Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αλλη μια σύναξη του κεφαλαίου στο φόντο ανησυχιών

Η γερμανική έκθεση για τη διοργάνωση αποτυπώνει την αγωνία για τις διατλαντικές σχέσεις, τον ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα

Από την παρουσίαση της γερμανικής έκθεσης, τη Δευτέρα. Στο βήμα ο Β. Ισινγκερ
Από την παρουσίαση της γερμανικής έκθεσης, τη Δευτέρα. Στο βήμα ο Β. Ισινγκερ
Από 17 έως 19 Φλεβάρη πραγματοποιείται στο Μόναχο της Γερμανίας η 53η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως ένα ανεξάρτητο φόρουμ, που «συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση των διενέξεων στον κόσμο», όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συνάντηση πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου που συζητάνε για τη λεγόμενη «ασφάλεια στον κόσμο». Η διοργάνωση, που πραγματοποιείται από το 1963 (αν και μεγαλύτερη δημοσιότητα δίνει τα τελευταία χρόνια), αποτελεί και ένα βήμα για να προβάλλει ο γερμανικός ιμπεριαλισμός τις προτεραιότητές του. Εχει τη στήριξη διαφόρων ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ) και ινστιτούτων, ενώ έχει χορηγούς ισχυρά μονοπώλια από όλους τους κλάδους (ενδεικτικά «Microsoft», «Airbus», BMW, «Lockhead Martin», «Shell», «Allianz») και υποτίθεται για να «εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της διοργάνωσης», ο κάθε χορηγός μπορεί να διαθέσει το ανώτερο έως 8% του συνολικού προϋπολογισμού. Η ασφάλεια, που απασχολεί τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών, είναι αυτή που θωρακίζει τα κέρδη των καπιταλιστών και «περνάει» μέσα από τη διάλυση χωρών, την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, την καταλήστευση φυσικών πόρων και το αιματοκύλισμα λαών, που υφίστανται τις «απελευθερωτικές επεμβάσεις τους» (από τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ μέχρι τη Λιβύη, τη Συρία και την Ουκρανία). Γι' αυτήν την ασφάλεια ανησυχούν και την εσωτερική τους φαγωμάρα, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που θα χυθούν από τους θύτες για τα θύματα.

Ανησυχία διαφορετικών μερίδων του κεφαλαίου

Το φετινό στίγμα της διοργάνωσης δίνουν η 90σέλιδη έκθεση της Διάσκεψης και το εισαγωγικό σημείωμα του επικεφαλής της τα τελευταία χρόνια, πρώην πρέσβη της Γερμανίας στον ΟΗΕ, στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, εκπροσώπου της ΕΕ όταν αναγνωρίσθηκε το προτεκτοράτο του Κοσσόβου, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ. Με τον χαρακτηριστικό τίτλο της έκθεσης «Post-Truth, Post-West, Post-Order?» (Μετα-αλήθεια, μετα-Δύση, μετα-Τάξη;) εκφράζεται η ανησυχία των γερμανικών αστικών επιτελείων, και όχι μόνο, για μια σειρά ζητήματα που δείχνουν τη ρευστότητα στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και σε πεδία όπου εξελίσσεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Επισημαίνεται ότι «η παγκόσμια ασφάλεια είναι πιο εύθραυστη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» και εκφράζεται ο φόβος ότι ο κόσμος βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη «Μετα-Δύση εποχή» ή τη λεγόμενη «φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη πραγμάτων» λόγω της ανόδου «του λαϊκισμού, του εθνικισμού και αντιδημοκρατικών ηγετών». Φυσικά, αυτή η «φιλελεύθερη τάξη», η αστική δημοκρατία που υπερασπίζονται έναντι των «αντιδημοκρατών», είναι που τόσα χρόνια, και ειδικά μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες, τσακίζει τους λαούς. Γίνεται εκτενής αναφορά στην ανάδειξη του Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, εκφράζεται αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις στο ΝΑΤΟ (με αφορμή διφορούμενες δηλώσεις), καταγράφονται οι κίνδυνοι από τη διατάραξη της συνοχής της ΕΕ με αφορμή το Brexit και τις επικείμενες εκλογές σε πολλές χώρες, εξετάζονται οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα. Γίνεται επίκληση στον «κίνδυνο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας» αλλά και στις «ψευδείς ειδήσεις που αξιοποιούνται από διάφορες δυνάμεις για την προώθηση των γεωστρατηγικών τους στόχων» (γίνεται λόγος για παρεμβάσεις των Ρώσων στις εκλογές στις ΗΠΑ ή στο βρετανικό δημοψήφισμα). Επίσης, απασχολούν η κατάσταση στην Τουρκία, η διαπάλη στην Ευρασία με Ρωσία και Κίνα, στην Αρκτική με το επικείμενο λιώσιμο των πάγων και τις ανάγκες οι χώρες να αναπτύξουν την αμυντική τους βιομηχανία.

Στη διοργάνωση αναμένεται να παραβρεθούν ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η ύπατη εκπρόσωπος της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Πρόεδροι χωρών, πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και άλλοι αξιωματούχοι που θα έχουν και διμερείς συναντήσεις κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ