Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη και αγώνας η απάντηση σε απολύσεις και τρομοκρατία

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να κάνουν κάθε χώρο δουλειάς κέντρο μάχης και αγώνα απευθύνει το ΠΑΜΕ

Να ορθώσουν τείχος αλληλεγγύης και αγώνα απέναντι στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ, με αφορμή τα αυξημένα «κρούσματα» που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες.

«Τη στιγμή που η ανεργία και η απληρωσιά τσακίζουν κόκαλα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και γνωστοί μεγαλοεργοδότες προχωρούν σε χιλιάδες νέες απολύσεις σε όλους τους κλάδους. Μόνο τις τελευταίες μέρες είχαμε απολύσεις σε Τρόφιμα (εταιρεία "Κανάκης"), Μεταφορές (εταιρεία "Κασουδάκης"), Υγεία ("Ιατρικό Κέντρο Αθηνών", του Αποστολόπουλου) και σε δεκάδες ακόμη εργοστάσια και επιχειρήσεις», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

Οπως επισημαίνει, «ενώ ΣΕΒ, εφοπλιστές, τραπεζίτες, ξενοδόχοι και λοιποί μετράνε νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές που τους δίνει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, αξιοποιούν την κατάσταση που διαμορφώνεται από κυβέρνηση - ΕΕ για να επιβάλουν ακόμη χειρότερες εργασιακές συνθήκες στους χώρους δουλειάς.

Οι εργοδότες, μπροστά στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται, θέλουν να πνίξουν κάθε φωνή που εναντιώνεται στα σχέδιά τους και παίρνουν μέτρα ενάντια στην οργάνωση της εργατικής τάξης. Θέλουν να προλάβουν την έκφραση της αγανάκτησης και της οργής των εργαζομένων, που σιγοβράζει και διογκώνεται καθημερινά. Γι' αυτό έχουν βάλει στο στόχαστρο κάθε προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων, το χτύπημα των συνδικάτων και των εργαζομένων που αντιστέκονται».

Απέναντι στα σχέδια των εργοδοτών, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική απάντηση: «Κανείς εργαζόμενος μόνος του! Κάθε απόλυση πρέπει να βρει απέναντί της ένα τείχος εργατικής, ταξικής αλληλεγγύης! Κάθε χώρος δουλειάς να γίνει κέντρο μάχης και αγώνα! Κάθε κλάδος να γίνει κέντρο οργάνωσης και έκφρασης της αλληλεγγύης! Να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να δυναμώσει η οργάνωση της εργατικής τάξης και να δίνεται άμεση απάντηση στους εργοδότες που απολύουν και τρομοκρατούν», καταλήγει.

Παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, δίπλα στους απολυμένους συνδικαλιστές από την επιχείρηση «Ευρωκλινική» θα βρεθεί, αύριο, Παρασκευή, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (κτίριο 9), όπου εκδικάζεται η αγωγή που έχουν καταθέσει ενάντια στις απολύσεις, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων. Το κλαδικό συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα στα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχώρησε τον περασμένο Ιούλη σε απολύσεις εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και δύο συνδικαλιστών, εκλεγμένων στη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου. Οι απολύσεις, μάλιστα, έγιναν λίγες μέρες μετά την κλαδική απεργία της 1ης Ιούλη.

Επίσης αύριο, στις 2 μ.μ., το Σωματείο θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του «Ιατρικού Κέντρου» στο Ψυχικό, ενάντια στην απόλυση μιας εργαζόμενης, η οποία είναι και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Η εργοδοσία απασχολούσε την εργαζόμενη με σύμβαση ορισμένου χρόνου, στην οποία όμως η ημερομηνία λήξης ήταν ανοιχτή, δηλαδή χωρίς η ίδια να γνωρίζει πότε λήγει. Η εργαζόμενη ενημερώθηκε τις προηγούμενες μέρες ότι η σύμβασή της θα λήξει στις 28/2. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Δεκέμβρη, η εκλογή της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org