Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποφασιστική συνέχεια

Τα μαζικά συλλαλητήρια που οργάνωσαν την Τρίτη σε όλη τη χώρα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έδωσαν μια πρώτη, άμεση και μαχητική απάντηση στη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για τα επόμενα σκληρά μέτρα σε Φορολογικό, Ασφαλιστικό και Εργασιακά.

Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ το απόγευμα της Δευτέρας σηματοδοτούν κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με στόχο να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης, με τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το στόχο αυτό, που στην παρούσα φάση συνδέεται και με την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», περιέγραψαν στις δηλώσεις τους αμέσως μετά το Γιούρογκρουπ τόσο τα κυβερνητικά στελέχη, όσο και οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης.

Τώρα, από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα να βρει αποφασιστική συνέχεια η πρωτοβουλία των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αυτός είναι ο σκοπός της σύσκεψης που καλεί σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, για τον προγραμματισμό της δράσης.

Η κυβέρνηση προσπάθησε το προηγούμενο διάστημα να αποσπάσει τη συναίνεση ή την ανοχή του λαού στα μέτρα που «μαγειρεύει» με το κουαρτέτο, χρησιμοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό το «καρότο» και το «μαστίγιο»: Τις απειλές περί αποσταθεροποίησης, από τη μια, και το εμπόριο της ελπίδας, από την άλλη, λέγοντας ότι κάτι καλό θα προκύψει για το λαό αν κλείσει η «αξιολόγηση» και ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ και τη διευθέτηση του κρατικού χρέους.

Τα συλλαλητήρια της Τρίτης τσαλάκωσαν την εικόνα που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, ότι ο λαός αναγνωρίζει τάχα τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και συναινεί σε νέες θυσίες, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». Οι μαζικές εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις δυσκολεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων να καλλιεργήσουν κλίμα συναίνεσης μπροστά στην ψήφιση των μέτρων.

Το μήνυμα που έστειλαν Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα είναι ότι δεν θα μείνει αναπάντητη η μεθόδευση κεφαλαίου - κυβέρνησης - κουαρτέτου να τσακίσουν παραπέρα μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα.

Οτι θα απαντηθεί επιθετικά από το ταξικό κίνημα, με ένταση της προσπάθειας για την οργάνωση των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους, για τη συσπείρωση περισσότερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων στην πάλη για ανάκτηση των απωλειών και κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι οι δυνάμεις που θα τραβήξουν μπροστά υπάρχουν και χρειάζεται να ενισχυθούν. Οπως χρειάζεται να αποκαλυφθεί στα μάτια κάθε εργαζόμενου ο υπονομευτικός ρόλος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που αντικειμενικά διευκολύνει τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέρασαν τρεις μέρες από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση, ενώ τις προηγούμενες μέρες εξέδωσε δελτίο Τύπου για να ενημερώσει σχετικά με τη συμμετοχή της σε «συνάντηση υψηλού επιπέδου» της ΣΕΣ με την ηγεσία του ΔΝΤ.

Ο στόχος που μπαίνει τώρα για το ταξικό κίνημα είναι να μην υπάρξει μέρα χαμένη στην προετοιμασία της εργατικής τάξης για πιο σκληρούς και απαιτητικούς αγώνες. Ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησε στο Γιούρογκρουπ, χρειάζεται τις επόμενες μέρες σχεδιασμένα και μεθοδικά να ανοίξει η συζήτηση στους τόπους δουλειάς για την ανάγκη αγωνιστικής κλιμάκωσης με όλες τις μορφές και με απεργία.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ