ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δυναμική κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Να θολώσει τα νερά προσπάθησε ο υπουργός Υγείας, σε συνάντηση που επέβαλαν με την αποφασιστικότητά τους οι διαδηλωτές

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα διεκδικούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι οργάνωσαν χτες το μεσημέρι νέα δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Απαίτησαν να μη γίνει καμία απόλυση, να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αντικαθιστά τους εργολάβους στα νοσοκομεία με ατομικές συμβάσεις έργου, διαιωνίζοντας το καθεστώς της ελαστικότητας στις σχέσεις εργασίας. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να ανακυκλώσει την ανεργία, δεν εγγυάται στους χιλιάδες που δούλευαν επί χρόνια κάτω από την ομηρία των εργολάβων ότι θα συνεχίσουν να έχουν τη δουλειά τους.

Σήμερα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι υπολογίζονται σε 6.000 - 8.000 σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται να απολυθεί και να αντικατασταθεί από άλλους εργαζόμενους με ημερομηνίας λήξης σε δύο έτη.

Με σύνθημα «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», στο χώρο της συγκέντρωσης κατέφτασε το μαζικό μπλοκ των εργολαβικών εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Επίσης, εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία «Αττικόν», «Αγιος Σάββας», «Δρομοκαΐτειο», ενώ συμμετείχαν οι καθαρίστριες, που εργάζονται στο ΕΜΠ, μέσω της εργολαβικής εταιρείας ISS («288 εκατομμύρια ευρώ κέρδη από τη δική μας απλήρωτη δουλειά», έγραφαν στο πανό τους), καθώς και το κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστριών Νομού Αττικής.

Eurokinissi

«Κεντρικά ζητήματα της "αξιολόγησης" είναι το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό, η μείωση του αφορολόγητου και η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι είναι στη μέγγενη. Ο αγώνας μας είναι ενάντια στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στο κουαρτέτο, ενάντια σε αυτούς που πίνουν το αίμα των εργαζομένων τόσα χρόνια. Κι έχουν αφήσει τα νοσοκομεία όχι μόνο χωρίς προϋπολογισμό και εξοπλισμό, όχι μόνο έχουν καταργήσει κάθε δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά ετοιμάζουν και απολύσεις. Ο αγώνας θα είναι συνεχής και αδιάκοπος», σημείωσε μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Τη συμπαράσταση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μετέφερε ο Νίκος Φάσσας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για άλλη μια φορά, προσπάθησε να αποφύγει τη συνάντηση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι, όμως, με τη δυναμική τους παρέμβαση επέβαλαν τη συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον υπουργό Υγείας, Αν. Ξανθό. Ο τελευταίος επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για «σύγκρουση» κυβέρνησης με τον ΑΣΕΠ σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση των σημερινών εργαζομένων και αναφέρθηκε σε τροποποίηση που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, ώστε να «περιοριστεί ο κίνδυνος απόλυσης».

«Αναζητούν ρύθμιση που να "περιορίζει" τον κίνδυνο απόλυσης, αλλά δεν τον εξαλείφει. Η δήθεν "καλή" και ο δήθεν "κακός" ΑΣΕΠ είναι η ίδια νομοθεσία, το ίδιο αστικό κράτος που νομοθετεί, που εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική. Οι εργαζόμενοι έχουν τόσα προβλήματα είτε Ελληνες, είτε αλλοδαποί, έχουν προσφέρει τόσα με τα χέρια τους, ως εργατική τάξη και δεν είναι για πέταμα. Ο αγώνας συνεχίζεται», είπε ο Ηλ. Σιώρας και κάλεσε τους εργολαβικούς να συντονίσουν τα βήματά τους με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι στις 2 Μάρτη προχωρούν σε πανελλαδική απεργία.

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και το Σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας, από κοινού με τους εργολαβικούς εργαζόμενους σε σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οργανώνουν συνέντευξη Τύπου, σήμερα Παρασκευή, στις 12 μ., στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με θέμα τις επικείμενες απολύσεις εκατοντάδων εργολαβικών εργαζομένων από τα νοσοκομεία της πόλης.

ΝΑΟΥΣΑ
Παρέμβαση για τα ζητήματα της Υγείας

Παρέμβαση στον διευθυντή του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), για τις ελλείψεις σε προσωπικό, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, μαζί με εκπροσώπους των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Καταγράφοντας αναλυτικά τις ελλείψεις ανά ειδικότητα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι εξαιτίας αυτών «οι ασθενείς στρέφονται προς το νοσοκομείο, όπου όμως κι εκεί έχει απομείνει το μισό προσωπικό. Στα αγροτικά ιατρεία των χωριών του Δήμου, οι περιφερόμενοι πλέον γιατροί δεν φτάνουν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για πρόληψη, για επαγγελματικές ασθένειες, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μετράμε εργατικά ατυχήματα που δεν δηλώνονται, ασθενείς που μεταφέρονται με δική τους ευθύνη στα νοσοκομεία Βέροιας, Εδεσσας, Γιαννιτσών ή Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης γιατρών και ασθενοφόρων, θανατηφόρα ατυχήματα μεταφέρονται με αγροτικά, πυροσβεστικά οχήματα κ.λπ.

Επίσης, και στις δυο Μονάδες Υγείας στη Νάουσα συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με εργαζόμενους με συμβάσεις έργου και εργολαβικούς σε καθαριότητα, σίτιση και τεχνικές υπηρεσίες. Η Υγεία έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα, χρυσοπληρώνουμε μέσα και έξω από το νοσοκομείο γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν: Να στελεχωθούν νοσοκομείο και ΠΕΔΥ με γιατρούς, νοσηλευτικό, διοικητικό - βοηθητικό προσωπικό και με τον αντίστοιχο εξοπλισμό με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την Πρόνοια. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που είναι είτε εργολαβικοί, είτε με συμβάσεις έργου.

Χωρίς πρόσβαση σε εξετάσεις χιλιάδες οροθετικοί

Δραματικές διαστάσεις για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων που ζουν με HIV έχει πάρει η έλλειψη αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης, αλλά κυρίως για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής. Μόνο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκκρεμούν πάνω από 5.000 εξετάσεις. Στο αντίστοιχο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που καλύπτει τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας, παραμένουν προς εξέταση 1.500 δείγματα, ενώ στο εργαστήριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας εκκρεμούν άλλα 400 δείγματα αίματος. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε επιβεβλημένες εξετάσεις.

Αυτά καταγγέλλει με επιστολή του ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», ο οποίος υπενθυμίζει ότι στις 12 Νοέμβρη 2016, «το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε πως έχει δρομολογηθεί η άμεση παραγγελία εξετάσεων από τα τέσσερα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, ωστόσο κάτι τέτοιο ποτέ δε συνέβη».

Παράλληλα, θυμίζει ότι και σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το υπουργείο Υγείας είχε ισχυριστεί πως έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνη του 2016 οι διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια αντιδραστηρίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Οχτώ μήνες μετά βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της σύνταξης του τελικού κειμένου του διαγωνισμού, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα διενεργηθεί και πότε θα τελεσφορήσει», επισημαίνει ο Σύλλογος.

Κινητοποίηση για επανασύνδεση ρεύματος

Παρέμβαση ενάντια στις διακοπές ρεύματος πραγματοποίησε η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ, με αφορμή τη διακοπή της παροχής λόγω χρεών σε τετραμελή οικογένεια με τρεις ανέργους. Μάλιστα η Λαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει ότι τη στιγμή που το ένα μέλος της οικογένειας έχει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και χρήζει μηχανικής υποστήριξης, η ΔΕΗ απαιτεί την καταβολή σημαντικού ποσού για να μην ξαναδιακόψει την ηλεκτροδότηση. Η Λαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τις ευθύνες και την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που από τη μία εκβιάζει τα λαϊκά νοικοκυριά για να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς και από την άλλη εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα στους βιομήχανους.

Αποκριάτικες γιορτές για παιδιά

-- Από το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, σήμερα Παρασκευή, στις 17.30, στην αίθουσά του.

-- Από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας και τα Λαϊκά Φροντιστήρια, αύριο Σάββατο, στις 18.00, στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

-- Από τον Σύλλογο Γυναικών Μανταμάδου Λέσβου (μέλος της ΟΓΕ) αύριο Σάββατο, στις 18.00, στη «Μηχανή τ' Αγιού».

-- Από τον Σύλλογο Γυναικών Δράμας (μέλος της ΟΓΕ) αύριο Σάββατο, στις 5.30 μ.μ., στο 8ο Δημοτικό Σχολείο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ