Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12654

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να δείξει την απόφασή του να παλέψει και να ανοίξει νέους δρόμους

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  4   -   5
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ
Εργατική - λαϊκή απάντηση σε παλιά και νέα μέτρα

Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε πολλές ακόμα πόλεις


ΣΕΛ.  11

Διαδηλώνουν σήμερα στην Αθήνα από τα μπλόκα όλης της χώρας

Στις 13.30 στην πλατεία Βάθης το συλλαλητήριο που καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Στην Αθήνα χτυπάει σήμερα η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς, με το πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στις 13.30, στην πλατεία Βάθης, μετά από 22 μερόνυχτα στα μπλόκα.

Με το σημερινό συλλαλητήριο, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν απάντηση στην προκλητική αδιαλλαξία της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους.

Μαζί τους θα διαδηλώσουν εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα από την Αττική και άλλες περιοχές, που στηρίζουν ενεργά τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Κάλεσμα συμμετοχής έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ και με αποφάσεις τους δεκάδες σωματεία της Αττικής. Στάση εργασίας έχει προκηρυχτεί και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Καλούν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και Λαϊκές Επιτροπές του Λεκανοπεδίου.

Την ίδια ώρα, στα μπλόκα σε όλη τη χώρα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις εργατικής - λαϊκής στήριξης στον αγώνα των αγροτών.


ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινή πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο

Με το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, μετά από τρεις βδομάδες στα μπλόκα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν την πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους ξεκληρίζει προς όφελος του κεφαλαίου.

Στο συλλαλητήριο, όπως και σε όλο τον πολυήμερο αγώνα τους, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν είναι μόνοι: Εργατικά σωματεία, φορείς του κινήματος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με ανακοινώσεις στήριξης του αγώνα τους, αποφάσεις συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο, επισκέψεις στα μπλόκα, κινητοποιήσεις στις πόλεις, άλλες μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης.

Αξιοποιώντας την πείρα και από το περσινό πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων αποτέλεσε σημείο αναφοράς, αυτό το δίχτυ εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης συνέβαλε στο να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει «κοινωνικό αυτοματισμό» ενάντια στα μπλόκα.

Με τη γνωστή τακτική των προκατόχων της και με τη βοήθεια των αστικών επιτελείων, η κυβέρνηση επιχείρησε να απομονώσει τους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες, να συκοφαντήσει τις κινητοποιήσεις τους.

Επαναλαμβάνει ότι τάχα «έχει υλοποιήσει τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών» και ότι με τα μέτρα της σε Ασφαλιστικό - Φορολογικό «η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει καμία επιβάρυνση ή έχει και όφελος», με τον ίδιο τρόπο που επαναλαμβάνει ότι... «έσωσε» τις συντάξεις, τις οποίες πετσοκόβει κι άλλο, ή ότι... «αναμόρφωσε με δικαιοσύνη» τους κάθε είδους αντιλαϊκούς φόρους, τους οποίους απογειώνει κ.ο.κ.

Εμφανίζεται υπέρ του «ουσιαστικού διαλόγου», αλλά απορρίπτει όλα τα αιτήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών, επειδή δεν κινούνται εντός των «δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας» και των «δυνατοτήτων της οικονομίας», εντός δηλαδή των στόχων του κεφαλαίου και των συμφωνιών με τους «εταίρους», για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο απορρίπτει όλα τα αιτήματα για την ουσιαστική ανακούφιση εργαζομένων και ανέργων, επειδή προκαλούν «δημοσιονομική επιβάρυνση».

Καταγγέλλει τις μορφές πάλης που επιλέγει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα για τη «ζημιά που προκαλούν στην οικονομία», όπως ακριβώς κατήγγειλε πρόσφατα την απεργία των ναυτεργατών και κάθε εργατική - λαϊκή κινητοποίηση που «στοιχίζει» στα κέρδη των καπιταλιστών.

Για όλα τα παραπάνω υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα σε εργαζόμενους, μικρομεσαίους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Οπως υπάρχει πείρα και για τα κοινά τους προβλήματα από την αντιλαϊκή φοροληστεία, το τσεκούρωμα των συντάξεων, την τραγική κατάσταση στην Υγεία, στην Παιδεία κ.ο.κ.

Υπάρχει πείρα σε μεγάλο βαθμό και για το γεγονός ότι την ίδια ώρα που ο μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος αναγκάζεται να δώσει την παραγωγή του για ψίχουλα, ο εργαζόμενος και ο αυτοαπασχολούμενος έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ...

Μέσα από κινητοποιήσεις, όπως το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά και συνολικότερα με τις κοινές πρωτοβουλίες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που μπορούν να αποκτήσουν μονιμότερα χαρακτηριστικά, η πείρα αυτή των εργαζομένων και του λαού μπορεί να βαθαίνει παραπέρα: Να συνειδητοποιείται ότι πίσω από τα κοινά εργατικά - λαϊκά προβλήματα βρίσκεται ο κοινός αντίπαλος, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Να βαθαίνει η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της κοινωνικής συμμαχίας εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία και την ανάπτυξη σε όφελος του λαού.


ΜΑΘΗΤΕΣ
Μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας

«Για το σχολείο που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά όλου του κόσμου», διαδήλωσαν χτες μαθητές από πολλά σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά. Κατήγγειλαν το συνολικό τοπίο που διαμορφώνει η αντιλαϊκή πολιτική στα σχολεία και στα σπίτια τους, αλλά και τη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής.


ΣΕΛ.  24


ΔΙΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Μυριόστομη υπεράσπιση του Κ. Πελετίδη

Χιλιάδες συγκεντρωμένοι έξω από τα Δικαστήρια απαίτησαν χτες να σταματήσει η δίωξη του Κ. Πελετίδη και κατήγγειλαν τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.


ΣΕΛ.  9
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αναιμική ανάκαμψη στην ΕΕ, με αβεβαιότητες και «κινδύνους»

ΣΕΛ.  3
30ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ
Πρώτη δύναμη και ενισχυμένη η ΔΑΣ

ΣΕΛ.  11
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιπλέκονται οι διεργασίες και οι εξελίξεις

ΣΕΛ.  15
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα υγειονομικών και ασθενών

ΣΕΛ.  10

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ