Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινή πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο

Με το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, μετά από τρεις βδομάδες στα μπλόκα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν την πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους ξεκληρίζει προς όφελος του κεφαλαίου.

Στο συλλαλητήριο, όπως και σε όλο τον πολυήμερο αγώνα τους, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν είναι μόνοι: Εργατικά σωματεία, φορείς του κινήματος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με ανακοινώσεις στήριξης του αγώνα τους, αποφάσεις συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο, επισκέψεις στα μπλόκα, κινητοποιήσεις στις πόλεις, άλλες μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης.

Αξιοποιώντας την πείρα και από το περσινό πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων αποτέλεσε σημείο αναφοράς, αυτό το δίχτυ εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης συνέβαλε στο να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει «κοινωνικό αυτοματισμό» ενάντια στα μπλόκα.

Με τη γνωστή τακτική των προκατόχων της και με τη βοήθεια των αστικών επιτελείων, η κυβέρνηση επιχείρησε να απομονώσει τους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες, να συκοφαντήσει τις κινητοποιήσεις τους.

Επαναλαμβάνει ότι τάχα «έχει υλοποιήσει τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών» και ότι με τα μέτρα της σε Ασφαλιστικό - Φορολογικό «η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει καμία επιβάρυνση ή έχει και όφελος», με τον ίδιο τρόπο που επαναλαμβάνει ότι... «έσωσε» τις συντάξεις, τις οποίες πετσοκόβει κι άλλο, ή ότι... «αναμόρφωσε με δικαιοσύνη» τους κάθε είδους αντιλαϊκούς φόρους, τους οποίους απογειώνει κ.ο.κ.

Εμφανίζεται υπέρ του «ουσιαστικού διαλόγου», αλλά απορρίπτει όλα τα αιτήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών, επειδή δεν κινούνται εντός των «δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας» και των «δυνατοτήτων της οικονομίας», εντός δηλαδή των στόχων του κεφαλαίου και των συμφωνιών με τους «εταίρους», για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο απορρίπτει όλα τα αιτήματα για την ουσιαστική ανακούφιση εργαζομένων και ανέργων, επειδή προκαλούν «δημοσιονομική επιβάρυνση».

Καταγγέλλει τις μορφές πάλης που επιλέγει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα για τη «ζημιά που προκαλούν στην οικονομία», όπως ακριβώς κατήγγειλε πρόσφατα την απεργία των ναυτεργατών και κάθε εργατική - λαϊκή κινητοποίηση που «στοιχίζει» στα κέρδη των καπιταλιστών.

Για όλα τα παραπάνω υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα σε εργαζόμενους, μικρομεσαίους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Οπως υπάρχει πείρα και για τα κοινά τους προβλήματα από την αντιλαϊκή φοροληστεία, το τσεκούρωμα των συντάξεων, την τραγική κατάσταση στην Υγεία, στην Παιδεία κ.ο.κ.

Υπάρχει πείρα σε μεγάλο βαθμό και για το γεγονός ότι την ίδια ώρα που ο μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος αναγκάζεται να δώσει την παραγωγή του για ψίχουλα, ο εργαζόμενος και ο αυτοαπασχολούμενος έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ...

Μέσα από κινητοποιήσεις, όπως το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά και συνολικότερα με τις κοινές πρωτοβουλίες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που μπορούν να αποκτήσουν μονιμότερα χαρακτηριστικά, η πείρα αυτή των εργαζομένων και του λαού μπορεί να βαθαίνει παραπέρα: Να συνειδητοποιείται ότι πίσω από τα κοινά εργατικά - λαϊκά προβλήματα βρίσκεται ο κοινός αντίπαλος, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Να βαθαίνει η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της κοινωνικής συμμαχίας εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία και την ανάπτυξη σε όφελος του λαού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org