Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Αναλυτικό ρεπορτάζ από τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν χτες σε όλη τη χώρα μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ

-- Λιμάνια - Διαμετακόμιση: Ειδικές Οικονομικές Ζώνες για τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου προωθούν «χέρι - χέρι» η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα

-- ΟΓΕ: Καμπάνια για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, τη μητρότητα και τον ελεύθερο χρόνο

ΛΙΜΑΝΙΑ - ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ
Προωθούνται Ειδικές Οικονομικές Ζώνες για τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου

«Ζώνες» με ειδικό καθεστώς ασυλίας πρόσθετων παροχών για τα μονοπώλια και παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους

Η υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων είναι χαρακτηριστική για την αντιλαϊκή στρατηγική τους σύγκλιση

Eurokinissi

Η υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων είναι χαρακτηριστική για την αντιλαϊκή στρατηγική τους σύγκλιση
Τη μετατροπή όλης της λιμενικής λεκάνης, από τα ναυπηγεία (Ελευσίνα και Ασπρόπυργο) έως την Ακτή Ξαβέρη, τον προβλήτα δηλαδή της κρουαζιέρας, σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα εργασιακά δικαιώματα προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Πρόκειται για τις περιβόητες «ελεύθερες ζώνες», οι οποίες αποτελούν κρατική παρέμβαση, στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκεται η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων - επενδύσεων στη βάση ενός ειδικού καθεστώτος ασυλίας και παροχών στους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν σε αυτές τις «ζώνες». Ανάμεσα σε άλλα, το δέλεαρ που προσφέρεται στο μεγάλο κεφάλαιο είναι η απουσία κανόνων για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης, η ιδιαίτερα χαμηλή φορολόγηση ή η πλήρης φοροαπαλλαγή των κερδών, η απαλλαγή από ΦΠΑ στις συναλλαγές και, το κυριότερο, η δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους ακόμα πιο άγρια, επιβάλλοντας καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, καταβαραθρώνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης, για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η «περιοχή» που ετοιμάζεται να «χτυπήσει» η κυβέρνηση δεν είναι τυχαία. Η μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο είναι από τους βασικούς στόχους της ελληνικής αστικής τάξης, για την αναβάθμιση της θέσης της - στόχος που διαπλέκεται με τους εντεινόμενους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή - και όλη αυτή η παραλιακή λεκάνη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του στόχου.

Εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, με τρεις Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων (containers), συνδεδεμένο με σιδηρόδρομο, μεγάλους οδικούς άξονες και με εμπορευματικό κέντρο (Θριάσιο), βρίσκονται δύο μεγάλα ναυπηγεία και ναυπηγοεπισκευαστική βάση, αλλά και η βάση για την κρουαζιέρα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταλήγουν εκεί αγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Εκεί δραστηριοποιούνται μερικοί από τους μεγαλύτερους μονοπωλιακούς ομίλους διεθνώς. Π.χ. η «Cosco» σε ό,τι αφορά τα εμπορευματοκιβώτια (η οποία έχει ναυλώσει για τη μεταφορά των containers της, πλοία Ελλήνων εφοπλιστών, όπως του ομίλου Κωνσταντακόπουλου κ.ά.), ή «Carnival» όσον αφορά την κρουαζιέρα, γερμανοαραβικά μονοπώλια («Thyssen Krupp» και ADM) όσον αφορά τα ναυπηγεία, ενώ υπό ιδιωτικοποίηση είναι το τεράστιο εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου και πάει λέγοντας.

Καθαρίζουν τη διαμετακόμιση από εργασιακά δικαιώματα

Για τη διαμόρφωση ακόμα πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος, για την παραπέρα προσέλκυση επενδύσεων στη διαμετακόμιση, που σημαίνει νέες δυνατότητες για κερδοφόρες δραστηριότητες και συμφωνίες για την ελληνική αστική τάξη, έρχεται η κυβέρνηση και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων «πέρασε» από τη Βουλή νόμο για τη διαμόρφωση Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Ξηράς, από το οποίο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι (χειριστές φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων, λιμενεργάτες κ.ά.) του λιμανιού του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και των άλλων λιμανιών της χώρας που είναι ανώνυμες εταιρείες, καθώς και των διαμετακομιστικών κέντρα (logistics)!

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον ειδικό αγορητή του Κόμματος να αναδεικνύει το γεγονός ότι από το Μητρώο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στα μεγάλα λιμάνια και τα διαμετακομιστικά κέντρα, σημαίνει πρακτικά ότι τα λιμάνια και η διαμετακόμιση μετατρέπονται σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, αφού:

-- Οι εργαζόμενοι δεν θα είναι «πιστοποιημένοι». «Ποιος θα εξασφαλίζει την ασφάλεια του εργαζόμενου και ποιος θα έχει την εποπτεία; Ο εργοδότης, δηλαδή η COSCO, οι ανώνυμες εταιρείες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι;» ανέφερε.

-- Δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να μην καθορίζει με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους κανονισμούς διεξαγωγής φορτοεκφορτωτικών εργασιών.

-- Διευκολύνεται με τον τρόπο αυτό η εργοδοσία να εφαρμόσει τέτοιο καθεστώς στους εργαζόμενους του ΟΛΠ μετά τη λήξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που είναι σε ισχύ μέχρι το Μάη του 2017, αλλά και στους εργαζόμενους του ΟΛΘ.

-- Με την εξαίρεση, οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ δεν θα εντάσσονται πλέον στα ΒΑΕ, αφού η νομοθεσία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ προβλέπει την ένταξη των πιστοποιημένων φορτοεκφορτωτών.

-- Δεν θα ισχύουν τα μέτρα πρόληψης, υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της υγείας για τους φορτοεκφορτωτές που προβλέπεται από το ΣΕΠΕ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην εργοδοσία με έναν μονομερή κανονισμό εργασίας να καθορίσει όλα τα παραπάνω.

Ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι «εδώ η επιδίωξή σας είναι τα λιμάνια, με το σύνολο της δραστηριότητάς τους στη ναυτιλία, στη λιμενεργασία, στη ναυπηγοεπισκευή, να αποτελούν οικονομικές ζώνες, χωρίς κανένα εργατικό, ασφαλιστικό, συνδικαλιστικό δικαίωμα και με ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην COSCO».

Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου

Η επιχείρηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη διαμόρφωση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη διαμετακόμιση, μέρος της οποίας είναι βέβαια και οι θαλάσσιες μεταφορές, είναι συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, τον Σεπτέμβρη του 2014, ο πρωθυπουργός της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, Αντ. Σαμαράς, είχε αναλάβει προσωπική δέσμευση από το βήμα της 79ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία ΕΟΖ «προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιχειρηματική μετανάστευση», ενώ «τρέχουν» προγράμματα για ΕΟΖ σε Θράκη και αλλού.

Ακόμα νωρίτερα, το 2011, πρόταση για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ελλάδα είχε τεθεί και από την τότε κυβέρνηση, την οποία υπέγραφε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικά για τον Πειραιά, είναι απανωτά τα άρθρα του οικονομικού και ναυτιλιακού Τύπου μέσα από τα οποία εκφράζονται τμήματα του κεφαλαίου, τα οποία πιέζουν στη διαμόρφωση «επιτέλους» τέτοιων ζωνών, αναφέροντας (π.χ. στο «ΧΡΗΜΑ») ότι «θα μπορούσε να γίνει ο Πειραιάς μια "ειδική οικονομική ζώνη" που θα προσφέρει στο διεθνές - κυρίως στο ελληνικό - εφοπλιστικό κεφάλαιο το επιχειρηματικό, φορολογικό, θεσμικό περιβάλλον που απολαμβάνουν σήμερα στο Λονδίνο και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα».

Αντίστοιχα, το «να δημιουργηθούν Ειδικές Οικονομικές Ζώνες για την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα», προκειμένου να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, προτείνεται και από το γερμανικό κεφάλαιο, μέσω του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, το οποίο δημοσίευσε σχετική μελέτη τον περασμένο Νοέμβρη.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψηφίστηκε επίσης από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι...

Η αντιλαϊκή τεχνογνωσία για την κλιμάκωση της επίθεσης...

Αντιλαϊκή τεχνογνωσία άλλωστε υπάρχει, αφού και στην Ελλάδα, η δημιουργία ειδικών ζωνών, με την έννοια της διαμόρφωσης τέτοιων ειδικών καθεστώτων για τα κέρδη του κεφαλαίου, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Ηδη π.χ. τα ποντοπόρα πλοία αποτελούν ουσιαστικά μια Ειδική Οικονομική Ζώνη από το 1953, με το νόμο 2687, περί εισαγωγής και προστασίας κεφαλαίων και επενδύσεων στη χώρα μας, τον οποίο διαφύλαξαν όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις και συνεχίζει να διαφυλάττει και η σημερινή ως «κόρη οφθαλμού». Πρόκειται για νόμο που έχει συνταγματική ισχύ και με τους ειδικούς «όρους» που περιέχει, όλοι «κατά παρέκκλιση» του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, έχει θεμελιώσει το δουλεμπόριο σε βάρος των ναυτεργατών. Με βάση το νόμο αυτό, στα ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία, μόνο 3 έως 5 (ανάλογα με τη χωρητικότητα του πλοίου) είναι οι ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα. Οι υπόλοιποι είναι σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, των οποίων ο μισθός καθορίζεται από το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχει υπογράψει η πλοιοκτήτρια εταιρεία με τους ναυτικούς πράκτορες, δηλαδή τους δουλέμπορους.

Τώρα ήρθε η ώρα για το κεφάλαιο να επεκτείνει τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και στη στεριά. Αλλωστε, με βάση τον ίδιο νόμο του 1953 έγινε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά το 2009 και η παράδοση της προβλήτας ΙΙ στον μονοπωλιακό όμιλο της «Cosco», από τις τότε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με βάση αυτόν ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σήμερα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (πώληση και του 65% των μετοχών του ΟΛΠ). Με τον ίδιο νόμο έγινε και η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στον μονοπωλιακό όμιλο «Fraport» και έπεται συνέχεια...

Συλλαλητήρια σε άλλες πόλεις σήμερα και αύριο
Σήμερα, Τετάρτη

Ελασσόνα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 7 μ.μ., Εύδηλος (Κατσούλειο)

Καρδίτσα, 6 μ.μ., Δημοτική Αγορά

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 6 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Αύριο, Πέμπτη

Αμφισσα, 7 μ.μ., πλατεία Λαού

Αρτα, 6.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Γιάννενα, 6.30 μ.μ., δημαρχείο

Σύσκεψη σωματείων αύριο για την κλιμάκωση της δράσης

Κάλεσμα από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Αμέσως μετά τα συλλαλητήρια, αύριο Πέμπτη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σωματεία και συνδικαλιστές της Αττικής σε σύσκεψη στις 6.30 μ.μ., στο «Athens Ledra» (Συγγρού 155), με θέμα την οργάνωση και την κλιμάκωση της δράσης τους μέχρι την 1η Μάη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα, στην πάλη, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Στο χτεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Την ώρα που η κυβέρνηση γράφει, σκηνοθετεί και παίζει ταυτόχρονα σε αυτό το νέο επεισόδιο του σίριαλ - του χιλιοπαιγμένου σίριαλ - εξαπάτησης του ελληνικού λαού, εμείς βρισκόμαστε εδώ, στον αγώνα, μπροστά με την εργατική τάξη, το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα, για να βροντοφωνάξουμε δεν πάει άλλο, δεν αντέχει ο λαός μας νέα μέτρα ενάντια στο εισόδημά του, ενάντια στην ίδια τη ζωή τη δικιά του και των παιδιών του. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, στον αγώνα, στην πάλη, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να μπορέσει να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος για εμάς, για τα παιδιά μας, για το σύνολο του ελληνικού λαού».

Οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης με στόχο να δοθεί μαζική απεργιακή απάντηση

Αποσπάσματα από την ομιλία του Παναγιώτη Κατάρα στο χτεσινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια

Κάλεσμα οργάνωσης και ανόδου των αγώνων με κλιμάκωση της πάλης, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, ενάντια στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, απηύθυνε από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης στην Ομόνοια ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου.

Αναφερόμενος αρχικά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, τόνισε ότι θα έρθουν να προστεθούν σε αυτά που ήδη εφαρμόζονται και έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση εργαζόμενους και συνταξιούχους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως πρόκειται για μέτρα που «αφαιμάζουν τον εργαζόμενο λαό για να ταΐζουν τα μονοπώλια και τους καπιταλιστές».

Αυτή η επίθεση, συνέχισε, «δεν έχει τέλος αν δεν βάλουμε τέλος εμείς σε αυτή με τη δύναμη της οργάνωσης, της ενότητας της εργατικής τάξης και με σχέδιο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εκμετάλλευσης.

Να βάλουμε τέρμα στη λογική που καλλιεργείται για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων. Είναι η λογική της υποταγής και δουλεύεται από την εργοδοσία και τους ανθρώπους της, τις πολιτικές δυνάμεις που τους υπηρετούν. Είναι ξένη και εχθρική λογική για τα δικά μας συμφέροντα.

Να σκεφτούμε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν υπήρχε η αντίσταση, οι αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Να σκεφτούμε επίσης ότι για μας άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Τη λογική της ανάθεσης της λύσης σε πολιτικούς εργολάβους που από πάνω και με το λαό στη γωνία θα έδινε ανακούφιση, τη δοκίμασε ο λαός μας πρόσφατα και είδαμε το αποτέλεσμα.

Υπάρχει και σημερινή πείρα, ότι σε πολλούς χώρους δουλειάς που οι εργαζόμενοι οργανωμένα πάλεψαν, απέτρεψαν αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας, είχαν επιτυχίες και αποτέλεσμα αντίστοιχα με τη μαζικότητα του αγώνα, την αντοχή και την αλληλεγγύη του κλάδου, τον προσανατολισμό της πάλης τους.

Χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με τις στάσεις εργασίας των εργαζομένων για την υπογραφή σύμβασης, τις καθαρίστριες στο ΕΜΠ που έκαναν απεργία ενάντια στις μειώσεις των μισθών, τους εργολαβικούς εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, στη ΛΑΡΚΟ, στο ξενοδοχείο "ATHENS LEDRΑ", στον "Καρυπίδη" και αλλού.

Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών στα μπλόκα, στα χωριά και τις πόλεις, που κορυφώθηκαν με το συλλαλητήριο της περασμένης Τρίτης στην Ομόνοια, μαζί με εργάτες και αυτοαπασχολούμενους.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο δρόμο του αγώνα συγκεντρώνουμε δυνάμεις, φτιάχνουμε συνειδήσεις και προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, για αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

Υπάρχουν και ορισμένοι που κουνάνε το δάχτυλο στο ΠΑΜΕ και γράφουν κριτική στον υπολογιστή τους, από τα ζεστά του σπιτιού τους. Μάλιστα, έγραφαν ότι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ γίνεται κατόπιν εορτής. Σήμερα παίρνουν απάντηση από τις ίδιες τις εξελίξεις. Φυσικά θα αλλάξουν τροπάρι. Κάτι άλλο θα βρουν. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

Τα σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα, οι συνδικαλιστές που αποτελούν το ΠΑΜΕ είναι εδώ, τη στιγμή που πρέπει, για να δοθεί το μήνυμα της οργάνωσης του αγώνα, για να υπάρχει άμεση απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Οι επικριτές του καναπέ απουσιάζουν για ακόμα μια φορά.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, δίνουμε μάχη για τις σύγχρονες ανάγκες μας

Σήμερα από το συλλαλητήριό μας απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης και ανόδου των αγώνων, κλιμάκωσης της πάλης με επίκεντρο το χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο με συντονισμό και αλληλεγγύη σε κάθε πόλη και πανελλαδικά. Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα, ενημέρωσης και προετοιμασίας των εργαζομένων μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με στόχο να δοθεί μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση. Για να υπάρχει κλιμάκωση με απεργιακό μέτωπο, οι συνθήκες απαιτούν σκληρή πάλη, απόφαση και θέληση για δράση.

Απευθύνουμε κάλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες και η ενεργή συμμετοχή, για να ηττηθεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας και της συναίνεσης στο κίνημα, η γραμμή αυτή που έχει ενταφιάσει δικαιώματα και κατακτήσεις. Για την ανασύνταξη του κινήματος μέσα από το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ.

Να τελειώνουμε μια και καλή με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Αυτούς που έφεραν τις απαιτήσεις των εργοδοτών στα σωματεία, που έβαλαν τους εργαζόμενους να υπηρετούν ξένα συμφέροντα υιοθετώντας τις θεωρίες τους. Σήμερα αυτοί οι ίδιοι ξανά δίνουν χρόνο και χώρο στην κυβέρνηση, βάζουν εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων, καλλιεργούν την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία και καλούν σε στοίχιση και συναίνεση με τους σκοπούς της εργοδοσίας.

Εμείς απαιτούμε, μαζί με πάνω από 570 Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, την επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ, 13η και 14η σύνταξη.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Δίνουμε μάχη, οργανώνουμε πάλη σε κάθε κλάδο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, τον 21ο αιώνα.

Οπως είπε ο ποιητής: "Αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με το χέρια σου να σηκωθείς". Εμείς οι εργαζόμενοι μόνοι μας θα σηκωθούμε, με την οργάνωσή μας, τον αγώνα για τα δικά μας συμφέροντα, με σκληρή, ανυποχώρητη πάλη να επιβάλουμε το δίκιο μας.

Ολοι στον αγώνα, κλιμακώνουμε, συνεχίζουμε.

Σήμερα είναι μια νέα αρχή!».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Αμεση, μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή κλιμάκωση

Χιλιάδες εργαζομένων και λαού συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα μετά το κάλεσμα του ΠΑΜΕ

ΟΜΟΝΟΙΑ
ΟΜΟΝΟΙΑ
Με συνθήματα όπως «Μέτρα και "αντίμετρα" τσακίζουν τη ζωή μας - Οργάνωση κι αγώνας η επιλογή μας» και «Εργάτη δείξε τη δύναμή σου, αγωνίσου τώρα για τη ζωή σου», χιλιάδες εργαζομένων και λαού σε όλη τη χώρα έδωσαν χτες άμεση μαχητική απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούν κυβέρνηση και κουαρτέτο προς όφελος του κεφαλαίου, όπως επιβεβαιώθηκε και με τα όσα συμφώνησαν στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ, τόσο για τα «προαπαιτούμενα» της δεύτερης «αξιολόγησης», όσο για το νέο πακέτο μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων, το οποίο θα νομοθετηθεί άμεσα για την περίοδο μετά την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, με τη μαζική τους συμμετοχή στα χτεσινά συλλαλητήρια - τα οποία συνεχίζονται σήμερα και αύριο σε άλλες πόλεις - έκαναν καθαρό πως οι κινητοποιήσεις αυτές είναι μόνο η αρχή. Από σήμερα μέσα στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, εντείνεται η μάχη για την ενημέρωση και την οργάνωση των εργαζομένων, για την κλιμάκωση της πάλης, με στόχο να δοθεί μαζική απεργιακή απάντηση στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, να ενισχυθεί η πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί ήδη αύριο σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στην Αττική, για την κλιμάκωση της πάλης.

Στην Αθήνα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με ένα μαζικό συλλαλητήριο που γέμισε την οδό Σταδίου και δεκάδες μπλοκ που διαδήλωσαν από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, τα σωματεία και οι φορείς της Αθήνας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, απάντησαν στη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα πως απορρίπτουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη τσακίζουν τη ζωή τους. «Αγώνας για δουλειά με αξιοπρέπεια - ζωή με δικαιώματα», ήταν το σύνθημα που αντέταξαν.

«Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Δεν πρόκειται να δεχτούμε όλα αυτά τα μέτρα που η κυβέρνηση φέρνει τώρα με την αξιολόγηση», τόνισε σε δήλωσή του από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Και πρόσθεσε: «Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι η κυβέρνηση, η μεγαλοεργοδοσία και η ΕΕ: Προχωράμε συντονίζοντας τον αγώνα, κάνουμε κάλεσμα στην εργατική τάξη να οργανωθεί και να απαιτήσει τη ζωή της. Να απαιτήσει όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν κατώτερο μισθό 751 ευρώ, όλοι να έχουν Κοινωνική Ασφάλιση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, να έχουν ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Αυτή είναι η απαίτησή μας και αυτό θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, μπροστά στους νέους αγώνες και τις κινητοποιήσεις που έτσι κι αλλιώς το ΠΑΜΕ θα οργανώσει το επόμενο διάστημα».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στη συγκέντρωση στην Ομόνοια μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Παναγιώτης Κατάρας (βλ. δίπλα αποσπάσματα από την ομιλία).

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές με τα πανό τους γέμισαν τη Σταδίου, φτάνοντας με πορεία και συνθήματα μέχρι το Σύνταγμα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η ΠΑΣΕΒΕ.

«Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά». Το σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης συνόψισε τη μάχη που δίνουν αυτή την περίοδο οι εργολαβικοί εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς. Ανάμεσα σε αυτούς οι καθαρίστριες στο Πολυτεχνείο, που συμμετείχαν με το πανό τους στην κινητοποίηση. Εχοντας συμπληρώσει ήδη τέσσερις μέρες απεργίας, συνεχίζουν με νέα 48ωρη που ξεκινά σήμερα. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να πληρωθούμε κανονικά χωρίς περικοπές το μισθό μας. Κι όχι μόνο το μισθό, αλλά και τα Δώρα και τα επιδόματα που δεν μας δίνει κανονικά η εργοδοσία», λένε.

Πίσω από το πανό του κλαδικού τους σωματείου, του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, διαδήλωσαν και οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra», επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν να παλεύουν για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟΥ
Στη συγκέντρωση συμμετείχε, επίσης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα, αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρό της, Βαλεντίν Πάτσο (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Περού) και τρία μέλη της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, τους Λευτέρη Γεωργιάδη (ΠΕΟ Κύπρου), Οζι Γουάργουικ (Ομοσπονδία Εργαζομένων Πετρελαίου Τρινιντάντ και Τομπάγκο) και Μοχάρ Μανσουάρ (Ομοσπονδία Δημοσίου ΝΕΦΟΝ Νεπάλ).

Σημαντικό, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι στο συλλαλητήριο της Αθήνας συμμετείχαν και σωματεία τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο ΠΑΜΕ, αλλά ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό του κάλεσμα. Μεταξύ αυτών, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Εργαζομένων στην «ΙΝΤΡΑΚΟΜ», το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ.

Στον Πειραιά

Την ίδια ώρα με την Αθήνα, εκατοντάδες εργαζόμενοι πορεύτηκαν στους δρόμους του Πειραιά, πίσω από το πανό του ΠΑΜΕ, σωματείων, όπως του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», των Καθαριστριών Πειραιά, των Λαϊκών Επιτροπών Κερατσινίου, Κορυδαλλού κ.ά.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη μίλησε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών. Χαιρετισμό απηύθυνε η Νίκη Κυριαζή, εκπαιδευτικός, η οποία αναφέρθηκε στα προσφυγόπουλα που από τη φωτιά του πολέμου και τη φρίκη της προσφυγιάς έφτασαν στα σχολεία του Πειραιά, σήκωσαν το βλέμμα τους και χαμογέλασαν στους συμμαθητές τους που τους υποδέχτηκαν και στους εργάτες που τους χειροκροτούσαν.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζικό και μαχητικό ήταν το χτεσινό συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη, με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, ανέργους και συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους να διαδηλώνουν ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, πλάι στα ταξικά σωματεία, πήραν τη θέση τους και νέες δυνάμεις. Μπροστά βρέθηκαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι συμβασιούχοι στους δήμους, που δίνουν τη μάχη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Εκεί ήταν και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» που συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα για τα δεδουλευμένα τους και τις θέσεις εργασίας, αγρότες που έδωσαν τη μάχη τους στα μπλόκα.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων «Κόκα Κόλα 3Ε» Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΠ, η Γεύση Κακουλίδου, πρόεδρος Σωματείου Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, και η Ελλάδα Κελασίδου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην υπόλοιπη χώρα

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν, χτες επίσης, σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Μεταξύ αυτών:

Στην Πάτρα, η κινητοποίηση έγινε στην πλατεία Γεωργίου μετά από κάλεσμα σωματείων, φορέων και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Βασιλείου, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού. Μετά τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Καλαμάτα, εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σπύρος Νικολόπουλος, εκ μέρους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, ο οποίος επισήμανε την αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα των αγροτών, καθώς και της κοινής εργατικής - λαϊκής πάλης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Π. Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο στη Χαλκίδα. Την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Σπύρος Λοξός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Νηρέας» και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του κέντρου και ολοκληρώθηκε στη συνοικία της Νεάπολης.

Στη Θήβα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θοδωρής Λιαμπότης, εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Καβάλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας με κεντρικό ομιλητή τον Ν. Κωνσταντάκη, αντιπρόεδρο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων και εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη Ρόδο, με πρωτοβουλία των τριών επιχειρησιακών σωματείων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» - «Paradise Village», «Mira Mare» και «Sheraton», πραγματοποιήθηκε χτες συγκέντρωση στην Ενωση Ξενοδόχων, με τη συμμετοχή και άλλων σωματείων, της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ και της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν ΣΣΕ με αυξήσεις, η οποία να καλύπτει τις απώλειες των χρόνων της κρίσης και να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ενωσης Ξενοδόχων, θέτοντας τα αιτήματα των σωματείων. Με το τέλος της συνάντησης, η αντιπροσωπεία κάλεσε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ, με πάλη και για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο κλαδικό Σωματείο, η πλειοψηφία του οποίου διαπραγματεύεται μακριά και κρυφά από τους εργαζόμενους.

Στη Θεσσαλία, όπου τα περισσότερα συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα, κινητοποίηση έγινε χτες στο Βόλο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμπάνια για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, τη μητρότητα, τον ελεύθερο χρόνο

Το εξώφυλλο του πρόσφατου Δελτίου της ΟΓΕ, που είναι αφιερωμένο στην καμπάνια
Το εξώφυλλο του πρόσφατου Δελτίου της ΟΓΕ, που είναι αφιερωμένο στην καμπάνια
Τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, τη μητρότητα και τον ελεύθερο χρόνο θέτει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στο επίκεντρο της καμπάνιας που ξεκινά.

«Παλεύουμε μαζί για δημιουργική ζωή, με δικαιώματα στην εργασία και στη μητρότητα» είναι το σύνθημα της καμπάνιας, το οποίο αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, την Κυριακή 12/2.

Μέσα από το τρίπτυχο εργασία - μητρότητα - ελεύθερος χρόνος, η ΟΓΕ επιδιώκει να αναδείξει όλες τις σύγχρονες πλευρές της ανισοτιμίας, να προβάλει τα αιτήματα που διεκδικεί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών. Στόχος της ΟΓΕ είναι και μέσα από τη δραστηριότητα που σχεδιάζει, να συμβάλει στην ανάδειξη της σημασίας της συλλογικής δράσης στη συνείδηση περισσότερων γυναικών, να μετρήσει συγκεκριμένα βήματα στη συμμετοχή στους γυναικείους Συλλόγους και Ομάδες, στα εργατικά σωματεία, στις Ενώσεις αυταπασχολουμένων, στους Αγροτικούς Συλλόγους.

Η ΟΓΕ θα ξεκινήσει την καμπάνια την Τετάρτη 1 Μάρτη, με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Τα σύγχρονα δικαιώματα...

Στην απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ σκιαγραφεί τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών ως εξής:

«Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να εξασφαλίσει μια μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις γυναίκες, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτή η πρόοδος μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά, ενώ ταυτόχρονα θα συμμετέχουμε και στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Αυτή η πρόοδος μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να φέρνουμε στον κόσμο υγιή παιδιά, να καλύψει τις δικές μας ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες της οικογένειας, των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών.

Το δικαίωμα των γυναικών στη δουλειά, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά, να γίνει πραγματικότητα με τη γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, την κατοχύρωση σύγχρονων εργατικών δικαιωμάτων, τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών για τις ανάγκες της οικογένειας, των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της. Η ολόπλευρη και ουσιαστική προστασία της μητρότητας σημαίνει κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών της γυναίκας κατά την εμβρυική, τη βρεφική, την παιδική, την εφηβική, την ενήλικη φάση της ζωής της, και όχι περιορισμένα μόνο στην περίοδο της εγκυμοσύνης, της γέννας και του θηλασμού».

...και οι προϋποθέσεις για να γίνουν πράξη

Παράλληλα, η ΟΓΕ αναδεικνύει τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να γίνουν οι παραπάνω δυνατότητες πραγματικότητα:

«Ο συνδυασμός της μητρότητας και της εργασίας χωρίς αντιφάσεις μπορεί να γίνει πράξη στο πλαίσιο μιας κοινωνίας όπου η προστασία της μητρότητας και η στήριξη της λαϊκής οικογένειας δε θα λογίζονται ως κόστος που περιορίζει τα κέρδη, αλλά ως κοινωνική ανάγκη που θα πρέπει να ικανοποιείται σε ανώτερο διαρκώς βαθμό. Σε μια κοινωνία στην οποία η εργασία των γυναικών δε θα αποτελεί εφεδρεία για την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά η συμμετοχή τους στην κοινωνική παραγωγή θα γίνεται με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας, και η αύξηση του κοινωνικού πλούτου θα μεταφράζεται σε βελτίωση της ζωής των ίδιων των γυναικών και των οικογενειών τους. Αυτές είναι οι οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για να κατακτήσουμε την ισοτιμία και χειραφέτησή μας».

Στον αντίποδα των δυνατοτήτων της σημερινής εποχής, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει. «Αντί για όλα αυτά, οι γυναίκες στη χώρα μας τον 21ο αιώνα αντιμετωπίζουν μια εργασιακή ζούγκλα», σημειώνει η ΟΓΕ και εξηγεί: «Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι κουμάντο στην οικονομία κάνουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και οι μεγαλέμποροι. Ολοι αυτοί που θέλουν ν' αυξάνουν τα κέρδη τους και να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις τους, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες και την εργαζόμενη νεολαία. Να καθιστούν την προστασία της μητρότητας ατομική - οικογενειακή υπόθεση, πεδίο κερδοφορίας και πανάκριβο εμπόρευμα, όπως και τον ελεύθερο χρόνο, που είναι είτε ανύπαρκτος, είτε ψευδεπίγραφος».

Πείρα και σκέψεις για τα επόμενα βήματα

Το πρόγραμμα δράσης και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει κάθε Σύλλογος και Ομάδα στο πλαίσιο της καμπάνιας, θα αποφασιστούν σε συνελεύσεις και συσκέψεις που οργανώνονται το επόμενο διάστημα. Εκεί θα συζητηθούν το περιεχόμενο της καμπάνιας, οι ιδέες για να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες μέσα από εξορμήσεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, πολύμορφες πρωτοβουλίες. Ηδη η συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Το πρώτο βήμα στην οργάνωση της δουλειάς αυτής, όπως τόνισαν πολλά μέλη του ΔΣ, είναι η «χαρτογράφηση» της περιοχής μέσα στην οποία δρα κάθε Σύλλογος και Ομάδα: Χώροι δουλειάς που συγκεντρώνουν πολλές μισθωτές, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες δομές Υγείας, παιδικές χαρές και πλατείες, δεν λείπουν από το σχέδιο δράσης. Στον προσανατολισμό της η ΟΓΕ έχει συμπεριλάβει την οργάνωση κοινών πρωτοβουλιών με σωματεία, Ενώσεις ΕΒΕ, Αγροτικούς Συλλόγους, Ενώσεις Γονέων, όπου υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν είναι η οργάνωση εκδηλώσεων μέσα σε σχολές, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά και σε σχολές Κατάρτισης όπως σχεδιάζουν οι δυνάμεις της ΟΓΕ στη Χαλκίδα.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες έχουν στραμμένη την προσοχή τους ιδιαίτερα στα αγωνιστικά «μέτωπα» που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη ή που ενδεχομένως προκύψουν το επόμενο διάστημα. Π.χ. ο Σύλλογος της Καλλιθέας που απευθύνεται σταθερά στις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», είτε με την παρουσία του στις κινητοποιήσεις τους, είτε καλώντας τες στις δικές τους πρωτοβουλίες, θα αξιοποιήσει την καμπάνια για να διευρύνει τη συζήτηση και την κοινή δράση με τις εργαζόμενες αυτές. Αντίστοιχα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, που έχουν στηρίξει τα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών, θα εντάξουν στη δράση τους τη συζήτηση με τις αγρότισσες, τόσο για τα προβλήματά τους, όσο και για την ανάγκη να παλέψουν μέσα από τους αγροτικούς και τους γυναικείους Συλλόγους.

Οσον αφορά την κοινή δράση με σωματεία και Συλλόγους Γονέων, αξιοσημείωτη είναι και η πρωτοβουλία του Συλλόγου της Νίκαιας. Ο Σύλλογος σχεδιάζει πρωτοβουλίες για το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής και απευθύνει κάλεσμα στους Συλλόγους Γονέων των σχολείων της περιοχής.

Τεντωμένες έχουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες τις κεραίες τους για τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα στους χώρους δουλειάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ομάδα στη Ρόδο που έχει σταθερή συνεργασία με επιχειρησιακά σωματεία σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπου οι εργαζόμενες, Ελληνίδες και μετανάστριες, τσακίζονται από την εντατικοποίηση της εργασίας και την απληρωσιά. Η Ομάδα δεν γνωρίζει απλώς τα προβλήματα, αλλά τις προηγούμενες μέρες στήριξε την κινητοποίηση ενός επιχειρησιακού σωματείου ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις.

Από τις τοποθετήσεις στη συνεδρίαση του ΔΣ αναδείχτηκε η ανάγκη να μη χάνεται από το οπτικό πεδίο των Συλλόγων και των Ομάδων ότι στις γυναίκες δεν απευθύνονται μόνο οι δυνάμεις της ΟΓΕ. Από τις ομάδες δημόσιου θηλασμού, μέχρι τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν Επιτροπές Ισότητας σε δήμους και περιφέρειες, είναι ευρύ το φάσμα των οργανώσεων και των δράσεων που στοχεύουν στις γυναίκες. Η ΟΓΕ πρέπει να λαμβάνει τη δραστηριότητα αυτή υπόψη, προκειμένου να είναι πιο στοχευμένη η παρέμβασή της γύρω από μια σειρά κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο των σύγχρονων μορφών της γυναικείας ανισοτιμίας.

Στην προσπάθεια, τέλος, η καμπάνια να αποκτήσει χαρακτηριστικά πολύμορφης δραστηριότητας, συμβάλλουν οι ιδέες για κινητοποιήσεις σε δήμους και περιφέρειες, αναδεικνύοντας την έλλειψη κρατικών υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις.

Τα αιτήματα

-- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

-- Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

-- Αδεια κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.

-- Αδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα.

-- Στη συνέχεια διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο, με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.

-- Αδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ.

-- Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.

-- Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος. Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

-- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία.

-- Ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού. Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με κρατικές και δωρεάν κατασκηνώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ