ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιπλέκονται οι αντιλαϊκές διεργασίες

Ενδεικτική η τροπολογία που ψήφισε η κυπριακή Βουλή, ώστε να τιμάται στα σχολεία η επέτειος από το δημοψήφισμα που έγινε το 1950 για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Με τροπολογία που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή την περασμένη Παρασκευή, προβλέπεται ότι, από το 2018, θα τιμάται ως επέτειος στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που έγινε το 1950 για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η τροπολογία κατατέθηκε με πρόταση του φασιστικού κόμματος ΕΛΑΜ (2 έδρες), ενώ υπερψηφίστηκε με 19 ψήφους, καταψήφισαν 16 και απείχαν 18 (η Βουλή έχει 56 έδρες και παρόντες ήταν 53). Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ (16 έδρες), το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού ΔΗΣΥ (18 έδρες) απείχε της ψηφοφορίας, ενώ υπέρ ψήφισαν ΕΔΕΚ (έχει 3), ΔΗΚΟ (9), «Συμμαχία Πολιτών» (3), «Κίνημα Αλληλεγγύης» (3) «Κίνημα Οικολόγων» (2).

Μεγάλη ευθύνη για μια τέτοια απόφαση, που αντικειμενικά στρώνει το έδαφος για να «ανθίσουν» εθνικιστικές απόψεις, σε όλες τις πλευρές, φέρει πρώτα η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, ενώ γεννιούνται αρκετά ερωτήματα, για το λόγο που παίρνεται η απόφαση, με δεδομένη την «κρίσιμη φάση» στην οποία - κατά πολλούς - έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μια φάση, βεβαίως, στην οποία χοντραίνει το «παζάρι», ενώ διευρύνονται οι διαπραγματεύσεις που συνδέουν την προώθηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων που κοντράρονται σε πολλά πεδία στην Ανατολική Μεσόγειο, με πρώτο αυτό της Ενέργειας, αλλά και της Ασφάλειας (βλ. «αντιμετώπιση τρομοκρατίας»).

Στα Κατεχόμενα, σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις, με τον «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν να δηλώνει ότι φάνηκε πως το όνειρο της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι «να καταστεί ιδιοκτήτρια όλου του νησιού». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι θα προτείνει την ψήφιση ανάλογου «νόμου - απάντησης».

Η «βουλή» του ψευδοκράτους ψήφισε χτες ομόφωνη «διακήρυξη», μιλώντας για «ιστορικό λάθος το οποίο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για άλλα προβλήματα», ζητώντας την «άμεση λήψη πρωτοβουλίας από τα Ηνωμένα Εθνη», στα οποία τα Κατεχόμενα θα κάνουν και «καταγγελία». Από τη δική του μεριά, ο ηγέτης των Κατεχομένων, Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι «η ένωση (σ.σ. της Κύπρου με την Ελλάδα) παραμένει στην ατζέντα» και κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και το ΑΚΕΛ, να εργαστούν για την αλλαγή της απόφασης της κυπριακής Βουλής. Χτες, ο Ακιντζί διαμαρτυρήθηκε έντονα για το θέμα και στην ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αλλά και τηλεφωνικά στον ειδικό σύμβουλο του γγ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, τονίζοντας ότι στην προγραμματισμένη για μεθαύριο νέα του συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, θα πάει «αλλά το μόνο θέμα θα είναι αυτό», υποστηρίζοντας ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει βήμα (σ.σ. ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της Παρασκευής) τότε δεν υπάρχει νόημα για διαπραγματεύσεις». Μάλιστα, ο κατοχικός ηγέτης πρόσθεσε ότι η σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών μάλλον δεν θα γίνει, ενδεχόμενο στο οποίο, αργότερα, αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη Αλίμ Σεντίκ.

Για «διαστρέβλωση» μιλά η Λευκωσία

Στη Λευκωσία, χτες συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Εκεί, ομόφωνα εγκρίθηκε κείμενο το οποίο «καταδικάζει την εσκεμμένη διαστρέβλωση, εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί επαναφοράς από την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής της Ενωσης». Υποστηρίζεται ότι «τέτοιο θέμα ούτε τέθηκε ούτε πρόκειται ποτέ να τεθεί, όπως και δεν τίθεται θέμα αποδοχής της οποιασδήποτε μορφής λύσης που οδηγεί στη διχοτόμηση».

Ο Ν. Αναστασιάδης έστειλε χτες επιστολή, απαντώντας στις δηλώσεις Ακιντζί, και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι για να λυθεί το Κυπριακό «θα πρέπει (όλοι) με αποφασιστικότητα να εργαστούμε, εγκαταλείποντας τις όποιες προφάσεις και ιδιαίτερα τις όποιες απαράδεκτες αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων». Πρόσθεσε ότι «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε «λάθος αυτό που έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων», καλώντας σε συνέχιση των προσπαθειών για «εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μακριά από ακραίες προσεγγίσεις», αλλά και εκφράζοντας ανησυχία ,επειδή «υπάρχει ένας πολύ αργός ρυθμός με τον οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις», ενώ «υπάρχει και κίνδυνος μιας αποτελμάτωσης».

Να σημειωθεί ότι, όπως φάνηκε και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αποτυπώθηκε καθαρά η ανησυχία της κυπριακής αστικής τάξης για την επιμονή της Αγκυρας να συνδέει την πρόοδο στο Κυπριακό με τη διασφάλιση των «τεσσάρων ελευθεριών» της ΕΕ για τους Τούρκους που θα πηγαίνουν στην Κύπρο, θέμα για το οποίο φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά κερδίζει «κατανόηση» και από ορισμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Παζάρι για Εδαφικό και Ασφάλεια

Ολα τα παραπάνω καταγράφονται, ενώ μαίνεται το παζάρι και στο κεφάλαιο που αφορά το Εδαφικό, το οποίο έχει σημαντικές προεκτάσεις για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου (σ.σ. καθορισμός ΑΟΖ). Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ο Χ. Οζγκιουργκιούν, «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων, επανέφερε την πρόταση που προ εβδομάδων είχε καταθέσει ο Τούρκος ηγέτης, Ρ. Τ. Ερντογάν, για ανταλλαγή ουσιαστικά της Αμμοχώστου με το παραλιακό χωριό Κόκκινο, στα δυτικά του νησιού, που αν ενταχθεί στο τουρκοκυπριακό «συνιστών κρατίδιο» θα αλλάξει σημαντικά τον χάρτη του ενεργειακού «καταμερισμού». Ακόμα, ο Οζγκιουργκιούν εμφανίστηκε «διαλλακτικός» ως προς τη διαμόρφωση του «συστήματος εγγυήσεων» της Κύπρου, συζητώντας όχι το αν θα συνεχιστεί η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Νησί, αλλά η έκταση που αυτή θα έχει, τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» των Τουρκοκυπρίων.

Τέλος, το Κυπριακό συζητήθηκε και στις επαφές που είχε στην Αγκυρα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ελπίδα του για μια σημαντική εξέλιξη στο άμεσο μέλλον «ικανή να σέβεται πλήρως τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την ασφάλεια αλλά και, ταυτόχρονα, σύμφωνη με τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας». Υπογράμμισε ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Κύπρο όσο και αυτές που θα συνεχιστούν στην Ελβετία αλληλοσυνδέονται.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πετυχημένη η εκδήλωση για τις θέσεις για το Κυπριακό

Απόψη από την εκδήλωση στην Κύπρο
Απόψη από την εκδήλωση στην Κύπρο
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Φλεβάρη το απόγευμα, στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το Κυπριακό» και ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. (Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία θα δώσουμε σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας).

Χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του ο Γ. Μαρίνος, αφού προηγουμένως είχε με λεπτομέρεια αναφερθεί στις εμπεριστατωμένες θέσεις του Κόμματος, σημείωσε: «Το ΚΚΕ λέει στον Κυπριακό και στον Ελληνικό λαό να προσέξουν γιατί κυκλοφορούν θέσεις, σενάρια που δεν έχουν στο κέντρο της προσοχής τους την κατάργηση της κατοχής και των εγγυήσεων αλλά τον εκσυγχρονισμό τους.

Η πρόταση του ΚΚΕ δίνει διέξοδο, υποστηρίζει την άμεση αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων κι αυτή είναι πρόταση λαϊκής πάλης, διεκδίκησης, για άμεση εφαρμογή - κρυστάλλινη, χωρίς ήξεις - αφήξεις. Η πρόταση του ΚΚΕ πατάει γερά στο έδαφος των ενιαίων συμφερόντων του εργαζόμενου λαού της Κύπρου, σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, των Ελληνοκυπρίων, των Μαρωνιτών, των Λατίνων και των Αρμενίων.

Δείχνει το δρόμο για Κύπρο Ανεξάρτητη, Ενιαία, δηλαδή ένα και όχι δύο κράτη, με δικαίωμα στην ελεύθερη, ανεμπόδιστη διακίνηση, εγκατάσταση και διαμονή εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε όλες τις περιοχές του νησιού, χωρίς όρους και δεσμεύσεις. Με εξασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Με σεβασμό στο δικαίωμα στη γλώσσα, στη μόρφωση, στις θρησκευτικές επιλογές και πολιτιστικές παραδόσεις». Και κατέληξε: «Σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία της αναγκαιότητας της ανάπτυξης της εργατικής, λαϊκής πάλης και της αποφασιστικής αντιμετώπισης των αυταπατών που έχουν καλλιεργηθεί για το ρόλο των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. Η αναμονή για λύση από τα "πάνω" διευκολύνει κινήσεις που παίζουν το Κυπριακό στη σκακιέρα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ιδιαίτερα επιβάλλεται να δοθεί μάχη ενάντια σε θέσεις που παρουσιάζουν ως φιλολαϊκή λύση την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και θεωρούν ως πανάκεια το λεγόμενο "κοινοτικό κεκτημένο" που ταυτίζεται με την προώθηση της στρατηγικής και τα συμφέροντα του κεφαλαίου που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού της Κύπρου».

Επαφές του ΓΓ του ΟΗΕ στην Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διήμερες επαφές με την τουρκική ηγεσία είχε στις 10 και 11 του μήνα στην Κωνσταντινούπολη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια επίσκεψη που μέχρι τελευταία στιγμή δεν είχε επιβεβαιωθεί επίσημα.

Την Παρασκευή συνάντησε τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ το Σάββατο βρέθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Γιλντιρίμ, ο Γκουτέρες στάθηκε ειδικά στο Προσφυγικό, απευθύνοντας έκκληση για «αποτελεσματική κατανομή των βαρών» και «διατήρηση του διεθνούς καθεστώτος προστασίας των προσφύγων», ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η προστασία των προσφύγων δεν είναι μόνο ευθύνη των κρατών που γειτονεύουν με μια κρίση, αποτελεί συλλογική ευθύνη της διεθνούς κοινότητας». Στις επαφές Γκουτέρες συζητήθηκε και το Κυπριακό (βλ. σχετικό θέμα), ενώ αρχικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι στην «ατζέντα» του θα περιλαμβάνονταν και πλευρές των νέων «τριβών» στο Αιγαίο και στα Ελληνοτουρκικά, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε αν τελικά συζητήθηκε κάτι σχετικό.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστήριξε ότι αναδείχτηκε ο ρόλος της Τουρκίας ως «χώρας - κλειδί» για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης.

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για την πρώτη πολυήμερη περιοδεία του νέου ΓΓ του ΟΗΕ από την 1η Γενάρη που ανέλαβε καθήκοντα.

Στις 16 Απρίλη το δημοψήφισμα

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, Σάντι Γκιουβέν, το δημοψήφισμα για την επικύρωση της συνταγματικής αναθεώρησης θα γίνει στις 16 Απρίλη. Η αναθεώρηση εγκρίθηκε στα τέλη Γενάρη στη Βουλή, από τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος ΑΚΡ αλλά και του εθνικιστικού ΜΗΡ, αναζωπυρώνοντας την ενδοαστική αντιπαράθεση που μαίνεται στη χώρα ειδικά την τελευταία διετία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ