Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Αναταράξεις» από την παραίτηση Μ. Φλιν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά από μέρες έντονης φημολογίας, ήρθε χτες η αναγκαστική παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν. Αφορμή έδωσε η αποσιώπηση μέρους των συνομιλιών που είχε με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, σε κυβερνητικούς αξιωματούχους μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Φλιν είναι γνωστό ότι διατηρούσε στενές σχέσεις με ρωσικά και τουρκικά συμφέροντα, αλλά είναι μάλλον απίθανο να κινήθηκε με δική του πρωτοβουλία, ωστόσο η αποκάλυψη των κινήσεων οδήγησε στην αντικατάστασή του. Οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης», πάντως, μιλάνε για «αναταραχή συθέμελα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας», ενώ αποκαλύφθηκε πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε πριν από βδομάδες προειδοποιήσει το Λευκό Οίκο ότι «ο Φλιν θα ήταν ευάλωτος έναντι πιθανού εκβιασμού των Ρώσων» για τις επικοινωνίες που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, βδομάδες πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ, δηλαδή, παρέμενε Πρόεδρος της χώρας ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μ. Φλιν «αποτελεί εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ και εσωτερική υπόθεση της κυβέρνησης του Προέδρου Τραμπ».

Προσωρινός αντικαταστάτης του Φλιν ορίστηκε ο αντιστράτηγος Κιθ Κέλογκ, που επίσης συμβούλευε τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο σε θέματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής.

Σήμερα, πάντως, αναμένεται στις ΗΠΑ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που θα έχει αργότερα συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Υπέρ των χαμηλών επιτοκίων η Γέλεν

Επίσης, αργότερα χτες το απόγευμα η επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζάνετ Γέλεν, μίλησε στο Κογκρέσο για πρώτη φορά από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι εάν η ομοσπονδιακή τράπεζα είχε ακολουθήσει αυστηρή αριθμητική φόρμουλα, αυξάνοντας τα τραπεζικά επιτόκια από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα της τάξης του 0,5%, «η οικονομία τώρα θα ήταν αδύναμη και η ανεργία υψηλότερη».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η ΕΕ θα αντιδράσει σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον λάβει μέτρα προστατευτισμού, τονίζοντας: «Αν κάποιος ενεργεί εναντίον των συμφερόντων μας ή εναντίον των διεθνών εμπορικών κανόνων, τότε έχουμε τον δικό μας μηχανισμό για να αντιδράσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ