ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Αθωώθηκε ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης

Στο κενό έπεσε η δίωξη σε βάρος του δημάρχου, ύστερα από τη μήνυση που είχαν καταθέσει τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής

Αθωώθηκε χτες ομόφωνα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πάτρας και με εισαγγελική πρόταση ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος διωκόταν με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ύστερα από μήνυση του υπόδικου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτη. Η απόφαση έγινε δεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας. Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος δικάστηκε επειδή, υλοποιώντας ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν παραχώρησε προεκλογικά χώρο στα φασιστοειδή και δεν έδωσε στοιχεία για τα παιδιά μεταναστών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, που είχαν ζητήσει με Ερώτησή τους οι χρυσαυγίτες.

Ο λαός της Πάτρας που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς χτες το πρωί έξω από τα Δικαστήρια, υποδέχτηκε την απόφαση με μαζική πορεία - καταδίκη της ναζιστικής ιδεολογίας. Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου και εξερχόμενος του Δικαστηρίου, καταχειροκροτούμενος, ανέφερε: «Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζουν να υπερασπίζονται με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας, να μη διευκολύνουμε τη δράση της Χρυσής Αυγής, τη ναζιστική της ιδεολογία, από την οποία εκπορεύεται ο εγκληματικός της χαρακτήρας. Συνεχίζουμε μαζί με το λαό και τις οργανώσεις του, που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τη δημοτική αρχή, για να απομονωθεί η δράση ενός μορφώματος που εκφράζει την πιο ακραία μορφή της ταξικής εκμετάλλευσης. Μαζί με το λαό μας στον αγώνα για να παίρνει ανάσες η λαϊκή οικογένεια, που δοκιμάζεται από τα βάρβαρα μέτρα των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων». Αμέσως μετά, τέθηκε επικεφαλής πορείας που ακολούθησε προς το Δημαρχείο. Την αθώωση του δημάρχου χειροκρότησε όλη η πόλη, με χαμόγελα που συνόδευαν τη διαδρομή της πορείας.

Κινητοποίηση και συμπαράσταση

Η μεγάλη συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια
Η μεγάλη συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια
Με συνθήματα όπως «Χτες βασανιστές και ταγματασφαλίτες, όπλο του συστήματος είναι οι χρυσαυγίτες», «Είναι εγκληματίες γιατί είναι ναζιστές, δολοφονούν εργάτες και αγωνιστές», οι συγκεντρωμένοι, χτες το πρωί, έκαναν καθαρό ότι ο αγώνας κατά της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης συνεχίζεται. Ενας αγώνας στον οποίο η δημοτική αρχή δέχτηκε πανελλαδική συμπαράσταση από φορείς, σωματεία, συνδικάτα, προσωπικότητες.

Από νωρίς χτες το πρωί, δίπλα στον δήμαρχο ήταν οι εργαζόμενοι του δήμου, τα σωματεία και οι σύλλογοι των οποίων είχαν κηρύξει στάση εργασίας προκειμένου να του συμπαρασταθούν στη δίκη. Με επικεφαλής τον δήμαρχο πορεύτηκαν στα Δικαστήρια, όπου ενώθηκαν με πλήθος κόσμου, παρέμειναν μέχρι την έκδοση της απόφασης και συνέχισαν στην πορεία που ακολούθησε στο Δημαρχείο.

Και χτες, στο πλευρό του Κώστα Πελετίδη βρέθηκαν οι δήμαρχοι Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, Ηλίας Σταμέλος, Βαγγέλης Σίμος και Μιχάλης Σελέκος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Κώστας Καζάκος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, και η Αναστασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρόντες ήταν επίσης ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγιωτόπουλος, οι επικεφαλής αλλά και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων του δήμου Πάτρας

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με την οποία χαιρετίζει την αθώωση του δημάρχου της Πάτρας. Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πορεία στους δρόμους της Πάτρας
Η πορεία στους δρόμους της Πάτρας
Η απολογία του Κώστα Πελετίδη

Ο Κ. Πελετίδης, στην τοποθέτησή του χτες στη δίκη υπερασπίστηκε τον πολιτικό ρόλο που πρέπει να έχει κάθε δήμαρχος και κάθε Δημοτικό Συμβούλιο και το καθήκον τους να υπερασπίζονται τις τοπικές κοινωνίες από ρατσιστικά μηνύματα που τις διαχωρίζουν. Εξηγώντας τη θέση του ίδιου και του Δημοτικού Συμβουλίου να μη διευκολυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο η δράση της Χρυσής Αυγής από την οποία μηνύθηκε, ο Κ. Πελετίδης σημείωσε ότι «καθήκον του δημάρχου είναι να είναι δίπλα στον πατραϊκό λαό και να διαφυλάσσει την ενότητά του. Είναι τυχαίο ότι δέκα παρατάξεις συμφωνούν και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη;».

Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, ο δήμαρχος Πατρέων σημείωσε ότι «στεκόμαστε απέναντί τους», για να συμπληρώσει ότι «τη μήνυση εναντίον της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου υπογράφει ο Μιχαλολιάκος που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα». Φανταστείτε, είπε, να υπερίσχυε σαν αξία η ρατσιστική ιδεολογία. Και ανέφερε παραδειγματικά τις θέσεις της ΧΑ για «αίμα μόνο για Ελληνες» ή για το διαχωρισμό των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε δικά μας και ξένα. «Υπάρχει παιδί ξένο; Υπάρχει άνθρωπος που λέει ότι ο άλλος δεν είναι άνθρωπος;», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε πως η Χρυσή Αυγή είναι ένα μόρφωμα που θέλει να αναβιώσει στη χώρα μας αυτό που η ανθρωπότητα απεύχεται και αναφέρθηκε στην Ιστορία του λαού μας και την εμπειρία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το ρόλο του ναζισμού. Πως πρόκειται για μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση που βρίσκεται στα δικαστήρια, γιατί έχουν τάγματα εφόδου, σκοτώνουν, ειρωνεύονται μια μάνα που έχασε το παιδί της. Απέναντι σε όλα αυτά αναρωτήθηκε: «Θέλουμε δημάρχους να σιωπούν; Οι δήμαρχοι δεν είναι για να στολίζουν καρέκλες. Αλλά θα πρέπει να παλεύουν, ώστε τα παιδιά μας να έχουν αξίες. Πρέπει να τα μαθαίνουμε να είναι άνθρωποι με καρδιά και ψυχή. Αλλιώς δεν είναι άνθρωποι. Και μια κοινωνία που δεν βγάζει ανθρώπους, δεν μπορεί να προχωρήσει».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη γνωστή ρήση «Οταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν συνδικαλιστής. Οταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Οταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Εβραίος. Οταν ήρθαν να πάρουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει». Τέλος, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει πολιτική θέση για το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και να την εκφράζει με τις αποφάσεις του. «Ο δήμαρχος υποχρεούται να υλοποιεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο τέως βουλευτής της Χρυσής Αυγής και πολιτικός ενάγων, Μ. Αρβανίτης, ισχυρίστηκε εκ νέου ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ναζιστές και εγκληματίες. Την ίδια ώρα «επιχειρηματολόγησε» υπέρ του ρατσιστικού μηνύματος της οργάνωσης «αίμα μόνο για Ελληνες», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να φυλάξεις το σπίτι σου».

ΚΚΕ
Η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να ακυρώνει τη δράση της εγκληματικής Χρυσής Αυγής

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την απόφαση αθώωσης του δημάρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Η λαϊκή κινητοποίηση, που εκφράστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την πολιτική στάση του δημάρχου Κ. Πελετίδη και του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, δείχνει ότι μπορεί να ακυρώνονται η δράση και οι ενέργειες της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, όπως η δικαστική δίωξη που επιχειρήθηκε εναντίον του Κ. Πελετίδη.

Η στάση του κομμουνιστή δημάρχου αποτελεί παράδειγμα για τις περιφερειακές, τοπικές αρχές και πάνω απ' όλα για τους μαζικούς φορείς του λαού, έτσι ώστε να υπάρχει αποφασιστική αντιμετώπιση κι απομόνωση της ΧΑ, χωρίς καμία ανοχή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ