Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναβλήθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτους επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση της κυπριακής Βουλής, ωστόσο η εξέλιξη αποτυπώνει τις βαθύτερες αντιθέσεις που αφορούν ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες σε όλη την περιφέρεια

Από τα πρόσφατα παζάρια για το Κυπριακό τον προηγούμενο μήνα στη Γενεύη
Από τα πρόσφατα παζάρια για το Κυπριακό τον προηγούμενο μήνα στη Γενεύη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Δεν θα γίνει τελικά η αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, όπως επιβεβαίωσε χτες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, που μίλησε για «μια αρνητικότατη εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού».

Οπως εξήγησε o Χριστοδουλίδης, η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενημερώθηκε ότι δεν θα παραστεί στη συνάντηση ο Ακιντζί, ο οποίος μέχρι και χτες έθετε ως όρο τη «διόρθωση» της πρόσφατης απόφασης της κυπριακής Βουλής, για να περιλαμβάνεται στις σχολικές επετείους η ημερομηνία που έγινε το 1950 το δημοψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Το στέλεχος της κυπριακής κυβέρνησης είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του» και «επανέλαβε την ετοιμότητά του για συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου», στη βάση πάντα «και της κοινής διακήρυξης των δυο ηγετών του 2014» (σ.σ. όπου γίνεται λόγος για «δύο συνιστώντα κράτη»).

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά συνδέεται με τις βαθύτερες αντιθέσεις που εκφράζονταν εδώ και καιρό στις συνομιλίες, οι οποίες άλλωστε είναι μέρος ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο ότι η «εμπλοκή» προκύπτει ενώ ψευδοκράτος και Αγκυρα έθεταν επίμονα το ζήτημα της «ισότιμης» συμμετοχής των δύο «κοινοτήτων» στην «ομόσπονδη» Κύπρο, πολύ περισσότερο ζητήματα όπως η εξασφάλιση των «τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ» για τους Τούρκους που θα πηγαίνουν στην Κύπρο, και βέβαια το θέμα της διατήρησης τουρκικών «εγγυήσεων» και στρατευμάτων, τουλάχιστον στο «τουρκοκυπριακό κρατίδιο».

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να συνεπάγεται η αναβολή για το μέλλον συνολικά των συνομιλιών, πρέπει να είναι καθαρό ότι σε τραπέζια διαπραγματεύσεων όπου συνομιλητές είναι οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων, η όποια διαπραγμάτευση γίνεται, συνεχίζεται ή διακόπτεται με αποκλειστικό γνώμονα την ικανοποίηση συμφερόντων εχθρικών για τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται και στην ίδια την Κοινή Δήλωση του 2014 (που αναφέρεται ρητά σε «δύο συνιστώντα κράτη») που συνεχώς επικαλούνται οι πρωταγωνιστές των συνομιλιών, ακριβώς γιατί η λύση που προωθείται οδηγεί στην οριστική και με τη βούλα διχοτόμηση του νησιού, στην παγίωση των δεδομένων της εισβολής και κατοχής.

Τουρκική γκρίνια και για «μονομερή» βήματα με το αέριο

Ενδεικτικές, πάντως, του κλίματος που οξύνεται, ήταν οι δηλώσεις που έκαναν ο Ακιντζί και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχτές το απόγευμα από τα Κατεχόμενα.

Ο μεν κατοχικός ηγέτης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν έχει χωνέψει ακόμη την πολιτική ισότητα που εμπεριέχει μια ομοσπονδία», ότι «σε μια μελλοντική λύση η συνιστώσα τουρκοκυπριακή πολιτεία θα είναι ίση και θα έχει πολιτική ισότητα που θα εκφράζεται από σειρά σημείων», αλλά και ότι «οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων για τα θέματα ασφάλειας ισχύουν ακόμη», ότι «βλέποντας και τις εξελίξεις στην περιοχή γύρω από το νησί, γίνεται αντιληπτό πόσο αναγκαία είναι η ασφάλεια και η εγγύηση».

Ο δε Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν θα είναι «ίση» με την ελληνοκυπριακή, «δεν μπορεί να υπάρξει λύση» και ξεκαθάρισε: «Να ξέρουν ότι ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στήριξη για την ασφάλεια και την ευημερία των αδερφών μας στο νησί». Σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία θα κάνει αυτό που της αναλογεί για την επικράτηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο νησί και την περιοχή, αλλά και πρόσθεσε: «Η διαπραγματευτική διαδικασία που συνεχίζεται αυτή τη στιγμή είναι η τελευταία ευκαιρία. Δεν πρέπει να τη χάσουμε. Πρέπει όλοι να ξέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν μια ζωή με αυτό τον τρόπο». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «εάν δεν υπάρξει λύση και η ελληνοκυπριακή πλευρά λάβει πάλι τέτοιες αποφάσεις και σηκωθεί από το τραπέζι», τότε «από εδώ και πέρα τι βήματα θα κάνουμε θα αποφασίσουμε εμείς, δεν θα δώσουμε λογαριασμό σε κανέναν». Επίσης, ο Τσαβούσογλου επέκρινε ξανά τα «μονομερή» βήματα (σ.σ. προκηρύξεις για ανάθεση γεωτρήσεων κ.τ.λ.) της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, υπογραμμίζοντας: «Και σε αυτό το θέμα η υπομονή μας δεν είναι χωρίς όρια. Κάνουμε υπομονή με την ελπίδα μιας λύσης. Και εμείς όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ