας φακελώνει. Αυτό είναι αλήθεια. Ομως η ίδια η δράση μας, μας θέτει σαν πιθανό στόχο φακελώματος. Για παράδειγμα, μέλος ή φίλος του ΚΚΕ που απεργεί και καλεί τους συναδέλφους του να κατέβουν στην πορεία του ΠΑΜΕ, θα φακελωθεί από τον εργοδότη. Γονιός, μέλος του συλλόγου γονέων που θα στηρίξει στη Γενική Συνέλευση τις θέσεις του ΚΚΕ θα φακελωθεί από τον χαφιέ. Το ίδιο και ο μαθητής, φοιτητής, άνεργος θα φακελωθούν μέσα από τη δράση τους κ.λπ. Στις παραπάνω περιπτώσεις το ΚΚΕ δεν προτείνει στους κοντινούς του ανθρώπους «να κάτσουν στα αυγά τους», μην τυχόν και φακελωθούν. Αντίθετα, η θέση του Κόμματος είναι να βγει ο καθένας μας μπροστά στους αγώνες, και είναι σωστή θέση. Το ίδιο ισχύει και για το διαδίκτυο και τα social media.

Η πρότασή μου για την καλύτερη διαδικτυακή παρουσία του ΚΚΕ, πέραν της ήδη υπάρχουσας, είναι να υλοποιηθούν τα παρακάτω:

Δημιουργία λογαριασμών στα κυριότερα social media με σκοπό να διαδώσουμε τις θέσεις του ΚΚΕ έγκαιρα και σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.

Δημιουργία ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας του Κόμματος με χρήση της τεχνολογίας wiki (Να μη γίνει σύγχυση με την Wikipedia). Την ευθύνη σύνταξης να την έχει η ΚΕ και να καλύπτει τόσο ιδεολογικά όσο και ιστορικά θέματα. Εδώ θα μπορούν να λυθούν απορίες του απλού κόσμου, όπως το ποιοι θα είναι οι θεσμοί της Λαϊκής Εξουσίας, αλλά και να καταρριφθούν μύθοι όπως για παράδειγμα το Κατίν ή τα γκούλαγκ.

  • Με τη χρήση τεχνολογιών e-learning, να δημιουργηθούν μαθήματα ιδεολογικού, πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και το επίπεδο του απλού κόσμου. Δεν γίνεται, ενώ υπάρχει η δυνατότητα, τα μαθήματα να περιορίζονται στα στελέχη μόνο. Οφείλουμε να διαδώσουμε και να κάνουμε κατανοητή τη μαρξιστική θεωρία σε όσο το δυνατόν πιο πολύ κόσμο.
  • Δημιουργία ομάδας πέντε έως δέκα συντρόφων με κύρια ασχολία το διαδίκτυο. Το καθήκον τους θα είναι να υπερασπίζονται τις θέσεις του ΚΚΕ όταν παραποιούνται και να έχουμε αντίλογο στις αντίθετες θέσεις, ειδικά στις φιλοναζιστικές. Δεν χρειάζεται να έχουμε ψεύτικα προφίλ, όπως έκανε π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας. Οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη δουλειά αυτή.
  • Εκπαίδευση για όποιον θέλει να βοηθήσει ώστε να διαδοθούν οι θέσεις του ΚΚΕ, υπεύθυνα, αποδοτικά και με σοβαρότητα. Δεν είναι το ίδιο με τη δουλειά στον έξω κόσμο.
  • Εννοείται ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η δουλειά στον πραγματικό κόσμο. Πρέπει να δράσουμε σε συλλόγους συνδικάτα, γειτονιές, πόρτα με πόρτα. Η ενασχόληση με το διαδίκτυο θα εμπλουτίσει τη δουλειά μας αλλά δεν θα την αντικαταστήσει.

Σπύρος Μαγκλάρας
Ανοιξη


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ