Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων

...οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν μέχρι το υπουργείο Εργασίας
...οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν μέχρι το υπουργείο Εργασίας
«Ξεσηκωθείτε! Η ανάπτυξη για τα κέρδη τους εξαθλιώνει τους εργάτες».

Με το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, ξεκινώντας από το ξενοδοχείο «Athens Ledra» και καταλήγοντας με πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης που οργάνωσαν 36 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, με τα εξής αιτήματα: Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και υποχρεωτική εφαρμογή τους. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, άνεργους και εποχικούς, αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Αμεση χορήγηση του επιδόματος με την εγγραφή του δικαιούχου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο «Athens Ledra», διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας τους.

Αφετηρία της κινητοποίησης στάθηκε το «οδόφραγμα» που έστησαν οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra», στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του ξενοδοχείου. Μαζί τους είχαν τα καροτσάκια της καθαριότητας, ενώ έστρωσαν ένα τραπέζι και ένα κρεβάτι πάνω στη λεωφόρο, σατιρίζοντας το «μύθο» του τουρισμού, που για τους εργαζόμενους σημαίνει απληρωσιά, εντατικοποίηση, απολύσεις, ψαλιδισμένοι μισθοί. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες σωματείων του κλάδου από Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κω και Γιάννενα, η ΟΓΕ, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Από το «οδόφραγμα» στο «Athens Ledra»...
Από το «οδόφραγμα» στο «Athens Ledra»...
«Υψώνουμε οδόφραγμα απέναντι σε αυτή την πολιτική», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Μπάμπης Ντότσικας. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα εδώ και δέκα μήνες, ενώ ευχαρίστησε τα σωματεία και τους φορείς για την αλληλεγγύη τους.

Ανεργία και δουλειά χωρίς δικαιώματα στην «ατμομηχανή της ανάπτυξης»

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο όπου τα κέρδη των εργοδοτών αυξάνονται συνεχώς, περιέγραψε ο Γιώργος Στεφανάκης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

«Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι εδώ και χρόνια κενό γράμμα, αφού σε μια σειρά ξενοδοχεία και ιδιαίτερα στον Επισιτισμό στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα δεν εφαρμόζονται», υπογράμμισε και συνέχισε: «Οι μεγαλοξενοδόχοι ο ένας μετά τον άλλο αποχωρούν από τις ενώσεις για να πάνε τους μισθούς στα τάρταρα των 586 ευρώ μεικτά ή ακόμα και κάτω από αυτά. Κυριαρχεί η απληρωσιά, η ανασφάλιστη δουλειά, για λίγες ώρες την ημέρα, λίγες μέρες το μήνα, λίγους μήνες το χρόνο. Ταυτόχρονα, χιλιάδες συνάδελφοι του κλάδου μας είναι άνεργοι και απροστάτευτοι. Σε συνδυασμό με τη φοροληστεία, με τις λειψές επιδοτήσεις για ελάχιστους, με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ακόμα και για τα βασικά, το ρεύμα, το νερό, το φαγητό».

«Την ίδια ώρα, τα κέρδη των μονοπωλίων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό αυξάνονται σε υπέρογκους αριθμούς», ανέφερε ο Γ. Στεφανάκης.

Να σημειωθεί ότι κάνοντας «ταμείο» για το 2016, ο ΣΕΤΕ καταγράφει αφίξεις τουριστών πάνω από 27,5 εκατομμύρια και προβλέπει αύξηση αφίξεων και εσόδων το 2017. Θέτει νέους στόχους, με τον πήχη στα 35 εκατομμύρια αφίξεις και στα 20 δισ. ευρώ έσοδα, με ορίζοντα το 2021...

Επιβεβαιώνοντας τον ταξικό χαρακτήρα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, στο πρόσφατο τεύχος της έκδοσης «Ελληνικός Τουρισμός: Εξελίξεις και Προοπτικές» (Γενάρης 2017) το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ επικροτεί τις «δραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που έχουν συμβάλλει στην «αποκατάσταση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας» της χώρας, ξεχωρίζοντας μάλιστα ιδιαίτερα τη «ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος (ΕΑΣ) και του συστήματος Υγείας»... Παράλληλα, προβάλλοντας τις αξιώσεις των μεγαλοξενοδόχων για ακόμα μεγαλύτερα προνόμια, ο ΣΕΤΕ δεν χάνει την ευκαιρία να παραπονεθεί για... «υπερφορολόγηση».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όπου τα «ρεκόρ» και η «διεθνής ανταγωνιστικότητα» των μεγαλοξενοδόχων αντικατοπτρίζονται στην άθλια πραγματικότητα για τους εργαζόμενους του κλάδου, ο Γ. Στεφανάκης υπενθύμισε την πρωτοβουλία 500 και πλέον συνδικαλιστικών οργανώσεων, που οργάνωσαν συλλαλητήριο και επεξεργάστηκαν πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τόνισε πως τα σωματεία θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο.

«Θα δώσουμε τη μάχη ώστε να αναπτυχθούν ακόμα περισσότεροι και μαζικοί αγώνες στα ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό, να ανάψουμε κι άλλες εστίες αντίστασης, όπως στο "Αthens Ledra". Γιατί ξέρουμε ότι σε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να αναμετρηθούμε με τους εργοδότες και την κυβέρνηση προτάσσοντας τις σύγχρονες ανάγκες μας», υπογράμμισε.

Καμία απάντηση από το υπουργείο

Στο υπουργείο Εργασίας, όπου έφτασε η πορεία των εργαζομένων, αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την υπουργό, Εφη Αχτσιόγλου, χωρίς ωστόσο να λάβει απαντήσεις στα αιτήματα που έθεσε.

Οσον αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, επανέλαβε τα αόριστα ότι «θέση» της κυβέρνησης είναι η «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», παραπέμποντας ωστόσο στα αντιλαϊκά παζάρια με το κουαρτέτο...

Ως προς την απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους χιλιάδες εποχικούς στα νησιά, η οποία έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από τα σωματεία, δήλωσε πως το υπουργείο... δεν έχει υπόψη του το πρόβλημα!

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο «Athens Ledra», το υπουργείο ισχυρίστηκε πως δεν διαθέτει «κανένα εργαλείο» για να πιέσει την εργοδοσία να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα. Κι αυτό ενώ οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους έχουν επανειλημμένα καταγγείλει το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι μεγαλομέτοχος κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία έχει ανοιχτά συμβόλαια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κάποια από τα οποία τα έχει συνάψει μάλιστα με το κράτος.

Μεγαλύτερη αλληλεγγύη η συμμετοχή στον αγώνα

Χαρακτηριστική είναι η πείρα που μετέφεραν οι εργαζόμενοι από το επιχειρησιακό σωματείο στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village» της Ρόδου, που συμμετείχαν χτες στο «οδόφραγμα» έξω από το «Athens Ledra», μαζί με άλλους φορείς και σωματεία, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Τέσσερις εργαζόμενοι ταξίδεψαν από τη Ρόδο για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, παρότι δεν έχουν πάρει το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

«Αυτή την αλληλεγγύη τη χρωστάμε», είπε ο πρόεδρος του σωματείου στο χαιρετισμό του. Οπως εξήγησε, εκπρόσωπος από το σωματείο του «Athens Ledra» είχε βρεθεί στο νησί την περασμένη άνοιξη, είχε συζητήσει με τους εργαζόμενους και τους είχε καλέσει να φτιάξουν το δικό τους σωματείο. Το σωματείο δημιουργήθηκε τελικά το Σεπτέμβρη και σήμερα οι εργαζόμενοι οργανώνουν μέσα από αυτό τον αγώνα τους και στέκονται δίπλα στους συναδέλφους τους στη μάχη που δίνουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση την 1η Ιούνη έξω από το «Athens Ledra» (25/5/2017)
Σήμερα η Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων (25/1/2017)
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του «Athens Ledra» (3/6/2016)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ