Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕΜΙΣΕΑ - ΣΕΑΑΝ - ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ
Να απαντηθεί η εγκληματική πολιτική και στην Ειδική Αγωγή

Συνέντευξη Τύπου χτες από τους τρεις φορείς, όπου ανακοινώθηκε και πρόγραμμα δράσης

Παλιότερη διαμαρτυρία του ΣΕΜΙΣΕΑ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Παλιότερη διαμαρτυρία του ΣΕΜΙΣΕΑ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Με τα μέτρα της κυβέρνησης, στα 200.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που ήταν εκτός Ειδικής Αγωγής θα προστεθούν αρκετές ακόμα χιλιάδες. Μειώνουν σχεδόν 50% τις δαπάνες για τις θεραπείες και την εκπαίδευση των παιδιών. Απολύουν μαζικά εργαζόμενους, διώχνουν παιδιά από τα Κέντρα, καλούν τους εργαζόμενους να υπογράψουν μειώσεις μισθών.

Με στοιχεία όπως τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) ανέπτυξαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τις συνέπειες που θα έχει σε παιδιά, γονείς κι εργαζόμενους η σύμβαση που προωθεί η κυβέρνηση για το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης από τον ΕΟΠΥΥ, με πραγματικό στόχο οι υπηρεσίες αυτές να «κοστίζουν» λιγότερο στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να διαχωρίσουν οι εργαζόμενοι τη θέση τους

«Το αίτημα για μια καλή ή καλύτερη σύμβαση διευκολύνει την παραπέρα εμπορευματοποίηση του κλάδου. Δεν θα αφήσουμε να χρησιμοποιηθεί ο αγώνας μας ως μέσο πίεσης των εργοδοτών για να διευκολυνθεί η κερδοφορία τους και η παραπέρα εμπορευματοποίηση του κλάδου. Μας εγκαλούν για διάσπαση όταν εδώ και χρόνια προειδοποιούσαμε για τις επικείμενες αλλαγές, που αποτελούν στρατηγικές επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ (...).

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Μας εγκαλούν για διάσπαση εργοδοτών - εργαζομένων. Κι εμείς το λέμε καθαρά: Τέτοια διάσπαση τη θέλουμε! Παλεύουμε για να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι δεν έχουν θέση στον αγώνα των εργοδοτών που σήμερα μειώνουν τους μισθούς, τους απολύουν, τους εκμεταλλεύονται. Παλεύουμε για να συνειδητοποιήσουν οι αυτοαπασχολούμενοι πως η θέση τους είναι δίπλα μας», είπε μεταξύ άλλων ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ.

Κάλεσε τα μέλη των Επιστημονικών Συλλόγων των διαφόρων ειδικοτήτων της Ειδικής Αγωγής, που είναι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στο χώρο και παλεύουν να επιβιώσουν μέσα στη σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα, «να απαιτήσουν στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους να αντιστοιχιστούν οι διεκδικήσεις με τα δικά τους συμφέροντα και όχι με αυτά των εργοδοτών/ιδιοκτητών». Ακόμη, κάλεσε τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του ΣΕΜΙΣΕΑ, του κλαδικού τους σωματείου, τους αυτοαπασχολούμενους να δημιουργήσουν Επιτροπές Αγώνα και να συντονιστούν με το Σωματείο.

Αναχρονισμός και αυθαιρεσία

Στις ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για τις σχεδόν ανύπαρκτες κρατικές μονάδες και υπηρεσίες στο χώρο της Ειδικής Αγωγής αναφέρθηκε ο Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων. «Οι οικογένειες, είπε, ως διέξοδο έχουν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Από αυτό και μόνο συνεπάγεται ότι ένα μέρος των οικογενειών είτε δεν θα έχουν καθόλου υπηρεσίες, είτε αναγκαστικά θα έχουν μέχρι του ανεπαρκούς επιπέδου των παροχών του ΕΟΠΥΥ, για όσους ιδιώτες είναι συμβεβλημένοι. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί, δηλαδή θα επιδράσει αρνητικά σε περισσότερες οικογένειες αν σταματήσουν να υπάρχουν έστω κι αυτοί οι συμβεβλημένοι».

«Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, εκτός από την αντιλαϊκή οικονομική διάστασή τους, ενέχουν αντιεπιστημονικότητα, αναχρονισμό και αυθαιρεσία. Διότι είναι επιβεβαιωμένο επιστημονικά ότι αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις προβλημάτων η εναλλαγή θεραπευτών. Η κυβέρνηση δεν προτάσσει το κριτήριο της θεραπείας του παιδιού, αλλά το κριτήριο της μείωσης του κρατικού και ασφαλιστικού "κόστους" με εργαλείο τις συμβάσεις.

Με τα χάλια όμως του κρατικού τομέα, με ή χωρίς συμβάσεις, το συγκεκριμένο πρόβλημα θα ενταθεί. Στις νέες σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες που δημιουργεί η πρόοδος της επιστήμης να αντιμετωπιστούν προβλήματα, η κυβέρνηση απαντάει με το συμβιβασμό στο "παλιό", στο ξεπερασμένο και περιορισμένο κι αυτό το πλασάρει ως δήθεν φιλολαϊκή πολιτική», υπογράμμισε ο Χάρης Χουρδάκης εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ.

Πρόγραμμα δράσης

Το επόμενο διάστημα οι παραπάνω φορείς θα προχωρήσουν σε:

  • Εξορμήσεις σε Κέντρα Ειδικής Αγωγής για την ενημέρωση εργαζομένων και γονιών, αλλά και στα ειδικά σχολεία.
  • Την Κυριακή 29 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη ΓΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).
  • Πλατιά σύσκεψη με συνδικάτα, σωματεία και φορείς τη Δευτέρα 30 Γενάρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Σωματείου.
  • Επαναφορά της συζήτησης για την κλαδική σύμβαση.
  • Μαζική καμπάνια εγγραφών στο Σωματείο.
  • Κινητοποίηση τις επόμενες μέρες, με βάση και τις εξελίξεις/απαντήσεις της κυβέρνησης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ