Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δίκαιος αγώνας επιβίωσης για τους αγρότες

Από την περασμένη Δευτέρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους, κλιμακώνοντας τον νέο γύρο κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν πριν από μήνες. Από σήμερα ξεκινάει να στήνεται το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας, με στόχο να αποτελέσει την καρδιά του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που συντονίζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Απέναντί τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με τα μέτρα των μνημονίων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) επιταχύνει τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Κάτι που έχει ως άμεση συνέπεια την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση για χιλιάδες μικρά και μεσαία νοικοκυριά, που ζουν από τη γη και τα ζώα τους. Ακριβώς γι' αυτό πρόκειται για έναν δίκαιο αγώνα, έναν αγώνα επιβίωσης.

Οπως κάθε φορά που οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, έτσι και τώρα, μια μεγάλη επιχείρηση συκοφάντησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Είτε αυτή εκπορεύεται από την κυβέρνηση, είτε από τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης, ο παρονομαστής είναι κοινός. Και συμπυκνώνεται σε αυτό που περίπου πριν από ένα χρόνο - πάλι στη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων - έγραφε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή»: «Κρύβουν εισοδήματα για να μην πληρώνουν φόρο. Τσεπώνουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις της ΚΑΠ, της ΕΕ, την οποία κατηγορούν. Εχουν το πλεονέκτημα να αποζημιώνονται για τις καταστροφές στην παραγωγή, που δεν ισχύει για άλλους επαγγελματίες».

Δεν μένουν όμως εκεί. Προσπαθούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις «κοινωνικού αυτοματισμού», παρουσιάζοντας τους αγρότες σαν εχθρούς των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων, «επειδή κλείνουν τους δρόμους». Κυβερνητικά στελέχη παλεύουν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι «κακώς κινητοποιούνται οι αγρότες» και τους καλούν σε διάλογο, έχοντας εκ των προτέρων απορρίψει τα δίκαια αιτήματά τους, χαρακτηρίζοντάς τα «μαξιμαλιστικά» και «εκτός του δημοσιονομικού πλαισίου».

Κόντρα σε όλα αυτά, οι μικρομεσαίοι αγρότες οργανώνουν έναν ακόμα δύσκολο αγώνα, έχοντας παρακαταθήκη τις περσινές μαζικές κινητοποιήσεις, που κορυφώθηκαν με το μεγαλειώδες παναγροτικό - πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και τη στήριξη εργατικών σωματείων και άλλων φορέων του κινήματος. «Πόδια» του αγώνα τους είναι οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες και οι Επιτροπές των Μπλόκων, που χρειάζεται να πληθύνουν και να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο σε όλη τη χώρα.

Η φοροεπιδρομή, η επίθεση στο εισόδημα, στην Ασφάλιση, τα μεγάλα προβλήματα στην Υγεία, στην Πρόνοια είναι αυτά που ενώνουν αντικειμενικά τους μισθωτούς με τους μικρομεσαίους αγρότες και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους των πόλεων. Η έμπρακτη, λοιπόν, στήριξη και αλληλεγγύη έχει βάση την απάντηση απέναντι στον κοινό αντίπαλο που είναι τα μονοπώλια, το κεφάλαιο οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, οι κομμουνιστές μέσα στο αγροτικό κίνημα δίνουν τη μάχη ο αγώνας αυτός να αποκτάει προοπτική, να δυναμώνουν τα αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά του και να συνδέεται με την πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, που θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Το «κοινωνικό κράτος» αλά ΣΥΡΙΖΑ...

«

Κοντά στον πολίτη»! Το σλόγκαν αυτό ανασύρει από τα παλιά η κυβέρνηση, θέλοντας να δημιουργήσει την αίσθηση ότι το κράτος προσπαθεί τάχα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Μιλώντας χτες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, έκανε λόγο για «ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους εν μέσω συνθηκών δημοσιονομικών περιορισμών». Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αποσείσει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, μέμφθηκε τις προηγούμενες ότι δεν αποτόλμησαν «αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στα χρόνια που υπήρχαν θετικές δημοσιονομικές συνθήκες».

Κεντρική ιδέα της «ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους», που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, είναι η «αναδιοργάνωση δομών και υπηρεσιών». Σε αυτήν περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός «front desk» του υπουργείου Εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα «ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και θα πληροφορούνται για τις ενέργειες στις οποίες είναι σε θέση να προβούν σε περίπτωση που αυτά παραβιάζονται»! Οχι, η κυβέρνηση δεν θα καταργήσει το αντεργατικό πλαίσιο που κληρονόμησε από τους προηγούμενους και επέκτεινε η ίδια. Δεν θα επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις, δεν θα αυξήσει τον κατώτερο μισθό, δεν θα προστατεύσει τον απολυμένο από τις αυθαιρεσίες του εργοδότη... Θα στήσει όμως ένα γραφείο πληροφόρησης, στο γκισέ του οποίου θα αρχίζει και θα τελειώνει στο εξής όλο το «ενδιαφέρον» της για την άθλια κατάσταση που επιτείνεται στην αγορά εργασίας και με τη δική της πολιτική.

Η δημιουργία γραφείων του ΕΦΚΑ, είναι άλλη μια ...ρηξικέλευθη πράξη της κυβέρνησης, όπου οι ασφαλισμένοι θα «πληροφορούνται έγκαιρα και ολοκληρωμένα για τις ασφαλιστικές υποθέσεις τους...». Προφανώς, εκεί θα μαθαίνουν το πώς και πόσες φορές τους πετσοκόβονται οι συντάξεις, πώς οι νέες συντάξεις θα είναι ακόμα μικρότερες από τις προηγούμενες, πότε θα αφαιρεθεί και η «προσωπική διαφορά» από τους σημερινούς συνταξιούχους. Εννοείται, βέβαια, ότι για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, ούτε λόγος να γίνεται. Ούτε βέβαια για αύξηση των συντάξεων, αφού κατά τον αντιπρόεδρο υπάρχουν «δημοσιονομικοί περιορισμοί». Η αναδιοργάνωση των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης, όπου «έμφαση αποδίδεται στην άμεση εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων», είναι άλλη μια κυβερνητική καινοτομία. Την ώρα, μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει κάποιο επίδομα και ο ΟΑΕΔ βάζει μπροστά σχεδιασμούς για το πώς θα περικόπτει ακόμα και αυτό το γλίσχρο επίδομα των 360 ευρώ...

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση υπόσχεται νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας, Κέντρα Κοινότητας για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, μέχρι και Γραφεία Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών. Αυτά ανακοινώνονται όταν η κατάσταση σε όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο και όταν μόλις χτες, ακόμα και τα χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ για αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, η κυβέρνηση αποφάσισε να τα στέλνει για είσπραξη στο ΚΕΑΟ, ανοίγοντας το δρόμο για επιβολή αναγκαστικών μέτρων. Να λοιπόν πώς μεταφράζεται το σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ «Κοντά στον Πολίτη»: Το κράτος του κεφαλαίου από τη μια μοιράζει απλόχερα προνόμια και επιδοτήσεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων κι από την άλλη ενισχύει τις δομές διαχείρισης της αθλιότητας στην οποία καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή πολιτική της. Τέτοιο κράτος, στην υπηρεσία της αστικής τάξης, δεν διορθώνεται. Ανατρέπεται από τα θεμέλια...


Ζ.

Οι «δεσμεύσεις» και η ύπουλη προπαγάνδα

Τελειωμό δεν έχουν τα ψέματα και οι μπαγαποντιές κυβερνητικών στελεχών, με στόχο να παραπλανήσουν τον αγροτικό κόσμο και, γενικότερα, τους εργαζόμενους και το λαό σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τη στάση της κυβέρνησης.

Προχτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση πέρυσι δεσμεύθηκε σε μια σειρά από θέσεις, οι οποίες οδήγησαν στη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και οι οποίες δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί στο ακέραιο».

Μέσα από τα ολόκληρα ψέματα και τις μισές αλήθειες που περιέχονται σ' αυτά τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, γίνεται προσπάθεια να περάσει στην «κοινή γνώμη» η εντύπωση ότι, τάχα, πέρσι το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα ήρθε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για τη λήξη των μπλόκων, επειδή ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που εκφράζει και εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους αγρότες δεν ήρθε σε καμιά συνεννόηση με την κυβέρνηση. Στη συνάντηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, οι εκπρόσωποί της ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από την αντιλαϊκή πολιτική και έθεσαν τα αιτήματα που διαμορφώθηκαν μέσα στις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους. Η λήξη των μπλόκων, μετά από 40 μερόνυχτα αγώνα, δεν έγινε επειδή οι αγρότες ήταν ικανοποιημένοι από τη στάση της κυβέρνησης. Οπως ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ο αγώνας θα συνεχιζόταν με άλλες μορφές, όπως και έγινε, κόντρα στην τακτική και τους ελιγμούς της κυβέρνησης που καθυστερούσε την κατάθεση και την ψήφιση του νόμου για το ασφαλιστικό, επιχειρώντας να αξιοποιήσει και το γεγονός ότι άρχιζαν δουλειές στα χωράφια.

Οι «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν δεν αφορούν τις διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς αλλά τα αιτήματα που πρόβαλλαν οι δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο νόμος για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» με τον οποίο διαφωνούσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Αντίθετα, για τους μικρομεσαίους αγρότες, ακόμα και το κουτσουρεμένο αφορολόγητο που πήραν κάτω από την πίεση του αγώνα, τώρα η κυβέρνηση, μαζί με τους «θεσμούς», θέλει να το πετσοκόψει ή και να το καταργήσει.

Η ύπουλη κυβερνητική προπαγάνδα για «συμφωνημένη» λήξη των περσινών μπλόκων, τροφοδοτεί την προπαγάνδα στην οποία πρωτοστατούν δυνάμεις της φασιστικής Χρυσής Αυγής περί «προδοσίας των αγωνιζόμενων αγροτών από τους ηγέτες των μπλόκων», προπαγάνδα που διαδίδουν και τότε και τώρα. Η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να «βάλει πόδι» στις αγροτικές κινητοποιήσεις για να τις προβοκάρει, αλλά δεν τα καταφέρνει.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και διάφορες δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν να σπείρουν την αμφιβολία και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων αγροτών προς το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία οργανώνει και συντονίζει τις κινητοποιήσεις για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στις δυνάμεις αυτές περιλαμβάνονται «εκπρόσωποι» αγροτικών οργανώσεων που εκφράζουν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφων, οι οποίοι «σκέφτονται», «συζητάνε» και ως αγώνες εννοούν τα πάρε - δώσε με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για το πόσα θα χάσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και πόσα θα κερδίσουν οι μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφοι επιχειρηματίες - καπιταλιστές, τους οποίους εκπροσωπούν συμπαρασύροντας και ορισμένους μικρομεσαίους με συντεχνιακά αιτήματα.

Ολοι αυτοί οι «φίλοι» των αγροτών δεν θέλουν να έχει αποτελέσματα η πάλη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με βάση το επίπεδο δυνατοτήτων του. Πολύ περισσότερο δεν θέλουν να αντιπαλεύει σταθερά τις εκάστοτε αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και των διακρατικών τους συμμαχιών, όπως η ΕΕ. Ομως βρίσκουν απέναντί τους το σθεναρό κοινό μέτωπο του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και του ταξικού εργατικού κινήματος.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουν, ξανά φέτος, στα μπλόκα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε πέρσι τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενώ τους δημιουργεί και νέα προβλήματα και επομένως έχουν και νέα αιτήματα.

Οπως, για παράδειγμα, η απαίτηση να αποσυρθεί αμέσως η απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και των χρεών κάτω από 5.000 ευρώ που έχουν στον ΟΓΑ εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι οποίοι εκβιάζονται και απειλούνται με κατασχέσεις.


Π. Ρ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org