ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σχέδιο δράσης και αποφάσεις για την κλιμάκωση της πάλης

Πλατιά συζήτηση στους χώρους δουλειάς, αγωνιστική κλιμάκωση ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση, πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων

Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Τα επόμενα βήματα στη δράση των σωματείων, για την οργάνωση και την άνοδο των αγώνων, την κλιμάκωση της πάλης με επίκεντρο τους εργασιακούς χώρους σε κάθε κλάδο, με συντονισμό και αλληλεγγύη, συζητήθηκαν στη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών της Αττικής, που πραγματοποιήθηκε χτες με μαζική συμμετοχή, μετά από κάλεσμα της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», αμέσως μετά τα πετυχημένα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

«Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα, ενημέρωσης και προετοιμασίας των εργαζομένων μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, για να δοθεί μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση στη νέα ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν στη ζωή μας», τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στην εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, την οποία παρουσίασε ο Νίκος Μαυροκέφαλος.

«Η οργάνωση της σύσκεψης σε τούτο το χώρο», τόνισε, «που για εννιά μήνες σηματοδοτεί τον αγώνα για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, συμβολίζει για το ΠΑΜΕ την ανυποχώρητη στάση που πρέπει να δείξουν συνολικά οι εργαζόμενοι απέναντι στη νέα επίθεση που δεχόμαστε από την κυβέρνηση, την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Επισημαίνοντας το περιεχόμενο των νέων σκληρών μέτρων σε Φορολογικό, Ασφαλιστικό και Εργασιακά, υπογραμμίστηκε εισηγητικά η ανάγκη «να μην υπάρξει μέρα χαμένη στην προετοιμασία της εργατικής τάξης για πιο σκληρούς και απαιτητικούς αγώνες. Ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησε στο Γιούρογκρουπ, χρειάζεται τις επόμενες μέρες σχεδιασμένα και μεθοδικά να ανοίξει η συζήτηση στους τόπους δουλειάς για την ανάγκη αγωνιστικής κλιμάκωσης με όλες τις μορφές και με απεργία».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκαν οι άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να οργανωθεί η συζήτηση στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς: Η αποκάλυψη της κυβερνητικής, αλλά και εργοδοτικής προπαγάνδας περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «αντισταθμιστικών μέτρων», η αντιπαράθεση με τις απειλές και τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν στους εργαζόμενους η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, η ολοκληρωμένη απάντηση στις θεωρίες ότι η «παραγωγική ανασυγκρότηση» και οι «αλλαγές μείγματος» θα φέρουν τάχα φιλολαϊκή ανάπτυξη, η ανάδειξη των αιτιών που εμποδίζουν την κοινωνική πρόοδο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει το μέτωπο απέναντι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στον υπονομευτικό του ρόλο για τους αγώνες και την οργάνωση των εργαζομένων, στην προσπάθειά του να στριμώξει τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα όρια του «ρεαλιστικού» για την καπιταλιστική κερδοφορία.

Πλατιά συζήτηση στους χώρους δουλειάς, ενίσχυση των αγώνων σε κρίσιμα μέτωπα

Ως βασικό κριτήριο της δουλειάς των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ υπογραμμίστηκε η ανάγκη για πιο αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση της πάλης, με ισχυροποίηση δεσμών στους χώρους δουλειάς και αποφασιστική ισχυροποίηση των ίδιων των συνδικάτων.

Με αυτό το κριτήριο, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν πρακτικά μέτρα και άξονες για το πρόγραμμα δράσης που πρέπει να σχεδιάσουν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα Διοικητικά Συμβούλια, ενώ ο Μάρτης θα γίνει μήνας πλατιάς συζήτησης στους χώρους δουλειάς, στις επιχειρήσεις και στους κλάδους, μέσα από γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί το πλαίσιο πάλης των σωματείων αλλά και η ανάγκη να δυναμώσουν με νέες δυνάμεις, ειδικά με νέους σε ηλικία εργαζόμενους, γυναίκες και μετανάστες. Με έναν τέτοιο προσανατολισμό καλούνται να δουλέψουν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σε όλα τα σωματεία, ακόμα και αν στα ΔΣ είναι μειοψηφία.

Οπως υπογραμμίστηκε, η πάλη ενάντια στα νέα μέτρα συνδυάζεται με το σύνολο των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης, για ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, καθώς και με τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά κρίσιμα μέτωπα: Οι κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις, στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τα «δουλεμπορικά» γραφεία, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι δράσεις για τα προβλήματα της Υγείας, οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για όσους αγωνίζονται αλλά και για όσους υποφέρουν, ιδίως για πρόσφυγες, ανέργους και απλήρωτους, είναι μερικά από τα μέτωπα αυτά. Σημαντικός σταθμός της δράσης, εξάλλου, θα είναι και ο απεργιακός εορτασμός της Πρωτομαγιάς.

  • Αποσπάσματα από την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ θα δημοσιευτούν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΕΜΠ
Συνεχίζουν και σήμερα την απεργία

Για έβδομη συνεχόμενη μέρα απεργούν σήμερα, Παρασκευή, οι καθαρίστριες που εργάζονται στο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), μέσω της εργολαβικής εταιρείας «ISS». Οι εργαζόμενες βρίσκονται από την προηγούμενη βδομάδα σε κινητοποιήσεις ενάντια στις μειώσεις μισθών και διεκδικώντας επαναφορά των κομμένων τριετιών και επιδομάτων, πρόσληψη νέων εργαζομένων για την καθαριότητα του Πολυτεχνείου, πλήρες ωράριο για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Την απόφαση για συνέχιση της απεργίας τους και σήμερα την πήραν σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες κι ενώ ολοκλήρωναν την τρίτη κατά σειρά 48ωρη απεργία.

Χτες, επίσης, συμμετείχαν στην κινητοποίηση που έκαναν στο υπουργείο Υγείας οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους και στο πλαίσιο συντονισμού της δράσης τους, ενώ σε συνάντηση που είχαν με τον πρύτανη του ΕΜΠ, Γ. Γκόλια, ο τελευταίος αρκέστηκε για άλλη μια φορά σε ευχολόγια.

Αλληλεγγύη από την ΟΓΕ

Τη συμπαράστασή της στις καθαρίστριες του Πολυτεχνείου εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Σε ανακοίνωσή της στηλιτεύει τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν συνολικά για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα: «Οι εργαζόμενες καθαρίστριες στο Πολυτεχνείο, στα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, αλλά και όλους τους χώρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα εργάζονται για 300 - 400 ευρώ. Παραμένουν απλήρωτες για αρκετούς μήνες, δουλεύουν με εργασιακές σχέσεις ομηρίας και από πάνω εισπράττουν την κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων, τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχουν την ευθύνη για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στο χώρο της καθαριότητας. Καταγγέλλουμε κυβέρνηση και ΕΕ, που με την πολιτική τους στηρίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τσακίζοντας ό,τι εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει. Πρόσφατα είναι τα περιστατικά στο νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου οι εργαζόμενες καθαρίστριες νέες ή μέλλουσες μητέρες, λόγω των συμβάσεών τους, ούτε την εξάμηνη άδεια μητρότητας μπορούν να πάρουν, ούτε άδεια σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης. Το δικαίωμα στη μητρότητα δέχεται σκληρή επίθεση και δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να δώσουμε ηχηρή απάντηση, με τον αγώνα του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τα σωματεία των καθαριστριών».

Πρωτοβουλίες σωματείων ενάντια σε απολύσεις

Την ανάκληση της απόλυσης εργαζομένου από την επιχείρηση «ΚΑΣΟΥΔΑΚΗΣ» απαίτησε, με κινητοποίηση που πραγματοποίησε χτες έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού. Το Σωματείο εκτός από την απόλυση έχει καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας, καθώς «οι παραβάσεις για ωράρια και υπέρβαρα είναι αμέτρητες, τα ατυχήματα συχνά», οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται καθημερινά, ξεπερνώντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. «Δεν θα γίνουμε εμείς τα επόμενα θύματα για τα κέρδη της εταιρείας», αναφέρει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους «να βάλουμε ένα τέλος στην ασυδοσία της εργοδοσίας (...) Να σταθούμε όλοι στο πλευρό του συναδέλφου μας και να μην επιτρέψουμε καμία απόλυση».

Σε παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις συνδικαλιστών προχωρά σήμερα Παρασκευή το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων. Καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να βρεθούν δίπλα στους απολυμένους συνδικαλιστές από την επιχείρηση «Ευρωκλινική», στις 9 π.μ., στα δικαστήρια στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (κτίριο 9), όπου εκδικάζεται η αγωγή τους ενάντια στις απολύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχώρησε τον περασμένο Ιούλη σε απολύσεις εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και δύο συνδικαλιστών, εκλεγμένων στη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου. Οι απολύσεις, μάλιστα, έγιναν λίγες μέρες μετά την κλαδική απεργία της 1ης Ιούλη.

Επίσης σήμερα, στις 2 μ.μ., το Σωματείο θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του «Ιατρικού Κέντρου» στο Ψυχικό, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης, η οποία είναι και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Η εργοδοσία απασχολούσε την εργαζόμενη με σύμβαση ορισμένου χρόνου, στην οποία όμως η ημερομηνία λήξης ήταν ανοιχτή, δηλαδή χωρίς η ίδια να γνωρίζει πότε λήγει. Η εργαζόμενη ενημερώθηκε τις προηγούμενες μέρες ότι η σύμβασή της θα λήξει στις 28/2. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Δεκέμβρη, η εκλογή της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.

Στο φόντο των αυξημένων κρουσμάτων απολύσεων και εργοδοτικής τρομοκρατίας που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά κλάδους (τρόφιμα, Μεταφορές, Υγεία κ.ά.), το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τους εργαζόμενους και τα σωματεία να ορθώσουν τείχος αλληλεγγύης και αγώνα με τις κινητοποιήσεις, τις παρεμβάσεις, τη δράση τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org