Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΡ
Σφοδρός ανταγωνισμός συμφερόντων

ΝΤΟΧΑ.--

Εντείνεται η κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με τις περισσότερες χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής, με πρόσχημα την πολύπλευρη στήριξη που προσφέρει (όπως και οι χώρες που το κατηγορούν, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία) σε ένοπλες οργανώσεις, τύπου «Αλ Κάιντα» και «Ισλαμικό Κράτος». Ωστόσο, οι βαθύτερες αιτίες της έντασης βρίσκονται στον σφοδρό ανταγωνισμό αστικών τάξεων της περιοχής και μονοπωλιακών ομίλων με το Ιράν, για την Ενέργεια και τις γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής. Χτες, δύο ακόμη χώρες (Μαυριτανία και Ιορδανία) σταμάτησαν ή περιόρισαν τις διπλωματικές σχέσεις με το βασίλειο του Κατάρ.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καλώντας το Κατάρ να ικανοποιήσει «αιτήματα» των χωρών του Κόλπου ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση. Ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις κατά του Κατάρ ελήφθησαν «με μεγάλο πόνο» και ότι είναι βήματα μίας «καλοπροαίρετης προσπάθειας που επιδιώκει την ανάσχεση του εξτρεμισμού». Τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει ζητήσει καμία μεσολάβηση από τρίτη δύναμη, εκτιμώντας ότι οι χώρες του Κόλπου «είναι σε θέση να λύσουν μόνες τους το πρόβλημα». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ζήτησε αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφύγουν περαιτέρω όξυνση της κρίσης, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να εξασθενίσει τον «πόλεμο κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Ανουαρ Γκαργκάς, μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ, είπε πως «δεν υπάρχει τίποτε να διαπραγματευτούμε με το Κατάρ», κατηγορώντας το πως... «καβάλησε την τίγρη του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας» και τώρα «πρέπει να πληρώσει το τίμημα». Κάλεσε την καταριανή ηγεσία να απελάσει άμεσα στελέχη «εξτρεμιστικών οργανώσεων», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές την παλαιστινιακή «Χαμάς» και όσες άλλες οργανώσεις «έχουν DNA Αλ Κάιντα», όπως εκείνες «που δρουν σε Σομαλία, Συρία, Χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη» κ.α. Απαίτησε από τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη αλ Θάνι να «συμμαζέψει» διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, υπονοώντας το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», που συχνά εμφανίζεται επικριτικό σε ηγεσίες αραβικών χωρών, παίρνοντας στο παρελθόν το πλευρό των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο και αλλού. Τα παραπάνω αιτήματα φαίνεται πως μετέφερε χτες στο Κατάρ και ο Κουβεϊτιανός εμίρης, που μετέβη το βράδυ της Τρίτης στη Σαουδική Αραβία, έχοντας αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία.

Ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο Κατάρ

Για το ζήτημα του Κατάρ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με ηγέτες σε Γαλλία, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Ιορδανία, Ινδονησία, Μαλαισία, επιχειρώντας αποκλιμάκωση της έντασης, δεδομένων των στενών σχέσεων που έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια η κυβέρνησή του με τη βασιλική οικογένεια και μονοπώλια στο Κατάρ.

Χτες βράδυ, επίσης, η τουρκική βουλή έδωσε «πράσινο φως» για την επίσπευση της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη στρατιωτική τουρκική βάση στο Κατάρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία της νέας ΥΠΕΞ σε Σ. Αραβία και Κατάρ(2021-10-21 00:00:00.0)
Περιοδεία Μπορέλ σε Κατάρ, Εμιράτα και Σαουδική Αραβία(2021-10-01 00:00:00.0)
Εξελίσσει τις πολυεπίπεδες σχέσεις των αστικών τάξεων(2019-04-30 00:00:00.0)
Επαφές Ερντογάν σε Κουβέιτ και Κατάρ(2017-11-16 00:00:00.0)
Νέα περιοδεία Λαβρόφ με βαριά ατζέντα(2017-09-12 00:00:00.0)
Επισκέψεις Ερντογάν και Μογκερίνι(2017-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ