Σάββατο 4 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οι εξελίξεις μέρος ευρύτερου ανταγωνισμού στα Βαλκάνια

Από τη συνάντηση του Ιβάνοφ με τη Μογκερίνι

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση του Ιβάνοφ με τη Μογκερίνι
ΣΚΟΠΙΑ.--

Εντείνεται το σκηνικό ενδοϊμπεριαλιστικής έντασης που στήνεται στα Βαλκάνια, με επίκεντρο τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία, που αφορά πρωτίστως συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν γίνει πρόσφατα δηλώσεις από Αμερικανούς πολιτικούς για «επαναχάραξη συνόρων» στην περιοχή. Οτι εδώ κοντράρονται ανταγωνιστικά σχέδια που έχουν σχέση με αγωγούς Ενέργειας, όπως ο «Τουρκικός Αγωγός», που προωθεί η Ρωσία και θέλει να αποτρέψει την παραπέρα πρόσδεση κρατών που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ή οι εμπορικοί δρόμοι που προωθεί η Κίνα.

Στα Σκόπια πάντως παρέμενε και χτες «μπλοκαρισμένη» η διαδικασία συγκρότησης νέας κυβέρνησης, καθώς ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, αντιδρά στις πιέσεις ΕΕ και ΗΠΑ να ξανασκεφτεί την άρνησή του και να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης», Ζόραν Ζάεφ, που μολονότι ήρθε δεύτερος στις τελευταίες εκλογές (11/12/2016), κατάφερε πρόσφατα να συγκεντρώσει την υποστήριξη 67 βουλευτών της 120μελούς Βουλής, χάρη στην υποστήριξη των αλβανικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Ιβάνοφ (που έχει σχέσεις με το πρώην κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα, VMRO - DPMNE), μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης στα Σκόπια με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξήγησε ότι «δεν μπορεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ, γιατί το Σύνταγμα τού απαγορεύει να θέσει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ανεξαρτησία, στηρίζοντας έναν ηγέτη που εκβιάζει τη Μακεδονία και υιοθετεί την πλατφόρμα θέσεων ξένης χώρας» (εννοούσε τη λεγόμενη «Αλβανική Πλατφόρμα» θέσεων όλων των αλβανόφωνων κομμάτων της ΠΓΔΜ, που υιοθετήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη στα Τίρανα, παρόντος του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, και η οποία ζητά μεταξύ άλλων να γίνει η αλβανική γλώσσα δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους, και απαιτεί τη θέσπιση δικαστικών μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της έννομης τάξης). Κάλεσε μάλιστα την ΕΕ να καταδικάσει τις προσπάθειες της Αλβανίας για ανάμειξη στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ, λέγοντας πως «η σημερινή κατάσταση δημιουργεί μια ευκαιρία» για τις Βρυξέλλες «προκειμένου να διακηρύξουν την υποστήριξή τους στη μη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια»...

Η Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στα Σκόπια, αν και παραδέχτηκε την πολυπλοκότητα της κατάστασης και τους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα της χώρας, επέμεινε στις πιέσεις της, ξανακαλώντας τον Ιβάνοφ να αλλάξει στάση και να επιτρέψει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σημείωσε πως κατανοεί «πλήρως» πόσο σύνθετος είναι ο ρόλος του Προέδρου και εξέφρασε την ετοιμότητά της να «βοηθήσει» στο ξεπέρασμα της παρούσας κρίσης «ώστε να μην γίνει η πολιτική κρίση εθνοτική και κυρίως γεωπολιτική». Υπογράμμισε, τέλος, ότι η παρουσία της στα Σκόπια αλλά και η περιοδεία της σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια (Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αλβανία), που ολοκληρώνεται σήμερα, «φανερώνει την επιθυμία της ΕΕ για την ευρωπαϊκή πορεία και ολοκλήρωση της περιοχής».

Xτες και ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος στην άρνηση του Ιβάνοφ, είπε ότι «αντιβαίνει στις δημοκρατικές αρχές και τις ευρωπαϊκές αξίες, σε μία χώρα που είναι αφοσιωμένη σε αυτές».

Αξίζει να σημειωθεί η προχτεσινή έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγόρησε «μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» πως προσπαθούν να επιβάλουν «στη Μακεδονία την αλβανική πλατφόρμα που σχεδιάστηκε στο γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού στα Τίρανα» με βάση το χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας», «που εκφράζει εδαφικές επιδιώξεις σε βάρος του γειτονικού Μαυροβουνίου, Σερβίας, Μακεδονίας και Ελλάδας».

Ανησυχία στην Αθήνα

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκφράζουν ανησυχία για τις εξελίξεις στη γείτονα, εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της χώρας είναι τριχοτομημένος, με εσωτερική διαίρεση στο σλαβικό στοιχείο, συν τους αλβανόφωνους που αποτελούν το εν τρίτο του συνόλου. Επίσης εστιάζουν στο γεγονός ότι πλέον στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ παρεμβαίνουν ανοιχτά και «χοντρά» ΗΠΑ και Ρωσία, και σημειώνουν τον κίνδυνο η κατάσταση να εκτροχιαστεί.

Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ θα είναι πάντως ένα από τα βασικά θέματα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στη διευρυμένη του μορφή, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ