Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ - ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ
Να καταργηθεί το άθλιο καθεστώς απασχόλησης με «μπλοκάκι»

Ανακοίνωση - κάλεσμα με αφορμή τη διευκρινιστική εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου 4387/16

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Πρόκληση για τους μισθωτούς με «μπλοκάκι» χαρακτηρίζουν οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και Τεχνικών την περιβόητη διευκρινιστική εγκύκλιο που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, σε εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/16. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προχωράει σε αυτή τη ρύθμιση με στόχο να κάνει ασύμφορο το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ως μορφή εξαρτημένης εργασίας, καθώς δήθεν "υποχρεώνει" τους εργοδότες να συνεισφέρουν κατά τα 2/3 στην ασφαλιστική εισφορά του εργαζόμενου. Στην πράξη κάνει το ακριβώς αντίθετο: Πετάει το "μπαλάκι" στους μισθωτούς προκειμένου να αποδείξουν ότι "δεν είναι ελέφαντες".

Ζητάει από το μισθωτό να αναγράψει στο μηνιαίο ΔΠΥ, που εκδίδει για να πληρωθεί, ότι υπάγεται στη ρύθμιση για τα "μπλοκάκια". Ομως, εάν ο εργοδότης αρνηθεί να αναγνωρίσει την εξαρτημένη εργασία και να υποβάλει ΑΠΔ, δηλαδή να αποδεχτεί την υποχρέωση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, τότε ο ίδιος ο εργαζόμενος υποχρεώνεται να αποδείξει ότι είναι μισθωτός (!!!). Συγκεκριμένα, καλείται να υποβάλει στον ΕΦΚΑ υπεύθυνη δήλωση ότι τηρεί τις προϋποθέσεις του μισθωτού, δηλώνοντας ταυτόχρονα το ΑΦΜ του εργοδότη του και προσκομίζοντας τυχόν άλλα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την εξαρτημένη εργασία.

Μέχρι την επίλυση της "διαφοράς" από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ο ασφαλισμένος υποχρεώνεται στην καταβολή του συνόλου των εισφορών ως αυτοαπασχολούμενος (38% επί του μισθού του) και περιμένει την εκκαθάριση (!!!), προκειμένου να επιστραφούν οι εισφορές.

(...) Η κυβέρνηση παραδίδει τους εργαζόμενους με "μπλοκάκι" ως "πρόβατα επί σφαγή" στους εργοδότες. Οποιος γνωρίζει την κατάσταση στη "γαλέρα" των κατασκευαστικών ομίλων, των υπόλοιπων μελετητικών εταιρειών και εταιρειών παροχής τεχνικών υπηρεσιών, όπου εργάζονται μισθωτοί τεχνικοί με ΔΠΥ, εύκολα φαντάζεται την εργοδοτική τρομοκρατία που ασκείται τις τελευταίες μέρες.

Η εργοδοσία επιδιώκει είτε να μην τολμήσει ποτέ ο εργαζόμενος να δηλώσει ότι είναι μισθωτός, είτε να επιβάλει "de facto" μειώσεις μισθών στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί από αυτό που η ίδια θεωρεί "κόστος" ασφάλισης του εργαζόμενου.

Η κατάπτυστη εγκύκλιος νομιμοποιεί οριστικά το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) ως μορφή εξαρτημένης σχέσης εργασίας, αντί να απαγορεύσει πλήρως την εργασία με το "μπλοκάκι" και να υποχρεώσει ταυτόχρονα τους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις των εργαζομένων με "μπλοκάκι" με πλήρη διασφάλιση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Η επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα δεν θα περάσει!

Μπροστά στις νέες θυσίες των δικαιωμάτων μας που απαιτεί η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων, δικός μας δρόμος είναι η οργάνωση της πάλης στο Ασφαλιστικό για αποκλειστικά κρατική καθολική Κοινωνική Ασφάλιση στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας, για την επαναφορά και την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς για την αναπλήρωση των απωλειών μας.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε, να αντεπιτεθούμε!

Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών - Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και της πρόσφατης εγκυκλίου.

Αμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτόματη αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς υποχρέωση του εργαζόμενου να τη δηλώσει, και καταβολή των εισφορών απ' τον εργοδότη. Αμεσα, σε περίπτωση "διαφοράς" μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου με ΔΠΥ, να υποχρεούται ο εργοδότης στην καταβολή των εισφορών του.

Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο)».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org