Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 30ό Συνέδριό του

Πλούσια συζήτηση αναπτύχθηκε στο 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/2.

Στο Συνέδριο ψηφίστηκαν ο διοικητικός απολογισμός του 2016, ο προγραμματισμός δράσης, ο ισολογισμός και ο προϋπολογισμός του 2017 και εγκρίθηκαν διάφορα ψηφίσματα. Εκλέχτηκε Εφορευτική Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ θα γίνουν στα γραφεία του ΕΚΛ στις 1 και 2 Μάρτη.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό δράσης, εισηγητικά αλλά και στη συζήτηση, επισημάνθηκε ότι το ΕΚΛ, συσπειρωμένο στο ΠΑΜΕ και με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων που κινούνται σε ταξική - διεκδικητική κατεύθυνση, δούλεψε για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή, ώστε αυτό να αποκτά όλο και πιο σαφή αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, μαζικότητα και αποτελεσματικότητα.

Στα τρία χρόνια από το προηγούμενο συνέδριο είχε πολύμορφη δράση για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, οργάνωσε πολλές τοπικές και γενικές απεργίες, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες κ.λπ. Ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση για την ανεργία - μεγάλη επιτυχία είχε το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στις 21/11/2016 - και την ταξική αλληλεγγύη, ενώ πήρε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της κοινής δράσης και της συμμαχίας κυρίως με τους μικρομεσαίους αγρότες, τόσο στις περιόδους των αγροτικών μπλόκων, όσο και σε άλλες αγωνιστικές δράσεις. Στην ίδια περίοδο έγιναν πολλές δίκες και υπήρξαν καταδίκες συνδικαλιστών του ΕΚΛ και σωματείων της δύναμής του για συνδικαλιστική δράση, μετά από μηνύσεις εργοδοτών («Αρωγή», «Ολυμπος», «Πράκτικερ» κ.ά.), καθώς και της Αστυνομίας.

Για τον προγραμματισμό δράσης, αποφασίστηκε, με αφετηρία το χτεσινό συλλαλητήριο, να συνεχιστεί η οργάνωση της συζήτησης σε Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις και χώρους δουλειάς, να συνεχιστεί η πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που συνυπέγραψε το ΕΚΛ με άλλες 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και για όλο το διεκδικητικό πλαίσιο που αποφασίστηκε στο συνέδριο, κατά σωματείο, κλάδο και τόπο δουλειάς.

Μεταξύ άλλων, ιεραρχήθηκε η πάλη για: Πλήρη και σταθερή εργασία, προστασία των ανέργων. Τα προβλήματα σε Υγεία - Πρόνοια και το αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, κάλυψη αναγκών σε σχολεία, εκπαιδευτικούς. Υπεράσπιση του δικαιώματος του συνδικαλισμού, της απεργίας, ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, στις διώξεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων.

Αποφασίστηκαν επίσης: Συντονισμός δράσης των σωματείων με πολλούς νέους εργαζόμενους, καθώς και προετοιμασία της δράσης σωματείων με πολλές εργαζόμενες γυναίκες, ενόψει της 8ης Μάρτη. Προετοιμασία για την Εργατική Πρωτομαγιά. Δράση για την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας και της κοινής πάλης εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ