Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέα συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Υγείας

Την ομηρία που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, είτε ως εργολαβικοί είτε με τις συμβάσεις έργου, αναδεικνύουν με παρεμβάσεις τους τα σωματεία

Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας
Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας
Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, στις 13.00, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έχουν αποφασίσει σε Γενική Συνέλευση τη συμμετοχή τους και έχουν ορίσει προσυγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στα Επείγοντα.

«Δεν θα μείνουμε όμηροι των εργολάβων και της κυβέρνησης!», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο. Καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα από κοινού με άλλα σωματεία δημόσιων νοσοκομείων, τις Επιτροπές Αγώνα και τα κλαδικά σωματεία των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Τα αιτήματά του έχουν ως εξής: Εξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Καμία απόλυση - μονιμοποίηση των συναδέλφων εργολαβικών, επικουρικών κ.λπ. - μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις σημερινές ανάγκες. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - Καμία ανοχή στην απλήρωτη δουλειά - Να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα.

Στον Καιάδα η μητρότητα

Την απουσία ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων που σχετίζονται με την προστασία της μητρότητας στις εργαζόμενες με το καθεστώς της σύμβασης έργου καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες, εγκυμονούσες και μωρομάνες, που δουλεύουν ως «εργολάβοι του εαυτού τους» στην καθαριότητα και τη σίτιση, είναι τα παραδείγματα που αναφέρει το Σωματείο.

Πρώτο παράδειγμα, εργαζόμενη στην καθαριότητα που είναι αναγκασμένη να επιστρέψει στη δουλειά λίγες βδομάδες μετά τον τοκετό, αφού δεν δικαιούται ούτε την άδεια που χορηγείται στους μόνιμους υπαλλήλους των νοσοκομείων, αλλά ούτε και την εξάμηνη άδεια που παρέχει ο ΟΑΕΔ στις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα.

Δεύτερο «κρούσμα», η περίπτωση μιας εργαζόμενης με επαπειλούμενη εγκυμοσύνη, η οποία δεν μπορεί να πάρει άδεια και αναγκάζεται να δουλεύει. Με δεδομένο ότι η εργαζόμενη έχει εξαντλήσει τις 15 μέρες που δικαιολογεί στις περιπτώσεις αυτές το ασφαλιστικό ταμείο, η μόνη της επιλογή είναι να πάρει άδεια χωρίς αποδοχές. Ομως, το ενδεχόμενο αυτό ενέχει τον κίνδυνο το νοσοκομείο να καταγγείλει τη σύμβασή της, αφού η ίδια δεν θα εκτελεί το «έργο» που της έχει ανατεθεί. Στο φόντο αυτό, το Σωματείο αναφέρει πως ήδη μια έγκυος εργαζόμενη αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Αθλιες συνθήκες δουλειάς με κρατική «κάλυψη»

Τα προβλήματα, όπως εξηγεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, δεν περιορίζονται στις άδειες μητρότητας αλλά αφορούν συνολικά τις συνθήκες δουλειάς. «Στην καθαριότητα και τη σίτιση, η εντατικοποίηση και η παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων με την ανοχή του κράτους είναι καθημερινό φαινόμενο. Εξαιτίας του μειωμένου προϋπολογισμού, ο αριθμός των εργαζομένων που προσλήφθηκαν δεν επαρκεί για να καλύψει πλήρως τη λειτουργία του νοσοκομείου και τις ανάγκες των ασθενών», υπογραμμίζει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 8ωρο και να αμείβονται 6ωρο, να παίρνουν το 1 από τα 2 ρεπό που δικαιούνται, να καλύπτουν 2 με 3 πόστα.

«Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται παρά μόνο για το πώς θα μειώσει το κόστος αυτών των υπηρεσιών αδιαφορώντας για τους συναδέλφους και τις ανάγκες τους. Από την τρομοκρατία του εργολάβου, στις απολύσεις ή τα νέα δεσμά των ατομικών συμβάσεων. Αυτός είναι άλλωστε διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ που έχει προσυπογράψει και αυτή η κυβέρνηση: Διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο με ταυτόχρονα κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους!», καταλήγει το Σωματείο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org