ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν...

Eurokinissi

«Κάποιοι μπορεί να χάσουν βεβαίως, αλλά κάποιοι θα κερδίσουν», ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, κάνοντας μία «μίνι» ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα της συμφωνίας στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τη νέα αντιλαϊκή θύελλα που έρχεται και κλείνοντας το μάτι στους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι εκείνοι θα είναι οι «κερδισμένοι» των αναδιαρθρώσεων και αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αναπαράγοντας το κυβερνητικό παραμύθι περί δήθεν «αντισταθμιστικών», πρόσθεσε: «Εμείς θα κάνουμε τα πάντα στη διαπραγμάτευση - δεν θα μπορέσω να σας πω ούτε και σήμερα ούτε και την Τρίτη, βεβαίως, ακριβώς ποιο θα είναι το πακέτο της συμφωνίας - για να περιορίσουμε την απώλεια, ώστε αυτοί που θα χάσουν να πάρουν κάτι σαν αποζημίωση». Επιβεβαιώνοντας, βέβαια, τον - ταξικό υπέρ του κεφαλαίου - χαρακτήρα των όποιων «αντισταθμιστικών», είπε ότι «αν, δηλαδή, είναι ένα πακέτο ενός δισεκατομμυρίου, που θα είναι μέτρα που περιορίζουν τη ζήτηση στην οικονομία, θα υπάρχει και ένα δισεκατομμύριο θετικά που θα επιστρέφουν αυτά τα χρήματα στην οικονομία», σαφή αναφορά σε τμήματα του κεφαλαίου ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους διασφαλίσει φτηνό χρήμα δανεισμού και κάθε λογής προνόμια και φοροελαφρύνσεις, και συνέχισε λέγοντας πως «γι' αυτό ο Ντάισελμπλουμ είπε με ξεκάθαρο τρόπο ότι πάμε από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ώστε να θωρακίσει την κερδοφορία του στην αναμενόμενη καπιταλιστική ανάκαμψη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, προσπάθησε να οξύνει την αντιπαράθεση «για τα μάτια» του κεφαλαίου, κατακρίνοντας την κυβέρνηση ότι «είναι προφανές ότι δεν πήρατε ποσοτική χαλάρωση» που θα φέρει και τη ρευστότητα που έχουν ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι για να ανακάμψουν, ενώ πρόσθεσε ότι «τελικά η μόνη συμφωνία που επετεύχθη είναι η επιστροφή της τρόικας». Στο ίδιο πάνω - κάτω πλαίσιο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων και των άλλων αστικών κομμάτων, που επικέντρωσαν στα περί «εξαφάνισης Τσακαλώτου» τις προηγούμενες μέρες.

Αυτό που «εξαφανίζεται» είναι το λαϊκό εισόδημα

Στην αντίπερα όχθη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναδεικνύοντας το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι, ανέφερε ότι «τελικά, ο κ. Τσακαλώτος δεν εξαφανίστηκε. Αυτό, όμως, που είναι βέβαιο, είναι ότι εξαφανίζεται πλέον και με τις νέες συμφωνίες το λαϊκό εισόδημα όλο και περισσότερο».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει το μνημόνιο που ψήφισε μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ότι όλα τα αστικά κόμματα γνώριζαν και γνωρίζουν ποιες είναι οι απαιτήσεις «του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Τις ξέρετε πολύ καλά και συμφωνείτε απόλυτα, όπως και η κυβέρνηση βέβαια», επομένως, σημείωσε, η όλη αντιπαράθεση δεν είναι τίποτα άλλο, «από διαγκωνισμοί ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, των μονοπωλίων», που σε αυτή τη φάση «φαίνεται ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται καλύτερος μαθητής».

Χαρακτήρισε αλχημείες, κοροϊδία και εμπαιγμό τα περί «μηδενικής επιβάρυνσης», λέγοντας πως «αν μειωθεί το αφορολόγητο, θα έχουμε επιβάρυνση; Ναι ή όχι; Θα μειωθούν οι συντάξεις; Ναι ή όχι; Αυτό δεν είναι επιβάρυνση;», αλλά βέβαια, όπως σημείωσε, δεν την «πληρώνουν» οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο.

Εξάλλου, σημείωσε για τα «αντισταθμιστικά» «έχουμε την εμπειρία του παράλληλου προγράμματος», τονίζοντας ότι ακόμα και να υπάρξουν αυτά, δεν θα είναι για να αναπληρώσουν απώλειες από τη νέα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, αλλά «θα καταλήξουν στην υπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δηλαδή, τι; Θα δώσετε λεφτά στα μονοπώλια, κίνητρα, συν τα υπόλοιπα Εργασιακά που είναι στο τραπέζι, για να υπηρετηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη». Ενώ έκανε καθαρό ότι ακόμα και «να υπάρξει τέτοια ανάπτυξη, θα πρέπει να αυξηθεί η εκμετάλλευση. Πρέπει κάποιοι να την πληρώσουν. Την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και σε αυτούς είστε απέναντι. Θα τα δείτε και με τους αγώνες που θα αναπτυχθούν».

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Σκούπα» για τη θωράκιση της εξουσίας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν η ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Τα περισσότερα από τα 48 άρθρα του είναι αφιερωμένα στην ενσωμάτωση του Κανονισμού της ΕΕ 1141 για τα ευρωπαϊκά κόμματα, αντανακλώντας την επιδίωξη της παρέμβασης των αστικών επιτελείων στο εσωτερικό των κομμάτων για τον έλεγχο ακόμα και τη διάλυση εκείνων που αμφισβητούν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Ενδεικτικά, στους όρους και προϋποθέσεις ίδρυσης ευρωκομμάτων είναι το πρόγραμμα και το καταστατικό τους να σέβεται τις αρχές της ΕΕ, με έλεγχο κάθε χρόνο και υπό την απειλή διαγραφής από το μητρώο, προβλέπεται η χρηματοδότησή τους από επιχειρήσεις, η υποχρέωσή τους να υποβάλουν λίστα με ονόματα όσων συνεισφέρουν στα οικονομικά του κ.ά.

Το ίδιο νομοσχέδιο περιέχει άρθρα που αφορούν την παραπέρα ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων, την παραπέρα «απελευθέρωση» των αερομεταφορών κ.ο.κ.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, πέρα των παραπάνω ανέδειξε χτες μία ακόμα αντιδραστική πτυχή του νομοσχεδίου, παρουσιάζοντας τα άρθρα που αφορούν τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Οπως σημείωσε, αυτό που προωθείται «είναι οι κατευθύνσεις της Οδηγίας 2000 της ΕΕ για το νερό που το καθιστά με τον πιο ωμό τρόπο ένα ακόμη ακριβό εμπόρευμα για τους λίγους όλη της Ευρώπης, αντί να αντιμετωπίζεται σαν αγαθό της φύσης στην υπηρεσία του ανθρώπου». Ανέφερε ότι η μεταφορά των ΤΟΕΒ στις περιφέρειες σημαίνει αυτόματα συγχωνεύσεις και συρρίκνωση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση, αφού, εκτός από την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ, μια σειρά Διευθύνσεις στις Περιφέρειες καταργήθηκαν με τον «Καλλικράτη», ενώ δεν υπάρχει προσωπικό. Γι' αυτό, άλλωστε, αντιδρούν οι ΟΤΑ.

«Ταυτόχρονα - πρόσθεσε - θα προωθηθεί η τιμολόγηση του αρδευτικού νερού με νέα χαράτσια για τους αγρότες - ήδη στην αιτιολογική έκθεση το περιγράφετε - και, μάλιστα, με προμήθεια είσπραξης ύψους 2,5% από τους ΤΟΕΒ για την είσπραξή τους. Την ίδια στιγμή, απαλλάσσετε από τα περιβαλλοντικά τέλη και τα "πράσινα" ταμεία τους μεγαλοεπιχειρηματίες στον τομέα της Ενέργειας». Ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης, τονίζοντας ότι «οι υπηρεσίες εγγείων βελτιώσεων μπορούν να ανασυσταθούν και να προσφέρουν μόνο αν στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλιστούν με σύγχρονα μέσα, όπως ζητούν οι σύλλογοι και η Ομοσπονδία εργαζομένων στις Περιφέρειες. Και κυρίως, λέμε όχι στο χαράτσωμα που ετοιμάζετε για τους αγρότες. Το νερό πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό για τους πολλούς και όχι εμπόρευμα για τους λίγους».

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, κάνοντας ειδική αναφορά στα άρθρα με τα οποία ενσωματώνεται ο αντιδραστικός κανονισμός της ΕΕ, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ σε καπιταλιστικά καλούπια δεν μπαίνει. Η εργατική τάξη βράζει και θα σπάσει τον εκμεταλλευτικό κορσέ της αστικής τάξης», του καπιταλιστικού συστήματος «που στηρίζετε όλοι σας, και σε αυτό προσαρμόζεστε σήμερα με το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του Κανονισμού της ΕΕ, των καπιταλιστικών κρατών για τα πολιτικά κόμματα, κόμματα που θα στηρίζουν την κυριαρχία των καπιταλιστών, κόμματα που θα ενσωματώνουν, θα χειραγωγούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που θα ιεραρχούν τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, όπως, βέβαια, κάνουν και σήμερα. Αυτό που φοβούνται είναι τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Δεν θέλουν τη δράση για τη λύση της βασικής αντίθεσης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, που είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ναζιστική Χρυσή Αυγή είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, με την κριτική τους να επικεντρώνεται σε επιμέρους άρθρα, ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας και επικέντρωσε την τοποθέτησή του σε κάποια άρθρα που αφορούν διευθετήσεις για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Βέβαια, ο ίδιος απέρριψε τις τρεις τροπολογίες που είχε καταθέσει το ΚΚΕ και αφορούσαν την ουσιαστική υπεράσπιση δικαιωμάτων εργαζομένων στους ΟΤΑ, όπως για παράδειγμα των εργαζομένων με αναπηρία που είχαν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ!

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κινήσεις και διαψεύσεις που συντηρούν την ένταση

Συνεχίστηκε και χτες η κινητικότητα στο Αιγαίο και όχι μόνο, που συντηρεί σταθερά με τον ένα ή άλλο τρόπο την ένταση στα Ελληνοτουρκικά, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των δυο αστικών τάξεων, και του ΝΑΤΟικού.

Στο πλαίσιο αυτό η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε επιχείρηση Ερευνας και Διάσωσης δυτικά της Λέσβου, ακινητοποιώντας λέμβο που μετέφερε μετανάστες «42 ναυτικά μίλα ΝΔ του ακρωτηρίου Babakale, εντός των διεθνών χωρικών υδάτων». Η αρμοδιότητα συντονισμού τέτοιων επιχειρήσεων είναι άλλο ένα μέσο που διεκδικεί η τουρκική αστική τάξη για διχοτόμηση ουσιαστικά του Αιγαίου, διεκδικώντας για την ίδια το δικαίωμα να ελέγχει το ανατολικό μισό.

Την ίδια ώρα χτες θόρυβος προκλήθηκε από υποτιθέμενη πτώση τουρκικού ελικοπτέρου στην περιοχή των Ιμίων, μια από τις περιοχές ευθύνης - όπως και η προαναφερόμενη στα δυτικά της Λέσβου - της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 υπό τα όμματα της οποίας αναπτύσσεται η τουρκική προκλητικότητα. Η πτώση στα Ιμια δεν επιβεβαιώθηκε αν και στο ενδιάμεσο δόθηκε δυνατότητα σε μερίδα του τουρκικού Τύπου να προβάλει το «γεγονός» ανεβάζοντας τόνους, στη δε ελληνική κυβέρνηση την ευκαιρία να μιλά για προπαγανδιστική εκστρατεία της Αγκυρας και προσπάθεια σκηνοθέτησης θερμού επεισοδίου, με το όλο θέμα να συντηρείται ψηλά με ό,τι αυτό μπορεί να εξυπηρετεί και να συνεπάγεται.

Λίγο μακρύτερα, στο βόρειο Αιγαίο πλέει από χθες το τουρκικό σκάφος CESME επισήμως για υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες από τις 22/2 και «μέχρι νεωτέρας», στο φόντο ενός πλέγματος πολυσύνθετων και ποικίλων κινήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο.

Τέλος, στον αέρα και κατ' αντιστοιχία με τις κινήσεις στη θάλασσα, σχηματισμός 2 οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών προχώρησε σε 4 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο.

Σύλληψη Τούρκων στρατιωτικών στον Εβρο

Σε εξέλιξη είναι, από χτες, υπόθεση σύλληψης δύο Τούρκων στρατιωτικών στην Ορεστιάδα, καθώς, σύμφωνα και με τους καταλόγους καταζητουμένων από τις τουρκικές αρχές, πρόκειται για επίλεκτα μέλη 30μελούς στρατιωτικής ομάδας που είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος της 15/7/16. Οι δύο συλληφθέντες έχουν υποβάλει αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στις ελληνικές αρχές στις 20/2. Ισχυρίστηκαν δε ότι πέρασαν από τον Εβρο στη χώρα μας στις 15/2. Την ίδια μέρα, είχαν εμφανιστεί με δικηγόρο στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Ορεστιάδας. Στην αρχή, μάλιστα, είχαν επικαλεστεί άλλη ιδιότητα, αλλά συνελήφθησαν μόλις έγινε η ταυτοποίησή τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέχρι στιγμής, δεν έχει κατατεθεί αίτημα έκδοσής τους στην Τουρκία, ενώ, όταν κατατεθεί θα υπάρξει χειρισμός του θέματος μέσω της διπλωματικής οδού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ