ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Προϋπόθεση κάλυψης των σύγχρονων αναγκών οι μόνιμοι διορισμοί

Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για μαζικούς διορισμούς με κινητοποιήσεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς ως προϋπόθεση για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών διεκδίκησαν χτες μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα μιας σειράς πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών και της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, που κήρυξαν τη χτεσινή Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για μαζικούς διορισμούς. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν χτες στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οπως τονίστηκε στη διάρκεια της κινητοποίησης, φέτος οι αναπληρωτές εργάζονται με χειρότερους όρους από πέρσι και με ημερομηνία λήξης τον Ιούνη, ενώ παραμένουν κενά στα γενικά και ειδικά σχολεία. Χιλιάδες συνάδελφοί τους που τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν ανάγκες, σήμερα είναι άνεργοι, μετά και από τα μέτρα που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να «εξαφανίσει» τα κενά, τις Υπουργικές Αποφάσεις για τα ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, αλλά και τις αλλαγές σε Γυμνάσια και ΕΠΑΛ, τη στιγμή μάλιστα που έταζε μόνιμους διορισμούς.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών δήλωσαν πως οι εκπαιδευτικοί δεν ξεγελιούνται, ότι θα δυναμώσει ο αγώνας για το μοναδικό αίτημα που ενώνει όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξάρτητα από ειδικότητα και εργασιακή σχέση, μόνιμους και αναπληρωτές, που συναντιέται με τις αγωνίες, τις ανάγκες, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους, το αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εδώ και τώρα. Διεκδικώντας άμεσα επίδομα ανεργίας για όλους τους αναπληρωτές για όλη την περίοδο της ανεργίας, πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δικαίωμα σε αναρρωτική άδεια και άδεια λοχείας με καθεστώς ίδιο με των μονίμων, δωρεάν σίτιση, μειωμένα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίδομα στέγασης σε όσους εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, επίδομα θέρμανσης.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τη στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στους εκπαιδευτικούς, καθώς, όπως σημείωσαν, ο υπουργός απουσίαζε και ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Μπαξεβανάκης δεν δέχτηκε να δει εκπροσώπους των σωματείων και των αναπληρωτών, όπως ζητήθηκε.

«Η μόρφωση των παιδιών μας και τα δικαιώματά μας να μην μπουν στον κόφτη κυβέρνησης - ΕΕ - ΣΕΒ - ΔΝΤ», ήταν το μήνυμα που αναγραφόταν στο πανό της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Παίρνοντας το λόγο στη συγκέντρωση, ο Σπ. Μαρίνης, εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στο ΔΣ της ΔΟΕ (του ψηφοδελτίου που στηρίζει το ΠΑΜΕ), σημείωσε ότι η παρουσία των εκπαιδευτικών έδειξε πως δεν συμβιβάζονται με τη μιζέρια, την πολιτική των περικοπών, ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από τη διεκδίκηση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών. Τονίστηκε πως το υπουργείο Παιδείας και με τη στάση του χτες, έδωσε το μήνυμα ότι συνεχίζει πιστά την υλοποίηση των μέτρων που έχει συμφωνήσει με τους «θεσμούς» και η χτεσινή κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε ως αρχή πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση μόνιμων μαζικών διορισμών μέσα από τα σωματεία, τις γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, με κινητοποιήσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε συντονισμό με το κίνημα των γονιών, γιατί είναι ζήτημα που αφορά όλο το λαό και όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς.

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Μετά από κινητοποιήσεις έγιναν δεκτές οι μετεγγραφές

Δεκτές έκανε τις μετεγγραφές φοιτητών το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, μετά από τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος και σε συντονισμό με φοιτητές άλλων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ο Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων σημειώνει πως αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα του αγώνα:

«Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι όταν οι φοιτητές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους, μακριά από "σωτήρες" και "μεσσίες", όταν στο επίκεντρο μπαίνει η πραγματική αιτία, όταν οργανώνουν την πάλη τους ενάντια σε κυβερνήσεις, ΕΕ και μονοπώλια μπορούν να έχουν κατακτήσεις.

Βάζουμε στην μπάντα λογικές όπως "τίποτα δεν αλλάζει" και "ο αγώνας δεν έχει νόημα", καθώς αποδεικνύεται ότι μέσα από μαχητικούς συλλόγους που διεκδικούν σπουδές με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μπορούν να αλλάξουν πολλά και ο αγώνας αποκτά νόημα στην πράξη. Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης».

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, θυμίζει ότι στις 24/1, «το Τμήμα Μηχανολόγων αποφάσισε να μην κάνει δεκτές τις ενστάσεις των μετεγγραφόμενων φοιτητών, επικαλούμενο τις εκπαιδευτικές δυνατότητες και υποδομές του, καταδικάζοντάς τους να μείνουν έξω από τη σχολή τους. Γιατί είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών, που τα τελευταία 8 χρόνια της κρίσης έχουν δει τα εισοδήματα και τα δικαιώματά τους να τσακίζονται, γεγονός που σημαίνει ότι αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, τη στιγμή μάλιστα που στις πόλεις που έχουν περάσει είτε δεν υπάρχουν εστίες είτε αυτές είναι πολύ λίγες και μόνο για πρωτοετείς.

Σε κόντρα με την υπάρχουσα κατάσταση, ο Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων ΑΠΘ, αφού συγκέντρωσε υπογραφές από ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών του Τμήματος, πραγματοποίησε κινητοποίηση στον πρόεδρο, απαιτώντας να μην αποτελέσει αυτή η κατάσταση αιτία για να μείνουν αυτά τα παιδιά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να γίνουν δεκτές οι μετεγγραφές στο σύνολό τους.

(...) Στη συνέχεια, αφού η προσπάθεια των φοιτητών αγκαλιάστηκε από πολλούς φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι πήραν αποφάσεις στήριξης, σε συνδυασμό με αποφάσεις στήριξης των μετεγγραφέντων στο ΤΕΙ της Αθήνας (...) ο αγώνας κλιμακώθηκε με την κινητοποίηση που πραγματοποίησε στο υπουργείο Παιδείας στις 7/2 η Επιτροπή Μετεγγραφέντων Σπουδαστών ΤΕΙ Αθήνας και εκπρόσωποι Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα από τις σχολές του ΤΕΙ.

(...) Τελικά, στις 16/2 το Τμήμα Μηχανολόγων έκανε δεκτές τις μετεγγραφές».

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δύο μονόπρακτα του Μπρεχτ

Με μια παράσταση που συντίθεται από τα δύο μονόπρακτα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Πόσο κοστίζει το σίδερο» και «Ντάνσεν», θα κλείσουν σήμερα, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., οι εκδηλώσεις του Φλεβάρη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια).

Τα δύο έργα αναφέρονται στο Σύμφωνο του Μονάχου, με το οποίο παραδόθηκε στη χιτλερική Γερμανία η Τσεχοσλοβακία, γεγονός που έφερε ακόμη πιο κοντά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προσφέρει πλούσια και επίκαιρα διδάγματα για το «σήμερα», που οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις εντείνονται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών του κεφαλαίου για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση φτιαγμένη από νέους ηθοποιούς. Η σκηνοθεσία είναι της Γεωργίας Καούκη και παίζουν οι: Αλυσανδράτου Δανάη, Βεχλίδης Νίκος, Γουγής Αντώνης, Καπετάνου Ελίνα, Κοντορίζος Σπύρος, Λιόλιος Δημήτρης, Μυστακέλης Κυριάκος.

Διευρυμένες επιλογές στο μηχανογραφικό για τα ΕΠΑΛ

Διευρυμένες επιλογές στο μηχανογραφικό τους δελτίο θα έχουν από φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων από τα ΕΠΑΛ, καθώς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 545/22-2-2017 η υπουργική απόφαση για την «Πρόσβαση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), και για ειδικό ποσοστό θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων ανά Τμήμα σε τμήματα σχολών των Πανεπιστημίων».

Με τη δημοσίευση αυτής της απόφασης υλοποιούνται οι νομοθετικές ρυθμίσεις των νόμων 4386/16 και 4452/17, που διεύρυναν τη δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων των ΕΠΑΛ σε Σχολές και Τμήματα των ΤΕΙ, αλλά και των Πανεπιστημίων, ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Η ΔΟΕ καταδικάζει τις προτάσεις του ΣΕΒ για την Παιδεία

Για διαπιστώσεις και προτάσεις που σηματοδοτούν στόχο «για τη διάλυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος», κάνει λόγο το ΔΣ της ΔΟΕ αναφερόμενο στις προτάσεις του ΣΕΒ για την Παιδεία που καταγράφονται στο κείμενό του «η έξοδος από την κρίση ξεκινάει από τα θρανία».

Η ΔΟΕ σημειώνει ότι οι προτάσεις του ΣΕΒ «ως κυρίαρχη φιλοσοφία και επιδίωξη έχουν την επέλαση της άκρατης επιχειρηματικότητας μέσα στα σχολεία, "δείχνοντας" προς την ιδιωτική εκπαίδευση και το σχολείο της "ελεύθερης" αγοράς». «Κάτω από έναν επιστημονικοφανή μανδύα εμφανίζονται, μέσω των προτάσεων, η κατασυκοφάντηση του δημόσιου σχολείου και η απαξίωση των εκπαιδευτικών λειτουργών και του καθημερινού αγώνα τους για τους μαθητές τους, με στόχο την αλλαγή τοπίου στο χώρο της εκπαίδευσης», σημειώνει το ΔΣ της ΔΟΕ και αναφέρεται αναλυτικά σε προτάσεις που βρίσκονται στο κείμενο του ΣΕΒ για ελευθερία επιλογής σχολείου (βλέπε «voucher»), για παραπέρα μειώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, για περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών και μεγαλύτερη εμπλοκή των «τοπικών αρχών» και επισημαίνει τις αρνητικές συνέπειες που θα είχαν τέτοια μέτρα.

Και στην ανακοίνωσή του καταλήγει: «Το ΔΣ της ΔΟΕ υπερασπιζόμενο το δημόσιο σχολείο, τη δημόσια - δωρεάν εκπαίδευση καταδικάζει τις αντιεκπαιδευτικές "προτάσεις" του ΣΕΒ και τα ψεύδη που τις "στηρίζουν". Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και όλη την κοινωνία σε επαγρύπνηση και δράση για την αποτροπή της εφαρμογής των σχεδίων για τη διάλυση του πολύτιμου κοινωνικού αγαθού της δημόσιας εκπαίδευσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ