Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι «δεσμεύσεις» και η ύπουλη προπαγάνδα

Τελειωμό δεν έχουν τα ψέματα και οι μπαγαποντιές κυβερνητικών στελεχών, με στόχο να παραπλανήσουν τον αγροτικό κόσμο και, γενικότερα, τους εργαζόμενους και το λαό σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τη στάση της κυβέρνησης.

Προχτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση πέρυσι δεσμεύθηκε σε μια σειρά από θέσεις, οι οποίες οδήγησαν στη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και οι οποίες δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί στο ακέραιο».

Μέσα από τα ολόκληρα ψέματα και τις μισές αλήθειες που περιέχονται σ' αυτά τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, γίνεται προσπάθεια να περάσει στην «κοινή γνώμη» η εντύπωση ότι, τάχα, πέρσι το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα ήρθε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για τη λήξη των μπλόκων, επειδή ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που εκφράζει και εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους αγρότες δεν ήρθε σε καμιά συνεννόηση με την κυβέρνηση. Στη συνάντηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, οι εκπρόσωποί της ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από την αντιλαϊκή πολιτική και έθεσαν τα αιτήματα που διαμορφώθηκαν μέσα στις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους. Η λήξη των μπλόκων, μετά από 40 μερόνυχτα αγώνα, δεν έγινε επειδή οι αγρότες ήταν ικανοποιημένοι από τη στάση της κυβέρνησης. Οπως ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ο αγώνας θα συνεχιζόταν με άλλες μορφές, όπως και έγινε, κόντρα στην τακτική και τους ελιγμούς της κυβέρνησης που καθυστερούσε την κατάθεση και την ψήφιση του νόμου για το ασφαλιστικό, επιχειρώντας να αξιοποιήσει και το γεγονός ότι άρχιζαν δουλειές στα χωράφια.

Οι «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν δεν αφορούν τις διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς αλλά τα αιτήματα που πρόβαλλαν οι δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο νόμος για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» με τον οποίο διαφωνούσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Αντίθετα, για τους μικρομεσαίους αγρότες, ακόμα και το κουτσουρεμένο αφορολόγητο που πήραν κάτω από την πίεση του αγώνα, τώρα η κυβέρνηση, μαζί με τους «θεσμούς», θέλει να το πετσοκόψει ή και να το καταργήσει.

Η ύπουλη κυβερνητική προπαγάνδα για «συμφωνημένη» λήξη των περσινών μπλόκων, τροφοδοτεί την προπαγάνδα στην οποία πρωτοστατούν δυνάμεις της φασιστικής Χρυσής Αυγής περί «προδοσίας των αγωνιζόμενων αγροτών από τους ηγέτες των μπλόκων», προπαγάνδα που διαδίδουν και τότε και τώρα. Η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να «βάλει πόδι» στις αγροτικές κινητοποιήσεις για να τις προβοκάρει, αλλά δεν τα καταφέρνει.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και διάφορες δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν να σπείρουν την αμφιβολία και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων αγροτών προς το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία οργανώνει και συντονίζει τις κινητοποιήσεις για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στις δυνάμεις αυτές περιλαμβάνονται «εκπρόσωποι» αγροτικών οργανώσεων που εκφράζουν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφων, οι οποίοι «σκέφτονται», «συζητάνε» και ως αγώνες εννοούν τα πάρε - δώσε με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για το πόσα θα χάσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και πόσα θα κερδίσουν οι μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφοι επιχειρηματίες - καπιταλιστές, τους οποίους εκπροσωπούν συμπαρασύροντας και ορισμένους μικρομεσαίους με συντεχνιακά αιτήματα.

Ολοι αυτοί οι «φίλοι» των αγροτών δεν θέλουν να έχει αποτελέσματα η πάλη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με βάση το επίπεδο δυνατοτήτων του. Πολύ περισσότερο δεν θέλουν να αντιπαλεύει σταθερά τις εκάστοτε αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και των διακρατικών τους συμμαχιών, όπως η ΕΕ. Ομως βρίσκουν απέναντί τους το σθεναρό κοινό μέτωπο του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και του ταξικού εργατικού κινήματος.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουν, ξανά φέτος, στα μπλόκα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε πέρσι τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενώ τους δημιουργεί και νέα προβλήματα και επομένως έχουν και νέα αιτήματα.

Οπως, για παράδειγμα, η απαίτηση να αποσυρθεί αμέσως η απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και των χρεών κάτω από 5.000 ευρώ που έχουν στον ΟΓΑ εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι οποίοι εκβιάζονται και απειλούνται με κατασχέσεις.


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ