ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Αντιλαϊκά παζάρια σε καθεστώς «εμπιστευτικότητας»

...ενώ οι εκ νέου απαιτήσεις του ΣΕΒ φέρνουν στην επιφάνεια τον πραγματικό χαρακτήρα των «ανταλλαγμάτων» που συζητούν συγκυβέρνηση και κουαρτέτο

Οι εκ νέου απαιτήσεις των βιομηχάνων δείχνουν για λογαριασμό ποιανού διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Eurokinissi

Οι εκ νέου απαιτήσεις των βιομηχάνων δείχνουν για λογαριασμό ποιανού διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Η «εκκρεμότητα» γύρω από το ύψος του λεγόμενου δημοσιονομικού κενού για τα επόμενα χρόνια και βέβαια η κάλυψή του με νέα αντιλαϊκά μέτρα, ισόποσα μοιρασμένα στο μέτωπο της φοροληστείας του λαού και σε αυτό της κατακρεούργησης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνεννοήσεων της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, που επανέρχονται στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα.

Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά παζάρια διενεργούνται σε καθεστώς εμπιστευτικότητας, ενώ όπως αποκάλυψε χτες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, «πολύ πρόσφατα» η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλ. Τσίπρα, με τον οποίο συζήτησαν για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, αναφερόμενες στην επικοινωνία που είχε η Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στ. Μνούτσιν, πριν από τη συνάντησή της με την καγκελάριο της Γερμανίας, δήλωσε πως «η Ελλάδα ήταν μεταξύ των θεμάτων της ευρείας συζήτησης που είχαν», χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, το άμεσο ζήτημα στο πλαίσιο της επίσκεψης των κλιμακίων του στην Αθήνα θα είναι οι «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή το Φορολογικό, οι συντάξεις και οι αναδιαρθρώσεις, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, στη βάση των οποίων θα αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και μέσω νέας χρηματοδότησης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι προϋπόθεση αποτελεί η εκ των προτέρων δέσμευση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, παρόλο που αυτά θα εφαρμοστούν αργότερα.

Με βάση τα παζάρια που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προβλέπονται μέτρα της τάξης του 1,5% - 1,7% του παραγόμενου ΑΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση, το νέο αντιλαϊκό πακέτο θα ξεκινά από τα 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και βέβαια θα έρθει να προστεθεί πάνω σε ολόκληρη την γκάμα των προηγουμένων μέτρων. Μάλιστα, τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την όποια έκβαση του ΑΕΠ και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

«Αντισταθμιστικά» για το εγχώριο κεφάλαιο

«Η μείωση της υπερφορολόγησης θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και όχι το 2019, όπως διαδίδεται, αλλιώς θα είναι δώρο άδωρο για την "ασθμαίνουσα" ελληνική επιχείρηση».

Αυτό επισημαίνει η πλευρά του ΣΕΒ αναφορικά με τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά μέτρα» που προωθεί η κυβέρνηση για την περίοδο μετά το 2018, σε συνδυασμό βέβαια με την προνομοθέτηση των νέων περικοπών στο αφορολόγητο όριο μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, καθώς και για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται στην επιφάνεια και ο πραγματικός χαρακτήρας των «ανταλλαγμάτων» που συζητούν η συγκυβέρνηση με το κουαρτέτο για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Μάλιστα, οι εγχώριοι βιομήχανοι, που εδώ και καιρό βάζουν σταθερά στο τραπέζι την περικοπή του αφορολόγητου ορίου, επισημαίνουν την ανάγκη για την άμεση εφαρμογή των προτεραιοτήτων του εγχώριου κεφαλαίου, προκειμένου να αρθεί «η μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο «εβδομαδιαίο δελτίο».

«Η ελληνική οικονομία απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα, ανεξαρτήτως μικροπολιτικών συμφερόντων και τακτικισμών, ελληνικών και ξένων», επισημαίνουν και υπενθυμίζουν τη σταθερή ατζέντα των αξιώσεών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλουν το ζήτημα για τη μείωση της «υπερφορολόγησης», ειδικότερα μέσω ελαφρύνσεων στην «υψηλή τιμή» της Ενέργειας «για την κίνηση της βιομηχανίας», στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία, καθώς και στη φορολογία επί των επιχειρηματικών κερδών».

Σχετικά με τον κύκλο της τρέχουσας «αξιολόγησης», τονίζουν πως «οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να καταλήξουν γρήγορα και σίγουρα εντός του Μαρτίου, αν θέλουμε να μη χαθεί οικονομικά άλλος ένας χρόνος, και να παράγουν άμεσο αποτέλεσμα ικανό να οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη και τις αγορές».

Η συμφωνία στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ χαρακτηρίζεται από τον ΣΕΒ ως «θετική εξέλιξη και δικαιολογεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, χωρίς όμως να απελευθερώνει την αγορά από τα δεσμά της αβεβαιότητας».

Παρενέργειες της νομισματικής χαλάρωσης

H Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας κατέγραψε για το 2016 τα μικρότερα κέρδη από το 2004 και αυτό λόγω των αυξημένων προβλέψεων που σχημάτισε για τυχόν μελλοντικές ζημιές που θα υποστεί από ομόλογα που αγοράζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της «νομισματικής χαλάρωσης». Η μείωση των κερδών της συνεπάγεται και τη μείωση του ποσού που θα αποδοθεί στον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας.

Η γερμανική Κεντρική Τράπεζα για το 2016 εμφάνισε καθαρά κέρδη 399 εκατ. ευρώ, από 3,2 δισ. ευρώ για το 2015.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Σε όλο το φάσμα για εναλλακτικές για το κεφάλαιο

«Τρέχουν» οι διεργασίες σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού σκηνικού προς διασφάλιση εναλλακτικών διακυβέρνησης για το κεφάλαιο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στη Βουλή, επέμεινε στις πρόσφατες δηλώσεις του για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ «είναι συγκυριακή κι όχι στρατηγική», ενώ επιτέθηκε και εναντίον του τ. προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί συνεργασία με τη ΝΔ.

«Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη υπάρχει ανάγκη για διαμόρφωση σταθερών γραμμών κεντροαριστερά - κεντροδεξιά. Εμείς ενώπιον των πολιτών λέμε υπάρχει θέμα να απογαλακτιστεί το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Ο Βενιζέλος λέει "όχι". Το ΠΑΣΟΚ να πει δημόσια αν θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ. Εμένα στόχος όσων είπα ήταν να ανοίξει ένας διάλογος. Δεν μιλάω για συνεργασία σήμερα, αλλά για μία μετεκλογική συνεργασία με προγραμματική σύγκλιση κι όχι για οικουμενική», πρόσθεσε.

Από το ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να του απαντήσουν ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές της αποδεικνύει καθημερινά πως δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού χώρου, άρα και καμία συζήτηση μαζί της δεν έχει νόημα. Τζάμπα ψάχνουν συνενόχους στα αδιέξοδά τους».

Σε μια άλλη γωνιά του αστικού πολιτικού σκηνικού, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha» - και απαντώντας εμμέσως σε μια κριτική και πίεση που γίνεται προς το κόμμα του από την άποψη ότι δεν είναι όσο χρειάζεται συναινετικό προς την κυβέρνηση για να «τρέξουν» ομαλότερα ζητούμενα του κεφαλαίου, αλλά και στο φόντο των όσων ακούγονται για μελλοντική επαναπροσέγγιση με τους ΑΝΕΛ - είπε: «Εμείς όταν προτείναμε κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μεϊμαράκη, ο κος Τσίπρας την αρνήθηκε και αποφάσισε να συνεχίζει με τον Καμμένο. Δεν εισακουστήκαμε όταν υποδείξαμε πού πρέπει να πάει η χώρα και τώρα έρχεται ο λογαριασμός. Ο κος Καμμένος έχει πάρει το δρόμο του, που είναι ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχει μείνει στο δρόμο της ευθύνης, πιστή στην καραμανλική παράδοση της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας». Συμπλήρωσε ότι «Εμείς θα απευθυνθούμε στις δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη (...) και ο νοών νοείτω».

Τέλος, ο πρ. υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, που μετέχει στην κίνηση «Ωρα αποφάσεων» με στόχο την αναδιάταξη της εγχώριας κεντροαριστεράς, αλλά μέχρι στιγμής συναντά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ που προκρίνει ως φορέα αναμόρφωσης τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη», μιλώντας χτες στο ρ/σ «Σκάι», επιτέθηκε στην «ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» ότι δεν θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια επανασυσπείρωσης του χώρου και ανανέωσης του «γερασμένου» - όπως το χαρακτήρισε - πολιτικού συστήματος.

Είπε ακόμη ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει να μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ», τοποθέτηση που παραπέμπει σε δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά περί ανάγκης σχηματισμού νέας κυβέρνησης όπου θα μετέχουν οπωσδήποτε τα 2 πρώτα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ
Με το δικό της ρόλο στον εκβιασμό του λαού

Παίζοντας, δε, και το δικό τους ρόλο στην εκβιαστική επιχείρηση να δεχτεί ο λαός τα νέα επώδυνα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, στη ΝΔ επέμεναν χτες ότι «εδώ που φτάσαμε, η συμφωνία πρέπει να κλείσει, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση οδηγούμαστε σε χρεωκοπία», σπεύδοντας, ωστόσο, να αποτινάξουν από πάνω τους την ευθύνη, λέγοντας ότι την αποκλειστική ευθύνη «για την τύχη της "αξιολόγησης", το σύνολο των μέτρων και τις συνέπειές τους, φέρουν ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και οι βουλευτές του».

Την ίδια ώρα, και με βάση όσα είπε χτες ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Κικίλιας, επιμένουν μεν στο αίτημά τους για πρόωρες εκλογές, αν και δεν το θέτουν πια τόσο καθαρά όσο προηγουμένως. Επίσης, δεν απαντούν τόσο καθαρά στην ερώτηση αν τους ασκήθηκαν ή όχι πιέσεις από κέντρα εντός και εκτός χώρας για να βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση στη Βουλή ώστε να περάσουν τα επόμενα μέτρα, όπως και να μην ζητούν πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον μέχρι να κλείσει η «αξιολόγηση» και να γίνουν οι εκλογές στη Γερμανία. Οι απαντήσεις που δίνουν επ' αυτών είναι ότι «η ΝΔ δεν αισθάνεται καμία κίνηση» και ότι «ο ίδιος ο Τσίπρας έχει πει ότι έχει μια αρραγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153, άρα δεν μας χρειάζεται».

Κατά τα λοιπά, συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη δική τους δοσολογία αντιλαϊκών μέτρων, όπως χαμηλότερα πλεονάσματα ώστε να μειωθεί η φορολογία κυρίως για τις επιχειρήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, «στοχευμένες παρεμβάσεις στο Δημόσιο» κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ