Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Η ένταση συντηρείται στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Καταγραφές του «Ρόιτερς» για κινεζικούς εξοπλισμούς και απάντηση Πεκίνου

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ενδεικτικά των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό είναι τα όσα ισχυρίζεται σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», για μεγάλη αύξηση των εξοπλισμών που η Κίνα συγκεντρώνει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο επικαλείται Αμερικανούς «αξιωματούχους» που σε ανώνυμες δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο σχεδόν έχει ολοκληρώσει την κατασκευή περίπου δέκα υποδομών στις τεχνητές νησίδες του συμπλέγματος Σπράτλι (που αποτελούν διαφιλονικούμενη ζώνη), οι οποίες «φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενήσουν πυραύλους εδάφους - αέρος και μάλιστα μεγάλου βεληνεκούς». Οι ίδιες πηγές αναφέρονται συγκεκριμένα σε υποδομές με αναδιπλούμενες στέγες στους υφάλους Σούμπι, Μιστσίφ και Φίερι Κρος. Στο ίδιο ρεπορτάζ, το «Ρόιτερς» παραθέτει εκτιμήσεις «ειδικών» ότι «η Κίνα προφανώς έχει εγκαταστήσει οπλικά συστήματα, αντιπυραυλικά και αντιαεροπορικά, σε όλα από τα επτά νησιά που έχει "κατασκευάσει" στην περιοχή... αυτό βέβαια μεγαλώνει την ένταση».

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, επέλεξε να επισημάνει ξανά ότι «η Κίνα σθεναρά διαφυλάσσει την εδαφική της ακεραιότητα και τα θαλάσσια συμφέροντα και δικαιώματά της (στην περιοχή)», αλλά και ότι «αναπτύσσει (μια) φυσιολογική οικοδομική δραστηριότητα εκεί, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων και κατάλληλων αμυντικών εθνικών υποδομών, στη δική της επικράτεια, εξασκώντας ένα δικαίωμα που το διεθνές δίκαιο αποδίδει στα κυρίαρχα κράτη». Εξέφρασε ακόμα την «ελπίδα» ότι «οι χώρες εκτός περιοχής μπορούν να εμπιστευτούν αληθινά τις προσπάθειες που γίνονται από τις χώρες της περιοχής και να κάνουν περισσότερα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Θυμίζουμε ότι πριν μερικές μέρες, οι ΗΠΑ συνέχισαν τις «περιπολίες» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και με αεροπλανοφόρο, στο πλαίσιο της «ανησυχίας» τους - υποτίθεται - για τη διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα ότι οι λαοί της περιοχής βρίσκονται στο επίκεντρο σκληρά συγκρουόμενων μονοπωλιακών συμφερόντων και σχεδιασμών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org