ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--
Σε μία προσπάθεια επιβεβαίωσης των συμμαχιών του με χώρες του Περσικού Κόλπου και συντονισμού των σχεδιασμών της κυβέρνησής του με άλλες δυνάμεις ιμπεριαλιστών, με επίκεντρο τον πόλεμο στη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκλήρωσε χτες μίνι περιοδεία σε χώρες της περιοχής, φθάνοντας στο εμιράτο του Ντουμπάι.
Πριν μεταβεί στο Ντουμπάι (όπου η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική βάση) ο Ερντογάν μετέβη στο Μπαχρέιν, χαρακτηρίζοντας «απόλυτη προβοκάτσια» την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για την ανέγερση άνω των 6.000 κατοικιών Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη. Μετά τη συνάντησή του με τον μονάρχη της χώρας, Χάμαντ, επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη Συρία με πρόσχημα την προστασία εκτοπισμένων Σύρων αμάχων.
Ακολούθως μετέβη στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον βασιλιά Σαλμάν, διαπιστώνοντας, όπως είπε, την «πλήρη ταύτιση» θέσεων αμφοτέρων των χωρών για τη Συρία αλλά και την προσμονή και τις ελπίδες τους για «καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ» υπό τον νέο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Βεβαίως, Τουρκία και πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου μαζί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ στήριξαν τους τζιχαντιστές που τώρα υποτίθεται πολεμούν στη Συρία.
Στο Ντουμπάι, ο Τούρκος Πρόεδρος επρόκειτο, αργότερα χτες, να εκφωνήσει ομιλία στην 5η «Σύνοδο Παγκόσμιας Κυβέρνησης», που διοργανώνει ο αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ. Κεντρικά θέματα της συνόδου ήταν «το τέλος της παγκοσμιοποίησης», η διαπερατότητα των συνόρων λόγω της προόδου της τεχνολογίας, η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, πηγές και αξιοποίηση πυρηνικής ενέργειας κ.ά.
Μεταξύ των ομιλητών που τοποθετήθηκαν νωρίτερα ήταν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη για την εξέλιξη της αμερικανικής οικονομίας, ο πρόεδρος του ομίλου ΤΕΣΛΑ και της διαστημικής εταιρείας «SpaceX», Ελον Μασκ, που κάλεσε τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν στενά τον τρόπο ανάπτυξης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης διαβλέποντας προφανείς κινδύνους για τους πολίτες, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που εκτίμησε ότι η παγκοσμιοποίηση αύξησε τον πλούτο «αφήνοντας ωστόσο πίσω πολλούς ανθρώπους».