Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Οργάνωση και αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των καθαριστριών του ΕΜΠ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των καθαριστριών του ΕΜΠ
Στο πανηγύρι και την ασυδοσία που κυριαρχούν σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην καθαριότητα, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης, το ρόλο διαφόρων «νομικών κορακιών» και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ενώ τονίζει την ανάγκη να σπάσουν οι εργαζόμενοι τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, να οργανώσουν και να συντονίσουν τη δράση τους, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

«Το σύνθημα της κυβέρνησης για την απομάκρυνση των δουλεμπόρων - εργολάβων από τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και από δεκάδες χώρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (...) αποδείχτηκε φούμαρα, συνοδεύτηκε με μεγαλύτερη ενίσχυσή τους», τονίζει η ανακοίνωση. Ως τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τις καθαρίστριες που εργάζονται στο ΕΜΠ και βρίσκονται σε απεργιακό αγώνα απέναντι στην εργοδοσία της «ISS», τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον αγώνα τους.

Και υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση, αφού πέταξε το τυράκι των απαράδεκτων ατομικών συμβάσεων με τη μορφή του ατομικού εργολάβου, εκβιάζοντας τις εργαζόμενες να επιλέξουν ανάμεσα στις άθλιες εργασιακές σχέσεις των εργολαβικών συνεργείων και των απαράδεκτων και γυμνών από εργασιακά δικαιώματα συμβάσεων ορισμένου χρόνου διετούς διάρκειας, σήμερα σφυρίζει αδιάφορα και κρύβεται πίσω από τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες που έχει συνταχθεί με τη σειρά της.

(...) Σε δεκάδες εργασιακούς χώρους οι καθαρίστριες βρίσκονται απλήρωτες επί μήνες, παράλληλα αντιμετωπίζουν τη συσσωρευμένη απώλεια δικαιωμάτων, χωρίς δώρα γιορτών, επιδόματα, δικαιώματα άδειας, με ευθύ το χτύπημα του δικαιώματος στη μητρότητα. Τα δύο συνεχόμενα περιστατικά εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου Ηρακλείου, στις οποίες δόθηκε αρνητική απάντηση σε αίτημα άδειας που υπέβαλαν για 6μηνη άδεια μητρότητας αλλά και άδεια μετ' αποδοχών λόγω επικίνδυνης εγκυμοσύνης, αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τα σωματεία καθαριστριών. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις (...) θα πολλαπλασιαστούν, καθώς είναι αποτέλεσμα των απαράδεκτων και αμφίσημων εργασιακών σχέσεων που θέλουν τις καθαρίστριες να βρίσκονται κάτω από διαρκή εκμετάλλευση και ομηρία.

(...) Οι καθαρίστριες να διώξουν τα νομικά κοράκια που μυρίζουν ψητό και μαδάνε το υστέρημά τους, τάζοντας φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Το θράσος των αρπαχτικών πατάει πάνω στο χώρο που δίνουν οι δυνάμεις του νέου και του παλιού εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αναγάγουν τη νομική διεκδίκηση ως μητέρα των μαχών, σπέρνοντας ψεύτικες ελπίδες.

Εδώ και τώρα πρέπει να οργανωθούν οι καθαρίστριες στα σωματεία τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και τις πολιτικές που τις κρατούν κακοπληρωμένες, ευέλικτες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Να σπάσουν τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που τις κατηγοριοποιούν σε σχολικές καθαρίστριες, καθαρίστριες εργολάβων, καθαρίστριες σε νοσοκομεία, σε παιδικούς σταθμούς, σε υπηρεσίες.

(...) Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς, για εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Για να μη ζούμε με τα ψίχουλα μέσα σε διαρκές άγχος, αλλά να έχουμε δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια».

Απεργούν και σήμερα οι καθαρίστριες στο ΕΜΠ

Με ένα τέτοιο αγωνιστικό πλαίσιο, ολοκληρώνουν σήμερα την τρίτη συνεχόμενη 48ωρη απεργία τους οι καθαρίστριες που εργάζονται στο Πολυτεχνείο, μέσω της εργολαβικής εταιρείας «ISS», ενάντια στις μειώσεις μισθών και διεκδικώντας επαναφορά των κομμένων τριετιών και επιδομάτων, πρόσληψη νέων εργαζομένων για την καθαριότητα του Πολυτεχνείου, πλήρες ωράριο για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Σήμερα Παρασκευή, θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω δράση τους. Επίσης, σήμερα έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που κάνουν στο υπουργείο Υγείας οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους και στο πλαίσιο συντονισμού της δράσης τους. Το απόγευμα θα πάρουν μέρος στη σύσκεψη σωματείων στην οποία καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Χτες, ξεκινώντας από την πύλη του ΕΜΠ στου Ζωγράφου, έκαναν πορεία στη λεωφόρο Παπάγου και ενημερώνοντας για τον αγώνα τους, μοίρασαν ανακοινώσεις της Επιτροπής Αγώνα, αλλά και την παραπάνω ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν το κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Αττικής, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, του ΠΑΜΕ και η Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου.

Μετά την πορεία επέστρεψαν στο ΕΜΠ, όπου για άλλη μια φορά απουσίαζαν οι πρυτανικές αρχές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ