Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης με στόχο να δοθεί μαζική απεργιακή απάντηση

Αποσπάσματα από την ομιλία του Παναγιώτη Κατάρα στο χτεσινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια

Κάλεσμα οργάνωσης και ανόδου των αγώνων με κλιμάκωση της πάλης, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, ενάντια στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, απηύθυνε από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης στην Ομόνοια ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου.

Αναφερόμενος αρχικά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, τόνισε ότι θα έρθουν να προστεθούν σε αυτά που ήδη εφαρμόζονται και έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση εργαζόμενους και συνταξιούχους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως πρόκειται για μέτρα που «αφαιμάζουν τον εργαζόμενο λαό για να ταΐζουν τα μονοπώλια και τους καπιταλιστές».

Αυτή η επίθεση, συνέχισε, «δεν έχει τέλος αν δεν βάλουμε τέλος εμείς σε αυτή με τη δύναμη της οργάνωσης, της ενότητας της εργατικής τάξης και με σχέδιο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εκμετάλλευσης.

Να βάλουμε τέρμα στη λογική που καλλιεργείται για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων. Είναι η λογική της υποταγής και δουλεύεται από την εργοδοσία και τους ανθρώπους της, τις πολιτικές δυνάμεις που τους υπηρετούν. Είναι ξένη και εχθρική λογική για τα δικά μας συμφέροντα.

Να σκεφτούμε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν υπήρχε η αντίσταση, οι αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Να σκεφτούμε επίσης ότι για μας άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Τη λογική της ανάθεσης της λύσης σε πολιτικούς εργολάβους που από πάνω και με το λαό στη γωνία θα έδινε ανακούφιση, τη δοκίμασε ο λαός μας πρόσφατα και είδαμε το αποτέλεσμα.

Υπάρχει και σημερινή πείρα, ότι σε πολλούς χώρους δουλειάς που οι εργαζόμενοι οργανωμένα πάλεψαν, απέτρεψαν αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας, είχαν επιτυχίες και αποτέλεσμα αντίστοιχα με τη μαζικότητα του αγώνα, την αντοχή και την αλληλεγγύη του κλάδου, τον προσανατολισμό της πάλης τους.

Χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με τις στάσεις εργασίας των εργαζομένων για την υπογραφή σύμβασης, τις καθαρίστριες στο ΕΜΠ που έκαναν απεργία ενάντια στις μειώσεις των μισθών, τους εργολαβικούς εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, στη ΛΑΡΚΟ, στο ξενοδοχείο "ATHENS LEDRΑ", στον "Καρυπίδη" και αλλού.

Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών στα μπλόκα, στα χωριά και τις πόλεις, που κορυφώθηκαν με το συλλαλητήριο της περασμένης Τρίτης στην Ομόνοια, μαζί με εργάτες και αυτοαπασχολούμενους.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο δρόμο του αγώνα συγκεντρώνουμε δυνάμεις, φτιάχνουμε συνειδήσεις και προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, για αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

Υπάρχουν και ορισμένοι που κουνάνε το δάχτυλο στο ΠΑΜΕ και γράφουν κριτική στον υπολογιστή τους, από τα ζεστά του σπιτιού τους. Μάλιστα, έγραφαν ότι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ γίνεται κατόπιν εορτής. Σήμερα παίρνουν απάντηση από τις ίδιες τις εξελίξεις. Φυσικά θα αλλάξουν τροπάρι. Κάτι άλλο θα βρουν. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

Τα σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα, οι συνδικαλιστές που αποτελούν το ΠΑΜΕ είναι εδώ, τη στιγμή που πρέπει, για να δοθεί το μήνυμα της οργάνωσης του αγώνα, για να υπάρχει άμεση απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Οι επικριτές του καναπέ απουσιάζουν για ακόμα μια φορά.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, δίνουμε μάχη για τις σύγχρονες ανάγκες μας

Σήμερα από το συλλαλητήριό μας απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης και ανόδου των αγώνων, κλιμάκωσης της πάλης με επίκεντρο το χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο με συντονισμό και αλληλεγγύη σε κάθε πόλη και πανελλαδικά. Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα, ενημέρωσης και προετοιμασίας των εργαζομένων μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με στόχο να δοθεί μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση. Για να υπάρχει κλιμάκωση με απεργιακό μέτωπο, οι συνθήκες απαιτούν σκληρή πάλη, απόφαση και θέληση για δράση.

Απευθύνουμε κάλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες και η ενεργή συμμετοχή, για να ηττηθεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας και της συναίνεσης στο κίνημα, η γραμμή αυτή που έχει ενταφιάσει δικαιώματα και κατακτήσεις. Για την ανασύνταξη του κινήματος μέσα από το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ.

Να τελειώνουμε μια και καλή με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Αυτούς που έφεραν τις απαιτήσεις των εργοδοτών στα σωματεία, που έβαλαν τους εργαζόμενους να υπηρετούν ξένα συμφέροντα υιοθετώντας τις θεωρίες τους. Σήμερα αυτοί οι ίδιοι ξανά δίνουν χρόνο και χώρο στην κυβέρνηση, βάζουν εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων, καλλιεργούν την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία και καλούν σε στοίχιση και συναίνεση με τους σκοπούς της εργοδοσίας.

Εμείς απαιτούμε, μαζί με πάνω από 570 Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, την επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ, 13η και 14η σύνταξη.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Δίνουμε μάχη, οργανώνουμε πάλη σε κάθε κλάδο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, τον 21ο αιώνα.

Οπως είπε ο ποιητής: "Αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με το χέρια σου να σηκωθείς". Εμείς οι εργαζόμενοι μόνοι μας θα σηκωθούμε, με την οργάνωσή μας, τον αγώνα για τα δικά μας συμφέροντα, με σκληρή, ανυποχώρητη πάλη να επιβάλουμε το δίκιο μας.

Ολοι στον αγώνα, κλιμακώνουμε, συνεχίζουμε.

Σήμερα είναι μια νέα αρχή!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πείρα από την τελευταία απεργιακή μάχη(10/8/2017)
Οπλισμένοι με νέα πείρα, βλέπουμε με ευθύνη και αισιοδοξία τη χρονιά που έρχεται(28/12/2014)
Αγωνιστική ετοιμότητα για τη νέα ΣΣΕ(11/1/2013)
Πρωτοβουλίες αγωνιστικής δράσης ενάντια στην επίθεση(28/7/2012)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ