Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανησυχία για την ενδοαστική κόντρα στην Αλβανία

ΤΙΡΑΝΑ.--

Πιέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία, που έχει ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο κινητοποιήσεις και μποϊκοτάρισμα των συνεδριάσεων της Βουλής, να επιστρέψει στο κοινοβούλιο ώστε να συμβάλει στην προώθηση των δικαστικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, άσκησαν χτες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Σχέσεις καλής γειτονίας της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, και ο ειδικός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την Αλβανία, Κνουτ Φλεκενστάιν, με «κίνητρο» την επίτευξη του στόχου της αλβανικής αστικής τάξης για ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Βεβαίως, η ενδοαστική κόντρα που είναι σε εξέλιξη και στην Αλβανία (αλλά και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων) σχετίζεται με ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς τόσο μέσα στην ίδια την ΕΕ, αλλά και ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που επίσης επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή.

Πάντως, ο επίτροπος της ΕΕ, Γ. Χαν, κάλεσε το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να επιστρέψει στη Βουλή, σημειώνοντας αφενός ότι η εφαρμογή των δικαστικών μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία είναι ζήτημα - «κλειδί» για την ενταξιακή προοπτική της χώρας στην ΕΕ και αφετέρου ότι ο πολιτικός διάλογος πρέπει να γίνεται εντός και όχι εκτός κοινοβουλίου.

Ο Κ. Φλεκενστάιν, που ολοκληρώνει σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, κάλεσε επίσης τον αρχηγό του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, να επιστρέψει στη βουλή και να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προώθησης των δικαστικών μεταρρυθμίσεων. Ο Μπασά επικαλείται ότι ο «σοσιαλιστής» πρωθυπουργός Εντι Ράμα είναι μπλεγμένος στη διαφθορά και το εκτεταμένο στη χώρα εμπόριο χασίς και το οργανωμένο έγκλημα.

Περιοδεία της Φ. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια

Περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια ξεκινά την Τετάρτη 1η Μάρτη έως τις 4 Μάρτη η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μία περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται εντάσεις, αναβρασμός, ακόμη και επανεμφάνιση πιέσεων και σεναρίων για επαναχάραξη των συνόρων στην περιοχή.

Οπως έγινε γνωστό, η αξιωματούχος της ΕΕ θα μεταβεί σε Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία και ΠΓΔΜ και στις 6 Μάρτη θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τα αποτελέσματα της επίσκεψής της. Η ίδια, πάντως, ανακοινώνοντας την περιοδεία της στα Δυτικά Βαλκάνια, σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι «στην καρδιά της Ευρώπης και προτεραιότητα - κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Υπέρ ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ

Ας σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, εμφανίστηκε (σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου) να προτείνει την πλήρη ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ με το «επιχείρημα» πως το προτεκτοράτο «έχει σημειώσει πρόοδο», αφότου ανακοίνωσε μονομερώς την ανεξαρτησία του το Φλεβάρη του 2008 και ως εκ τούτου «αξίζει να πάρει δίκαια τη θέση του στη διεθνή κοινότητα». Παράλληλα, κάλεσε τις αρχές του προτεκτοράτου να κάνουν «περισσότερα για να ενισχύσουν την έννομη τάξη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ