ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Σοβαρό πολιτικό, ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα οι Ελληνες αγνοούμενοι στρατιώτες στην Κύπρο

Με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων Κύπρου συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, την οποία αποτελούσαν η πρόεδρος Μαρία Καλμπουρτζή, ο αντιπρόεδρος Κόγιας Δημήτρης και η γενική γραμματέας Χαρά Τοπαλίδη.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε εκτενώς για το ιστορικό και την εξέλιξη του σοβαρού θέματος των Ελλήνων αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει προς κάθε κατεύθυνση για την εξακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου και τη στήριξη των οικογενειών τους. Συνολικά από τους 1.508 Ελληνοκύπριους και Ελληνες αγνοούμενους και 493 Τουρκοκύπριους αγνοούμενους, έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα μόνο 590 Ελληνες και Ελληνοκύπριοι και 140 Τουρκοκύπριοι.

Δυστυχώς, 42 και πλέον χρόνια μετά, εξακολουθούν να υπάρχουν 54 ελληνικές οικογένειες που συνεχίζουν να ζουν με ανοικτή την πληγή των αγνοουμένων τους. Υπογραμμίστηκε ότι σχεδόν όλοι οι Ελληνες αγνοούμενοι είναι στρατιώτες και αξιωματικοί που υπηρετούσαν στην Κύπρο. Αγνοούνται από τις πολεμικές επιχειρήσεις που πήραν μέρος εναντίον της τουρκικής εισβολής μετά την 20ή Ιούλη 1974 και το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση απέναντι στις οικογένειές τους να διερευνήσει και να εξακριβώσει την τύχη τους.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τη συμπαράσταση και υποστήριξη του ΚΚΕ στην προσπάθεια της Επιτροπής και στους αγώνες της για τη συγκέντρωση πληροφοριών, το άνοιγμα των σχετικών κρατικών αρχείων σε Ελλάδα και Τουρκία, την αποτελεσματική έρευνα στα Κατεχόμενα, την υποβοήθηση της ταυτοποίησης και απόδοσης των λειψάνων, τη στήριξη των οικογενειών των αγνοουμένων. Επίσης, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό, ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα και το ελληνικό κράτος έχει ευθύνη να συνδράμει με κάθε απαραίτητη ενέργεια προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι απαράδεκτο τόσα χρόνια να μην έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή μαρτυριών από όσους υπηρέτησαν στην ΕΛΔΥΚ εκείνη την περίοδο, να παραμένει κλειστός ο φάκελος της Κύπρου και όποιο αρχειακό υλικό μπορεί να φωτίσει το θέμα. Υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν οι οικογένειες που ήδη επωμίζονται το βάρος της απουσίας και της απώλειας, να αναλαμβάνουν ευθύνες που αντιστοιχούν στο κράτος για τη συγκέντρωση πληροφοριών και στοιχείων. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε τις σοβαρές ευθύνες και των ελληνικών κυβερνήσεων για την πορεία και τις καθυστερήσεις στις έρευνες. Δεν είναι αποδεκτό να απουσιάζουν ελληνικές πρωτοβουλίες και διαβήματα σε διακρατικό και διεθνές επίπεδο για τη διερεύνηση και διαλεύκανση της τύχης Ελλήνων πολιτών και στρατιωτών, παράλληλα με τη δουλειά που κάνει η Διεθνής Επιτροπή Αγνοουμένων και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να προωθηθούν και να δοθούν λύσεις στα δίκαια αιτήματα της Επιτροπής και των οικογενειών των αγνοουμένων.

Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση «Το κέντημα», αφιερωμένη στις αλύγιστες της ταξικής πάλης.

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 4 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ