Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12663

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια σε καθεστώς «εμπιστευτικότητας»

ΣΕΛ.  5
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μέτρα θωράκισης της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

ΣΕΛ.  4

Σχέδιο δράσης για αγωνιστική κλιμάκωση ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση

Μήνας πλατιάς συζήτησης στους χώρους δουλειάς ο Μάρτης, με συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις, για την οργάνωση της πάλης με όλες τις μορφές και με απεργία

Τα επόμενα βήματα στη δράση τους, για την οργάνωση και την κλιμάκωση των αγώνων απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με όλες τις μορφές πάλης και με απεργία, συζήτησαν χτες σωματεία και Επιτροπές Αγώνα της Αττικής, στη μαζική σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αμέσως μετά τα πετυχημένα συλλαλητήρια των προηγούμενων ημερών.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να αποτελέσει ο Μάρτης μήνα πλατιάς συζήτησης στους χώρους δουλειάς, στις επιχειρήσεις και στους κλάδους, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθούν το πλαίσιο πάλης των σωματείων, η ανάγκη να ενισχυθούν με νέες δυνάμεις.


ΣΕΛ.  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ναρκοπέδιο» για το λαό

Τον εμπλουτισμό της πολιτικής της με περισσότερα «αναπτυξιακά» στοιχεία προαναγγέλλει η κυβέρνηση για μετά το 2018 και υπόσχεται το «τέλος της λιτότητας», θέλοντας να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό, για να αποδεχτεί τα βάρβαρα μέτρα που τώρα ετοιμάζεται να νομοθετήσει.

Επικαλείται γι' αυτό τις λεγόμενες «αντισταθμιστικές» παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, τις μειώσεις στον ΦΠΑ (μετά τις διαδοχικές τρανταχτές ανατιμήσεις που ήδη εφαρμόζονται), τις «περικοπές» στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, τα αναπτυξιακά πακέτα της Παγκόσμιας Τράπεζας, τάχα για την ενίσχυση της «απασχόλησης» και μάλιστα κατά 100.000 θέσεις εργασίας (!), την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επόμενο διάστημα κ.ά.

Την ίδια ώρα, η κατά τ' άλλα «λαλίστατη» κυβέρνηση τηρεί σιγή νεκροταφείου σε ό,τι αφορά το άμεσο και μάλιστα προνομοθετημένο πακέτο των μέτρων, που προβλέπουν την παραπέρα σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου, τις νέες περικοπές ακόμη και για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, που θα καταφέρουν νέα συντριπτικά πλήγματα στο εισόδημα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και μάλιστα στο διηνεκές.

Τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά», για τα οποία μιλάει η κυβέρνηση, έχουν όρο και προϋπόθεση την υπέρβαση των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», δηλαδή την υπεραπόδοση των αντιλαϊκών μέτρων, προηγούμενης, τρέχουσας και επόμενης κοπής. Σχετικά και απόλυτα, επομένως, χιλιάδες ακόμα λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας.

Οσο για τα «αναπτυξιακά αντίβαρα», αυτά προβλέπονται τόσο στο σημερινό, όσο και σε προηγούμενα μνημόνια και «σερβίρονται», κατά καιρούς, άλλοτε με τη μορφή «κοινωνικού μερίσματος», άλλοτε με τα «παράλληλα προγράμματα» και με τα ψίχουλα που αφορούν στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και του «κοινωνικού αποκλεισμού» κ.ο.κ.

Κατά συνέπεια, ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τέτοιες «αλλαγές» στην αναλογία του μείγματος διαχείρισης, αν και όποτε γίνουν. Κι αυτό επειδή η «επόμενη μέρα» είναι ναρκοθετημένη με τη συνεχιζόμενη κατακρεούργηση των συντάξεων, τη μόνιμη φοροληστεία στο λαϊκό εισόδημα, τις περικοπές κρατικών κονδυλίων που αφορούν ακόμη και στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες και προνοιακά επιδόματα, το πρεσάρισμα διαρκείας των μικροεπαγγελματιών και των φτωχομεσαίων αγροτών, τόσο από την πλευρά της φοροληστείας, όσο και μέσω των εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων κ.ά.

Σε αυτό το έδαφος, ενισχύεται και το λεγόμενο «δίχτυ προστασίας», που αφορά στη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας και του «κοινωνικού αποκλεισμού». Ξέρουν ότι η πολιτική τους είναι αντιλαϊκή και ότι, ανεξάρτητα από μείγμα, θα συνεχίσει να σπρώχνει το λαό βαθύτερα στο βούρκο της φτώχειας.

Σε κάθε περίπτωση, τα «αναπτυξιακά» μέτρα της κυβέρνησης είναι η άλλη όψη των «περιοριστικών» που κυριαρχούν έως τώρα στο μείγμα της πολιτικής της, αφού όλα υποτάσσονται στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Για του λόγου το αληθές, ας ανατρέξουμε στον ΣΕΒ, ο οποίος σημειώνει επίμονα πως «η ελληνική οικονομία απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα, ανεξαρτήτως μικροπολιτικών συμφερόντων». Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσει την ανάγκη για μειώσεις στην «υπερφορολόγηση», στις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας, στις τιμές της Ενέργειας (για την κίνηση της εγχώριας βιομηχανίας), στη φορολογία επί των επιχειρηματικών κερδών κ.ά.

Αλλά και το ΔΝΤ, στα λεγόμενα «αναπτυξιακά αντισταθμιστικά» μέτρα περιλαμβάνει μειώσεις στη φορολογία επί των επιχειρηματικών κερδών, μέχρι και 10%, την επαναφορά του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στα αμέσως προηγούμενα επίπεδα (23% από 24%), καθώς και τη μείωση των συντελεστών στη φορολογία φυσικών προσώπων ειδικά στα μεγάλα εισοδήματα, ως αποτέλεσμα, βέβαια, της καρατόμησης του αφορολόγητου ορίου που θα καταληχθεί με τη συγκυβέρνηση.

Μέτρα που συνθέτουν σκηνικό έντασης της εργασιακής εκμετάλλευσης και καθιστούν προκλητική την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί αλλαγής του «δημοσιονομικού μείγματος», που θα ανακουφίσει δήθεν το λαό.


ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΘΩΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
«Στο κενό» η δίωξη του Κώστα Πελετίδη ύστερα από μήνυση των φασιστοειδών

Αθώος κρίθηκε χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πάτρας ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος διωκόταν για παράβαση καθήκοντος, ύστερα από μήνυση του υπόδικου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτη. Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας.

ΚΚΕ: Η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να ακυρώνει τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.


ΣΕΛ.  7


Σύλληψη Τούρκων στρατιωτικών στον Εβρο

ΣΕΛ.  4
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Σοβαρό πολιτικό, ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα οι Ελληνες αγνοούμενοι στρατιώτες στην Κύπρο

Με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων Κύπρου συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  3
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Δυναμική κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά

ΣΕΛ.  10
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Διεκδικούν μαζικούς μόνιμους διορισμούς

ΣΕΛ.  9
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Από τον Ιούνη και... βλέπουμε οι συντάξεις των ναυτεργατών

ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org