Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΒΣΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Απαιτούν άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για τα χρέη κάτω των 5.000 ευρώ

Σε συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή, στο υπουργείο Εργασίας καλεί η ΟΒΣΑ

Στον «προθάλαμο» για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπαίνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με τη μεταβίβαση των χρεών τους στο ΚΕΑΟ
Στον «προθάλαμο» για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπαίνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με τη μεταβίβαση των χρεών τους στο ΚΕΑΟ
Την απόσυρση της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης που βάζει στο στόχαστρο χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, μεταβιβάζοντας στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) όλες τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, ακόμα και για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ, απαιτούν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Η ΟΒΣΑ καλεί όλα τα σωματεία και τις ενώσεις αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 π.μ., σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), ενώ η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων υπογραμμίζει ότι αυτή η κίνηση της κυβέρνησης προσθέτει ένα ακόμη επίκαιρο αίτημα στο πλαίσιο της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΟΒΣΑ: Ζήτημα επιβίωσής μας το να τους σταματήσουμε

Στην ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Προκλητικά, η κυβέρνηση έρχεται να δώσει και την τελειωτική κλοτσιά, να πετάξει στον Καιάδα εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους, με οφειλές στο Ταμείο. Ο νέος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, "Ψαλιδοχέρης Νο 2", Α. Πετρόπουλος, με απόφασή του καταργεί την προηγούμενη διάταξη που προέβλεπε ότι οι οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ δεν μεταβιβάζονται στο ΚΕΑΟ και πλέον στο καθεστώς μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μεταφέρονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και τα ποσά μερικών εκατοντάδων ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο το ΚΕΑΟ θα εισπράττει αδιακρίτως οποιοδήποτε μικροποσό.

Η κυβέρνηση στοχοποιεί 220.000 συναδέλφους, για να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους, για να τσακίσει τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι αδίστακτοι. Τους ενδιαφέρει μόνο πώς θα φέρουν τα ματωμένα πλεονάσματα που έχουν βάλει στόχο, ακόμα και αν χρειαστεί να κατασχέσουν τα σπίτια, τα εργαλεία, τα μαγαζιά, τους λογαριασμούς χιλιάδων συναδέλφων. Πλέον είναι ζήτημα επιβίωσής μας το να τους σταματήσουμε. Θέλουν να ξεμπερδέψουν με τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, να αφήσουν όλη την πίτα της αγοράς στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε. Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη μιας χούφτας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη υπουργική απόφαση. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μας εξαθλιώσει.

Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για την ανατροπή της πολιτικής που μας οδηγεί στα χρέη και τα λουκέτα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζομένων, με το ταξικό κίνημα. Με την αγωνιζόμενη φτωχή αγροτιά που ζεσταίνει πάλι τις μηχανές των τρακτέρ στα μπλόκα, δίνοντας αγώνα επιβίωσης. Εχουμε κοινά συμφέροντα, κοινό αντίπαλο. Ενισχύουμε την Κοινωνική Συμμαχία για την ανατροπή της πολιτικής αυτής, που μας γυρίζει στο Μεσαίωνα».

Η άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης προστίθεται στα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών

Αντίστοιχα, στη δική της ανακοίνωση, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει:

«Αφού πρώτα επέβαλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου ΚΕΑΟ, μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ. Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη, έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη "διαβεβαίωση" της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:

-- Αμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών στα Ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.

-- Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

-- Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια - δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.

-- Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

-- Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες».

Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ικανοποιήθηκαν τάχα τα αιτήματα των περσινών μπλόκων, η κυβέρνηση με την πολιτική της «προσθέτει και νέα προβλήματα και φυσικά ένα ακόμα επίκαιρο και ώριμο αίτημα στο πλαίσιο πάλης μας», την άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για τα χρέη στον ΟΓΑ.

Και καταλήγει: «Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από τη μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δαμόκλειος σπάθη πάνω από 1 εκατομμύριο μικροοφειλέτες(26/4/2019)
Οι «δεσμεύσεις» και η ύπουλη προπαγάνδα(26/1/2017)
Απειλές για κατασχέσεις για χρέη στον ΟΓΑ(23/11/2013)
Ερχονται εκβιαστικά ραβασάκια(3/10/2013)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org