Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Παζάρια Λίβυων αξιωματούχων

KAΪΡΟ.--

Εντατικές διαβουλεύσεις με ανώτερους Αιγύπτιους αξιωματούχους είχαν χτες επί ώρες στο Κάιρο ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός, Φαγιέζ Σάρατζ, και ο ε.α. στρατηγός, Χαλίφα Χάφταρ (ή Χίφτερ), σε μία προσπάθεια να διαπραγματευτούν μια συμφωνία που θα τερματίσει τις μεταξύ τους διαφορές και θα οδηγήσει σε νέα κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Λιβυκά μέσα ανέφεραν ότι μεταξύ των Αιγυπτίων αξιωματούχων που προσπάθησαν να πείσουν τις δύο πλευρές να συνεργαστούν ήταν ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μαχμούντ Εζάζι, ενώ δεν απέκλειαν να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή» ακόμη και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι.

Ο Σάρατζ, που έχει την υποστήριξη κυρίως Δυτικοευρωπαίων αξιωματούχων αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση ακόμη και στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Ο στρατηγός Χάφταρ (πρώην στρατηγός του Προέδρου Καντάφι, μετέπειτα συνεργάτης της CIA και τώρα πολέμιος τζιχαντιστών και ισλαμιστών στη Λιβύη) που έχει την υποστήριξη κυρίως της Ρωσίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του λιβυκού στρατού, έχοντας την αμέριστη στήριξη του εκλεγμένου λιβυκού κοσμικού κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ. Ελέγχει, επίσης, και τις περισσότερες πετρελαιοπηγές στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός Σάρατζ δεν έχει αρνηθεί ρόλο στην κυβέρνηση για τον στρατηγό Χάφταρ. ωστόσο απαιτεί ο ρόλος του επικεφαλής του λιβυκού στρατού να μοιράζεται εκ περιτροπής ανάμεσα στον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου, τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ και τον επικεφαλής του «Κρατικού Συμβουλίου», κάτι που ο ε.α. στρατηγός αρνείται ακόμη και να το συζητήσει.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιταλός πρέσβης στη Λιβύη, Τζιουζέπε Περόνε, μιλώντας σε λιβυκά ΜΜΕ σημείωσε πως θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι να αναλάβει ρόλο στην λιβυκή κυβέρνηση ο ε.α. στρατηγός Χάφταρ (που ως πρότινος θεωρούνταν «εμπόδιο» από τους Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους στα σχέδιά τους για «σταθεροποίηση» της Λιβύης μετά το χάος που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2011 με πρόσχημα την ανατροπή του Καντάφι).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ