Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Αρνητικό ρεκόρ για το Γενάρη στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων

Παγιώνεται το «προβάδισμα» των ευέλικτων σχέσεων εργασίας στις νέες προσλήψεις - Νέες επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών

Στην εργασιακή ζούγκλα, η οποία αντανακλάται και στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι εργαζόμενοι αντιτάσσουν την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα
Στην εργασιακή ζούγκλα, η οποία αντανακλάται και στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι εργαζόμενοι αντιτάσσουν την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα
Ρεκόρ αρνητικού ισοζυγίου στις ροές μισθωτής απασχόλησης καταγράφει το σύστημα «Εργάνη» για τον πρώτο μήνα του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος που δημοσιοποιήθηκαν χτες, οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας κατά το μήνα Γενάρη ξεπέρασαν τις 30.000, αριθμός - ρεκόρ για το συγκεκριμένο μήνα, για τα τελευταία 17 χρόνια που δίνονται τα σχετικά δεδομένα.

Επιπλέον και αυτόν το μήνα διατηρείται η τάση ισχυροποίησης της «ευελιξίας», με τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας να ξεπερνούν πάντα τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση.

Συγκεκριμένα, το μήνα Γενάρη έγιναν 126.501 προσλήψεις και 156.318 απολύσεις, που σημαίνει ότι χάθηκαν 29.817 θέσεις εργασίας. Μαζί με την απώλεια 1.664 θέσεων εργασίας, οι οποίες δηλώθηκαν σε χειρόγραφες καταστάσεις και όχι ηλεκτρονικά, το συνολικό αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων ανέρχεται σε 31.481 θέσεις απασχόλησης.

Το υπουργείο Εργασίας, με σχετικό δελτίο Τύπου, επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία αυτών των στοιχείων, αποδίδοντας το αρνητικό ισοζύγιο το Γενάρη στον παράγοντα της «εποχικότητας», με δεδομένο ότι σχεδόν πάντα το μήνα αυτό παρουσιάζεται αρνητικό ισοζύγιο. Μόνο που το νέο στοιχείο δεν αφορά την καταγραφή αρνητικού ισοζυγίου το συγκεκριμένο μήνα, αλλά το γεγονός ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο από το 2001. Χαρακτηριστικά, τα τρία προηγούμενα χρόνια, το αρνητικό ισοζύγιο το μήνα Γενάρη δεν ξεπερνούσε τις 10.000 θέσεις εργασίας, όμως το φετινό Γενάρη το αρνητικό ισοζύγιο τριπλασιάστηκε.

«Ευελιξία» και μειώσεις μισθών

Επιπλέον, και στις προσλήψεις που έγιναν τον περασμένο μήνα, η πλειοψηφία είναι με συμβάσεις με «ευέλικτες» σχέσης εργασίας. Ειδικότερα, από τις 126.512 νέες συμβάσεις μισθωτής απασχόλησης, μόλις το 46,49% (58.813 συμβάσεις) ήταν πλήρους απασχόλησης. Και εδώ βέβαια υποκρύπτεται υποαπασχόληση, καθώς ένα μέρος αυτών των προσλήψεων είναι ορισμένου χρόνου και άρα έχουν και αυτές ημερομηνία λήξης. Από τις υπόλοιπες συμβάσεις, το 38,96% (49.283 συμβάσεις) είναι μερικής απασχόλησης και το 14,55% (18.405 συμβάσεις) είναι εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή εργασία μερικών ημερών τη βδομάδα.

Συνολικά στο 13μηνο Γενάρης 2016 - Γενάρης 2017, στις νέες προσλήψεις που έγιναν μόνο το 45,33% ήταν πλήρους απασχόλησης. Το 40,04% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 14,63% ήταν εκ περιτροπής εργασία. Επιβεβαιώνεται δηλαδή η παγίωση της σχετικής τάσης, η οποία αποτυπώνει την εργασιακή ζούγκλα που έχει επιβληθεί προς όφελος του κεφαλαίου, με τις πλάτες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προκατόχων της. Μέσα σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες, διεξάγονται και τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο που επανέρχεται στην Αθήνα, για τις νέες αντεργατικές ανατροπές στις ομαδικές απολύσεις και στα υπόλοιπα ζητήματα των Εργασιακών, για να έχει ακόμα πιο λυμένα τα χέρια του το μεγάλο κεφάλαιο...

Σύμφωνα τέλος με τα στοιχεία της «Εργάνη», τον περασμένο μήνα κατατέθηκαν 6 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες προβλέπουν μεσοσταθμική μείωση μισθών κατά 4,65% και ακόμα 12 επιχειρησιακές συμβάσεις χωρίς μεταβολή στους μισθούς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org