ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Από τον Ιούνη και... βλέπουμε οι συντάξεις των ναυτεργατών

Κατοχύρωση και επέκταση του σημερινού άθλιου εργασιακού καθεστώτος στα πλοία δείχνει η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας σε Ερώτηση του ΚΚΕ

Από τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στον Πειραιά
Από τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στον Πειραιά
Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κατοχυρώσει και να ενισχύσει την κερδοφορία των εφοπλιστών, κλιμακώνοντας παράλληλα την επίθεση στους ναυτεργάτες, καταγράφηκε χτες στη Βουλή, στην απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε στις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στα καράβια, αλλά και στο γεγονός ότι το 80% των ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία είναι ανασφάλιστοι, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Το ίδιο καθεστώς απαιτούν τώρα οι εφοπλιστές να επεκταθεί στο 100% των πληρωμάτων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Οι ΣΣΕ έχουν να ανανεωθούν από το 2010, η ανεργία σπάει κόκαλα. «Το εφοπλιστικό κεφάλαιο», τόνισε η βουλευτής, «στηρίζεται στον υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, στα προνόμια που καρπώνονται οι εφοπλιστές από το αστικό κράτος και σε όλα τα αντεργατικά νομοθετήματα», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την «πληθώρα φοροαπαλλαγών τους».

Ζήτησε από τον υπουργό να τοποθετηθεί απέναντι στα αιτήματα που προβάλλουν οι ναυτεργάτες με τον αγώνα τους, όπως η τελευταία 9ήμερη απεργία για την κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, επαναφορά των ΣΣΕ και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.

Απαίτησε επίσης να ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκανε αποδεκτή την προσφυγή τριών ναυτεργατών ενάντια στο νόμο 4093/2012, με τον οποίο περικόπηκαν η κύρια και η επικουρική τους σύνταξη, όπως και τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Ρώτησε τέλος τι θα γίνει με την καταβολή των συντάξεων και των εφάπαξ, αφού από τον Μάη που ψηφίστηκε ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, οι ναυτεργάτες είναι στο «περίμενε» και δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες. Ενώ κάποιες προσωρινές συντάξεις που δόθηκαν σε ελάχιστους, κυμαίνονται από 384 ως 768 ευρώ.

«Ως προς τα ερωτήματά σας, το θέμα της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, το οποίο για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί και στη ναυτιλία, είναι που θα μας δώσει το εργαλείο εκείνο για να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, πράγμα που δεν υπήρχε πριν», απάντησε ο υπουργός, αποκρύπτοντας ότι η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στα ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία προβλέπεται από συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 2687/53, άρθρο 13 περί εγκριτικών πράξεων), το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης καταδίκαζε, ενώ τώρα διατηρεί σε πλήρη ισχύ.

Δεν ανέφερε λέξη για τα ναυτεργατικά αιτήματα σχετικά με τις ΣΣΕ, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κ.λπ., ενώ για την απόφαση του Πρωτοδικείου είπε ότι «δεν δημιουργεί ασφάλεια δικαίου μία απόφαση μόνο, με την έννοια της επέκτασής της παντού, και πάντως, όπως γνωρίζετε προφανώς, η απόφαση που εκδίδεται αφορά τους διαδίκους και μόνο». Δηλαδή, όχι μόνο απέκλεισε το ενδεχόμενο να ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν προσπάθειες ακύρωσής της σε ανώτερα δικαστήρια.

Επιπρόσθετα δεν ήταν σε θέση να αναλάβει έστω μία δέσμευση για το πότε θα αρχίσει η καταβολή των συντάξεων και των εφάπαξ, ξεκαθαρίζοντας προκλητικά ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει «πριν τον Ιούνη» και βλέπουμε..

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΛΙΝΥΑΕ
Εκδήλωση για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία

Η υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία (ΥΑΕ), αλλά και τα προβλήματα των εργαζομένων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ), ήταν τα θέματα της εκδήλωσης που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο Ινστιτούτο, με τη συμμετοχή συνδικάτων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, επισημάνθηκε εισηγητικά η πορεία συνεχούς υποβάθμισης του ΕΛΙΝΥΑΕ, «με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και των ιδρυτικών φορέων του Ινστιτούτου (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ). Είναι συνεχές, επίσης, το φαινόμενο της μεγάλης καθυστέρησης των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους (αυτή τη στιγμή φτάνει τους τέσσερις μήνες), την ίδια στιγμή που βασικός εργοδότης είναι η ΓΣΕΕ».

Αναδείχθηκε, επίσης, η δραματική κατάσταση στους χώρους δουλειάς, που είναι συνάρτηση της μη εφαρμογής ακόμα και αυτής της φιλοεργοδοτικής νομοθεσίας, της εξαίρεσης κλάδων από τα ΒΑΕ, της υπολειτουργίας των Επιθεωρήσεων Εργασίας, της μη χρηματοδότησης της έρευνας για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία (ΥΑΕ). Μια κατάσταση που είναι μέρος «της γενικότερης πολιτικής μείωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και γι' αυτό χρειάζεται συνολική απάντηση».

Ορισμένα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, είναι ότι, παρά την ελλιπή καταγραφή των εργατικών «ατυχημάτων», στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια «περίπου κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα». Χιλιάδες είναι τα εργατικά ατυχήματα που οδηγούν σε τραυματισμούς.

Η φαινομενική μείωση του αριθμού των εργατικών «ατυχημάτων» τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της βιομηχανικής παραγωγής γενικότερα, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η πίεση από τους εργοδότες να μη δηλωθούν τα «ατυχήματα». Ο αυξημένος αριθμός των εργατικών «ατυχημάτων» του 2014 σε σχέση με το 2013, που καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, αναδεικνύει μεταξύ άλλων και την επιδείνωση της κατάστασης στην εργασία.

Επιπλέον, οι επαγγελματικές ασθένειες που οδηγούν σε προβλήματα υγείας ή και στο θάνατο, δεν καταγράφονται στη χώρα μας και δεν αποζημιώνονται, παρά το γεγονός ότι η διεθνής εμπειρία υποδεικνύει τον πολλαπλάσιο αριθμό τους σε σχέση με τα εργατικά «ατυχήματα».

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, το στρες, η υπερωριακή απασχόληση, η πίεση χρόνου, οι μειώσεις προσωπικού κ.λπ. αποτελούν παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» και σε σοβαρές επαγγελματικές ασθένειες (π.χ. μυοσκελετικές παθήσεις, διαταραχές του πεπτικού, διάφορες μορφές καρκίνου, θάνατοι από καρδιακά προβλήματα, αποβολές, αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των αυτοκτονιών).

Αφορά ευρύτερα το ζήτημα της Υγείας

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από συνδικάτα και μέλη Επιτροπών ΥΑΕ. Μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε ο Γ. Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Σημείωσε ότι από τις επεξεργασίας που έχει κάνει η Ομοσπονδία, το συμπέρασμα είναι ότι η ΥΑΕ εντάσσεται στο συνολικότερο ζήτημα της Υγείας των εργαζομένων, εντός κι εκτός των χώρων δουλειάς, η οποία επηρεάζεται αρνητικά από τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές.

Με αυτή την οπτική, η ΥΑΕ δεν είναι κυρίως ζήτημα τεχνικό, αλλά οδηγεί την έρευνα στο να παράξει γνώση και να αναδείξει τα πραγματικά αίτια που επιβαρύνουν τη ζωή των εργαζομένων. Για το ίδιο το ΕΛΙΝΥΑΕ, παρατήρησε ότι αυτοί που το διοικούν είναι η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Ετσι, το Ινστιτούτο λειτουργεί και ως ένα μέσο «απενοχοποίησης» των εργοδοτών, οι οποίοι την ίδια στιγμή που φαίνονται να στηρίζουν έρευνες για την ΥΑΕ, δεν εφαρμόζουν τα αναγκαία μέτρα στους χώρους δουλειάς, γιατί τα αντιμετωπίζουν ως κόστος και ως εμπόδια στην εντατικοποίηση της εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ο συνδικαλιστής, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΛΙΝΥΑΕ μπορεί να συμβάλει στη μάχη που δίνεται, ώστε οι εργαζόμενοι να ελέγχουν τις έρευνες για την προστασία της ζωής τους, να κάνουν δική τους υπόθεση το ζήτημα αυτό. Σε αυτή την κατεύθυνση, να οργανώσουν τη δράση τους μέσα στους χώρους δουλειάς σε σύγκρουση με την εργοδοσία.

«Αγροτοδικεία» σε Γιάννενα και Αμαλιάδα

Σε συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων καλούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενάντια στα αγροτοδικεία που συνεχίζονται ανελλιπώς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Την ώρα εκείνη θα δικάζονται 24 συνολικά αγρότες και εργάτες, που διώκονται για την συμμετοχή τους στα αγροτικά μπλόκα του 2012. Σημειώνεται ότι σήμερα διεξάγεται η πρώτη δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση ύστερα από πέντε χρόνια, ενώ η κλήτευση στους κατηγορούμενους έγινε λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων.

«Είναι προφανές ότι πρόκειται για κίνηση εκφοβισμού και τρομοκρατίας των αγωνιζόμενων αγροτών και των εργατών που στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα τους», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Β. Παπούλιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας, ενώ στη σχετική ανακοίνωση στέλνεται σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως «ο αγώνας μας για την επιβίωση και την προοπτική συνεχίζεται. Η ποινικοποίηση των αγώνων και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν».

Στο μεταξύ, συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Αμαλιάδας, ενάντια σε ένα ακόμη αγροτοδικείο, οργάνωσε προχτές η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας. Περισσότεροι από 20 αγρότες διώκονται εδώ και δύο χρόνια με τις κατηγορίες «παρακώλυσης συγκοινωνιών» και «διατάραξης οικιακής ειρήνης» για τη συμμετοχή τους στα μπλόκα, αλλά και για συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ Αμαλιάδας, τον Φλεβάρη του 2014. Το δικαστήριο αποφάσισε την παραγραφή των κατηγοριών για τους αγρότες που συμμετείχαν στο μπλόκο του Μαραθίου Αμαλιάδας, ενώ για την υπόθεση της κινητοποίησης στη ΔΟΥ Αμαλιάδας δόθηκε αναβολή για τις 2 Φλεβάρη 2018.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ