Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12660

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός με καθαρό μυαλό να αποφασίσει τη συμπόρευση με το ΚΚΕ

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην κρατική τηλεόραση


ΣΕΛ.  6   -   7
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Πρόθυμη στα σχέδια του ΝΑΤΟ με επικίνδυνες προτάσεις

Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια συμμετείχε ο υπουργός Αμυνας


ΣΕΛ.  10

Τσεκουρώνουν αφορολόγητο, συντάξεις, Εργασιακά. Απαντάμε με τα σημερινά συλλαλητήρια

Στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε δεκάδες ακόμα πόλεις

  • Με συμφωνία «επί της αρχής» γύρω από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, και μάλιστα σε συνδυασμό με τα μνημόνια της «επόμενης μέρας», ολοκληρώθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.
  • Αιχμή της συμφωνίας, που θα εξειδικευτεί από τα τεχνικά κλιμάκια, είναι η άμεση νομοθέτηση μέτρων για την απογείωση της φοροληστείας του λαού, νέες δραστικές περικοπές στο ύψος των σημερινών συντάξεων, ενώ δρομολογούνται και τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά.
  • Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνουν σήμερα μια πρώτη απάντηση με τα δεκάδες συλλαλητήρια που οργανώνουν σε όλη τη χώρα. Καλούν, επίσης, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
  • ΚΚΕ: Ολα όσα διαρρέει η κυβέρνηση για «μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος» και «αντισταθμιστικά μέτρα» είναι μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, μόνο που δεν πείθει πια κανέναν.

ΣΕΛ.  3,    4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μη λείψει κανείς!

Δεν θα γίνουμε θεατές στην εξαθλίωσή μας! Οι εξελίξεις στο χτεσινό Γιούρογκρουπ έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανάγκη αυτό το σύνθημα - προτροπή, με το οποίο ξεκινούσε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στα σημερινά συλλαλητήρια, να ακουστεί δυνατά από χιλιάδες εργαζομένων και λαού, στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται σήμερα σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Απέναντι στην προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης και διαφόρων επιτελείων να πείσουν το λαό ότι πρέπει να... πανηγυρίζει για το «ξεμπλοκάρισμα» των αντιλαϊκών παζαριών για την «αξιολόγηση», με τη συμφωνία για άμεση νομοθέτηση ενός πρόσθετου πακέτου μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων για μετά το 2018...

Απέναντι στο απατηλό «εμπόριο ελπίδας» ότι ανακούφιση στο λαό θα φέρει η καπιταλιστική ανάκαμψη, όταν ακριβώς για την ανάκαμψη των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς του, το κεφάλαιο κλιμακώνει την επίθεση μέσα στους χώρους δουλειάς και ζητάει ένα «ελληνικό μνημόνιο plus»...

Απέναντι στη γνωστή πια καλλιέργεια φόβου, ότι αν δεν κλείσει η «αξιολόγηση» τότε θα έρθουν τα «χειρότερα», όταν η πείρα των προηγούμενων χρόνων και η χτεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική για τα κέρδη του κεφαλαίου είναι βαρέλι δίχως πάτο... τα σημερινά συλλαλητήρια είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους εργαζόμενους και το λαό να δώσουν τη δική τους απάντηση, να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα ότι βγάζουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες, για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια. Και για να είναι πραγματικά δυνατό αυτό το μήνυμα, από το αγωνιστικό ραντεβού δεν πρέπει να λείψει κανείς!

Ανεξάρτητα από τον μανδύα, με τον οποίο επιχειρείται να ντυθεί ο νέος γύρος της αντιλαϊκής επίθεσης, με τις κυβερνητικές διαρροές για «μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος», η ουσία είναι ότι όλα τα μέτρα που αυτός περιλαμβάνει, τσακίζουν το λαό για να υπηρετήσουν τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Φέρνουν παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου και νέες μειώσεις στις συντάξεις, για να γεμίζουν τα ταμεία του αστικού κράτους και να «εξοικονομούνται» πόροι για νέες κρατικές ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές κ.ο.κ. προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Πολυεργαλείο», για τις ανάγκες του κεφαλαίου, όμως είναι και τα περιβόητα «αντισταθμιστικά μέτρα» που παζαρεύει η κυβέρνηση: Ως απευθείας «δώρα» προς τα μονοπώλια (όπως π.χ. η επιδιωκόμενη «εξαίρεση» 3 δισ. ευρώ από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, για να δοθούν ως «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους), αλλά και ως μέτρα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας που θα ενταθεί, σαν «καθρεφτάκια», αποσπασματικές παρεμβάσεις στο ένα ή στο άλλο αντιλαϊκό μέτρο, για να περνά με τις λιγότερες λαϊκές αντιδράσεις το σύνολο της επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και της αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας, η επιτυχία των σημερινών συλλαλητηρίων, οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ να καλεί ήδη σε σύσκεψη σωματείων την Πέμπτη για κλιμάκωση της δράσης, με ορίζοντα την Πρωτομαγιά, αποκτά μεγάλη σημασία η προσπάθεια να μην μετατρέπονται σε μοιρολατρία και αδράνεια η συσσωρευμένη πείρα, η συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά να «γονιμοποιούνται», να δίνουν ώθηση στην οργάνωση για την αντίσταση και την ανατροπή.

Οι εστίες αντίστασης που αναπτύσσονται σήμερα μέσα σε χώρους δουλειάς, κόντρα σε αρνητικούς συσχετισμούς, η πολυήμερη πανελλαδική κινητοποίηση της μικρομεσαίας αγροτιάς και η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε, κόντρα στην επιχείρηση καλλιέργειας «κοινωνικού αυτοματισμού», είναι στοιχεία που πρέπει να ενισχυθούν.

Δείχνουν το δρόμο για να δυναμώνει η αντίσταση ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, να δυναμώνουν η οργάνωση και η πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, με την είσοδο νέων δυνάμεων, με την ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού και την ώθηση στην κοινωνική συμμαχία, ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, για τη συνολική ανατροπή της εξουσίας του.


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Αναμέτρηση με την εργοδοσία, ενάντια σε απολύσεις, διώξεις και απληρωσιά

Μάχη ενάντια στην απλήρωτη δουλειά, τις απολύσεις, τις συνδικαλιστικές διώξεις και τις μειώσεις μισθών δίνουν οι εργαζόμενοι σε διάφορους τόπους δουλειάς, με οργανωτές τα ταξικά σωματεία και την αλληλεγγύη εργαζομένων από άλλους χώρους και κλάδους. Προετοιμασίες για νέες κινητοποιήσεις κάνουν και οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης.


ΣΕΛ.  12   -   13


ΔΙΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Νέα κινητοποίηση αλληλεγγύης την Πέμπτη

ΣΕΛ.  24
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες για τα προσφυγόπουλα

ΣΕΛ.  20
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ποινή φυλάκισης για συνδικαλιστική δράση

ΣΕΛ.  12
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμφίβολη η μεθαυριανή συνάντηση

ΣΕΛ.  17
ΚΚΕ
Τροπολογίες για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ

ΣΕΛ.  13


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org