Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αύριο η προγραμματισμένη συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη

Συνεχίζεται η συζήτηση για την «αξιοποίηση» του φυσικού πλούτου της Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για αύριο είναι κανονικά προγραμματισμένη η νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, που, εκτός απροόπτου, θα γίνει στη «σκιά» αντιδράσεων και διεργασιών που προκάλεσε η τροπολογία που ενέκρινε κατά πλειοψηφία η κυπριακή βουλή στις 10 Φλεβάρη. Σύμφωνα με την απόφαση, από το 2018 θα τιμάται στα σχολεία η επέτειος από το δημοψήφισμα που είχε γινει το 1950 για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η τροπολογία εγκρίθηκε μετά από πρόταση του φασιστικού κόμματος ΕΛΑΜ, με 19 ψήφους όλων των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, του οποίοι οι 16 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ απείχε.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, που αντικειμενικά πριμοδοτεί εθνικιστικές αντιλήψεις και στις δύο πλευρές, σημειώθηκε με ακέραιη καταρχήν την ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης, δημιουργώντας σειρά ερωτημάτων, δεδομένης και της χρονικής στιγμής που - κατά πολλούς - επιταχύνονται οι συνομιλίες για την προώθηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου.

Ενδεικτική των αντιδράσεων που προκλήθηκαν είναι η ακύρωση της χτεσινής συνάντησης των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, που ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Ν. Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε χτες «μη ορθή». Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Χ. Ουζγκιουργκιούν, κάλεσε σε υιοθέτηση αντίστοιχου «νόμου - απάντησης», ενώ ο Ακιντζί συνέδεσε ουσιαστικά τη συνέχιση των συνομιλιών με το αν θα ληφθούν μέτρα για τη «διόρθωση» της απόφασης της κυπριακής βουλής.

Χτες, αναμενόταν συνάντηση του Αναστασιάδη με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ενώ σήμερα ο Νορβηγός διπλωμάτης αναμένεται να συναντήσει και τον Ακιντζί.

Να σημειωθεί πάντως ότι χτες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι θα προωθήσει ρύθμιση ώστε η Βουλή να μην ορίζει εγκυκλίους για ιστορικές επετείους, επαναλαμβάνοντας ότι η σχετική τροπολογία ήταν «άκαιρη».

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται ενώ διευρύνεται - σε όλη την περιοχή - η «καυτή» συζήτηση για το ποιες είναι οι καταλληλότερες «οδοί» αξιοποίησης του μεγάλου φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές που περιείχε η πρόταση την οποία κατέθεσε (με ευρύτερο θέμα τους χειρισμούς γύρω από τις συνομιλίες για το Κυπριακό) στην προχτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το ΔΗΚΟ. Εκεί σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ συνδέεται με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο πλαίσιο μιας «νέας στρατηγικής» προτείνεται να προωθηθούν εναλλακτικές λύσεις όπως: Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων LNG στην Αίγυπτο σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη φάση η προώθηση του αγωγού Ανατολικής Μεσογείου (EastMed) την οποία ευνοούν η Γαλλία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ένα ειδικό αμερικανικό πλοίο με καναδική σημαία ξεκίνησε εργασίες πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που ξεκινά από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Λεμεσού. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το καλώδιο θα συνδέσει τις βρετανικές βάσεις με άλλο υποθαλάσσιο καλώδιο, «που τοποθετήθηκε προ μηνών στη Μεσόγειο για σκοπούς βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων», ενώ εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη χορήγηση σχετικής άδειας από τα αρμόδια υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μήνυμα από τον Πούτιν

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε χτες ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιάτσεσλαβ Λεμπέντεφ, μεταφέροντας προσωπικό μήνυμα του Ρώσου ηγέτη, Β. Πούτιν, στον Κύπριο ομόλογό του. Σε αυτό, σημειώνεται η μεγάλη ικανοποίηση της Μόσχας για τις υψηλού επιπέδου σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας. Ακόμα η σημασία που δίνει η ρωσική πλευρά στην περαιτέρω ανάπτυξη της αμοιβαία επωφελούς εμπορικής και οικονομικής διμερούς συνεργασίας, ειδικά στους τομείς Ενέργειας, αγροτικής βιομηχανίας, υποδομών, επιστήμης και τεχνολογίας, αλλά και στον Τουρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ