Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσδοκίες και μηνύματα προς τη Δύση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι η Τουρκία περιμένει η ΕΕ να πάρει μέτρα το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους που πηγαίνουν σε κράτος - μέλος της Ενωσης, επανέλαβε χτες ο Ιμπραχίμ Καλίν, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, τόνισε πως για να επανεκκινήσουν οι «στάσιμοι» δεσμοί Τουρκίας - ΕΕ, προϋπόθεση είναι η άμεση διεξαγωγή μιας διμερούς Συνόδου Κορυφής, που θα οδηγήσει σε «συγκεκριμένη πρόοδο» όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

Ο Τσελίκ υποστήριξε - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι αν και η τουρκική πλευρά υλοποιεί τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό, η άλλη πλευρά δεν έχει τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις και ότι η Αγκυρα χρειάζεται να διαπιστώσει αν οι Βρυξέλλες επιθυμούν αληθινά τη συνέχιση της συμφωνίας ή την εγκατάλειψή της. Ακόμα, ο Τσελίκ επέκρινε την απόφαση μη πρόσκλησης της χώρας του στην επετειακή συνάντηση που θα γίνει στη Ρώμη για τα 60χρονα της ΕΕ, ενώ δήλωσε και ότι αρνήθηκε να συναντήσει τη (σοσιαλδημοκράτη) εισηγήτρια της έκθεσης προόδου για την Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο, Κάτι Πίρι, υποστηρίζοντας ότι συντάσσει πολύ μεροληπτικές εκθέσεις και ότι λειτουργεί ως «εκπρόσωπος του HDP».

Αντιπυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία;

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε χτες ότι το αντιπυραυλικό σύστημα «S-400» της Ρωσίας «φαίνεται ότι είναι το πιο πιθανό στις συνομιλίες» που συνεχίζει η Αγκυρα για να αναπτύξει τη δική της αεράμυνα. Ο Ισίκ είπε ότι υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός - πρόγραμμα στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για τον προβληματισμό συμμάχων από το ΝΑΤΟ ότι τα συστήματα δεν θα είναι συμβατά με τα αντίστοιχα των άλλων μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, περιορίστηκε να σχολιάσει: «Αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Θυμίζουμε ότι τα παζάρια για την απόκτηση αντιπυραυλικού συστήματος από την Αγκυρα είχαν προβληματίσει και στο παρελθόν ΝΑΤΟικούς της «εταίρους», όταν είχαν απορριφθεί προσφορές δυτικών εταιρειών (π.χ. «Locheed Martin»), για να προτιμηθεί μια κινεζική, επιλογή που όμως τελικά δεν προχώρησε.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org